O nouă apariţie editorială a colaboratorului ZVJ, Dumitru Gălăţan-Jieţ: / „Petrila dincolo de legende şi povestiri”

238

La prestigioasa editură MJM Craiova, a apărut zilele acestea, în condiţii grafice de excepţie, cea de a şaptesprezecea carte a colaboratorului nostru, etnologul Dumitru Gălăţan-Jieţ. Cartea se intitulează „Petrila dincolo de legende şi povestiri”.

Este o istorie mai aparte a Petrilei şi a satelor petrilene alcătuită pe baza unor îndelungate documentări folosind în principal surse orale. În acest mod s-a concretizat o istorie mai puţin cunoscută, pe alocuri chiar inedită. Cartea ne mai oferă şi surpriza de a găsi în ea prima încercare de alcătuire a monografiei nedeilor din Poiana Muierii. Aceste nedei care s-au ţinut sute de ani, fiind printre primele nedei din munţi, la concurenţă o vreme cu cele din Muntele Găina, şi-au întrerupt desfă­şurarea din anul 1947. Tinerii chiar nu mai ştiu nimic de aceste nedei.Cartea, deşi finalizată încă din primăvara acestui an, a văzut lumina tiparului abia acum. Deşi consilierii locali au aprobat încă din primăvară sprijinirea acestei lucrări, fiind vorba despre Petrila, conducerea primăriei nu a putut onora acest lucru.

Sprijinul pentru apariţia acestei minu­nate cărţi, una dintre cele mai bune cărţi ale autorului, a venit de la cunoscutul sprijinitor al culturii şi al actelor de caritate în Valea Jiului, dl. Emil Ilie Părău. Credem că domnia sa a pierdut şirul numărului sponsori­zărilor de cărţi şi a actelor de caritate pe care le-a făcut de-a lungul timpului.
Dat fiind subiectul cărţii, poate ar fi oportun ca Primăria Petrila să sprijine lansarea acestei cărţi, cu atât mai mult cu cât în ultimii ani lansările de carte la Petrila au fost rare sau au lipsit cu desăvârşire. Aceasta, ca să fim corecţi, şi din vina autorilor.
Într-o ediţie din suplimentul „Şcoală şi cultură” al ZVJ vom publica câteva fragmente din volumul prezentat astăzi.
de Marian BOBOC

Comenteaza

Comenteaza