O nouă guvernare, același grup nou la Mintia

302
Programul de guvernare al PSD pentru perioada 2017-2020 cuprinde un nou grup la Mintia. La fel s-a întâmplat însă și în urmă cu patru ani, când în planul național de investiții a fost cuprins un grup nou la Mintia, dar și un al grup la Paroșeni. Timpul a demonstrat însă că pentru huila din Valea Jiului strategiile au fost doar pe hârtie, Complexul Energetic Hunedoara fiind defavorizat în beneficiul băieților deștepți.
Actualul Guvern PSD-ALDE propune pentru următorii ani un nou grup energetic la Mintia, susținând că în importanța mixului energtic cărbunele rămâne o resursă importantă.
Cărbunele rămâne o componentă importantă a mixului de materii prime energetice a României. Pe termen mediu, producția de huilă trebuie menținută pentru a asigura funcționarea unui nou grup energetic la termocentrala Mintia și un grup la termocentrala Paroșeni”, se arată în programul de Guvernare.
Documentul arată că huila este necesară pentru producerea de energie electrică și energie termică în sistemele centralizate de termoficare de la Deva și din Valea Jiului.
”La termocentrala Mintia, în următorii 10 ani, se poate implementa un proiect cu un grup energetic (200MW sau 500MW), cu eficiență ridicată (randament 43-45%, parametri ultracritici sau ultrasupracritici), (în locul celor 2 grupuri existente), respectiv un grup energetic de 150-200MW, cu pat fluidizat sau parametrii supracritici, la Paroșeni, dotate cu instalații de mediu corespunzătoare”, se mai arată în programul de guvernare din sectorul energetic.
 
Programul de guvernare mai precizează că lignitul indigen rămâne o sursă energetică importantă în mixul de resurse energetice, pe baza căreia trebuie păstrate şi dezvoltate, în continuare, capacităţi de producere de energie electrică cu eficienţă ridicată.
Săptămâna trecută, noul ministru al Energiei, Toma Petcu, susținea că baza mixului energetic național trebuie să rămână cărbunele. Petcu afirma însă şi energia nucleară, sistemul hidroenergetic ori energia regenerabilă.
“Baza mixului energetic va fi în continuare producția energiei pe cărbune prin cogenerare. De asemenea, un rol important la ora actuală, dar și pe termen lung îl joacă producția energiei nucleare de la Nuclearelectrica. În primul rând prin repararea și modernizarea reactoarelor 1 și 2 și finalizarea unui parteneriat, dacă este posibil, cu chinezii în acest moment sau cu orice alt investitor care este interesat de acest lucru și, repet, partea de energie nucleară reprezintă o bază a mixtului, ca și cărbunele, aproape în aceeași proporție”, declara Toma Petcu.
Ministrul Energiei mai afirma că în cazul CEH este  nevoie de o dezbatere cu sindicatele şi conducerea companiei.
“Când eram șef la Agenție (Agenția pentru Protecția Mediului — n.r.) am fost în vizită acolo, pentru că aveau nevoie de autorizare, și chiar am stat de vorbă mai devreme cu un reprezentant al sindicatului de la CEH, acolo există o strategie și un plan pe care Ministerul Energiei l-a asumat în acest an și a obținut sume de la Comisia Europeană pentru închiderea a două mine. Vor să obțină același lucru și pentru partea de producție a energiei termice, dar strategia pentru acest obiectiv, CEH… (CEO este într-o situație mai bună, acolo cu ceva mențineri ale actualului program de restructurare și o îmbunătățire a activității, putem facem o activitate rentabilă), dar la CEH avem nevoie de susținerea statului prin acel ajutor pe care ni-l garantează Comisia Europeană să stabilim o strategie ca toate acele grupuri care au nevoie de retehnologizare să știm foarte clar pe care dintre ele le modernizăm, în ce ordine și care sunt prioritățile. Acolo trebuie să facem o dezbatere cu sindicatele și foarte mult cu conducerea CEH”, a mai spus Petcu, citat de Agerpres.
Totodată, potrivit sursei citate, el a menționat drept un alt obiectiv mărirea potențialului hidroenergetic, odată cu concentrarea pe hidrocentralele mai mari de 10 MW, în condițiile în care microhidrocentralele nu au o eficiență mare și au probleme de mediu. În plus, legat de biomasă, acesta susţine că în program este în plan să planteze 500.000 de hectare cu plantații tehnice energetice, care poate fi realizat prin Fondul de Mediu. Petcu s-a referit și la energia regenerabilă, pe care a definit-o ca fiind obiectiv strategic pentru noua guvernare.
Deci cărbunele este important în mix, dar nu prea.
CEH a fost cuprins, de fostul guvern PSD într-un plan național de investiții. Dar doar cuprins. În toamna lui 2015, Guvernul României a aprobat, fonduri pentru OMV și Complexul Energetic Oltenia din banii strânși în fondul pentru plata certificatelor pentru gazele cu efect de seră, pentru proiecte din Planul Național de Investiții în energie. În acest plan național, același Guvern Ponta a prins, prin 2012, și Complexul Energetic Hunedoara, cu un grup pe huilă la Paroșeni și unul pe gaz la Mintia. Până acum, nicio finanțare pentru structura energetică hunedoreană.
”Actualul Guvern a dat niste bani pentru OMV și Complexul Energetic Oltenia pentru retehnologizare. Foarte bine că a dat Complexului Energetic Oltenia, nu știu de  ce trebuia să dea OMV care face un profit extraordinar”, spunea la acel moment, Florin Mârza, care era consilier local la Petroșani.
Fostul ministru al Economiei, Lucian Bode, susținea că prin acea hotărâre “statul român a acționat în defavoarea companiilor din sectorul energetic”
“Din informațiile pe care le am, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern era trecută o astfel de Hotărâre de Guvern prin care practic se subvenționează, în limita a 25 % din fondul aflat la dispozitia Ministerului Energiei, pe certificate de CO2 se subvenționează anumiți operatori economici. Eu nu aș face referire la operatorii economici care au fost aleși, ci la criterii, și mai mult, la modul în care reprezentanții statului au decis să îi aleagă pe cei doi operatori. Vorbim de doi operatori: Complexul Energetic Oltenia, respectiv OMV Petrom cu două investiții în valoare de 28 milioane de euro și compania OMV Petrom, cu centrala de la Brazi, cu 91 milioane de euro. Despre aceste sume vorbim. Vorbim de 90, 8 milioane de euro –  bani care vor fi alocați prin acest program în baza a două directive, a două decizii ale Comisiei Europene și a unei directive. Practic, noi punem în aplicare o lege europeană, dar cum o punem în aplicare… rămâne un mister. Aici aș vrea să subliniez modul în care Guvernul a promovat această Hotărâre de Guvern”, afirma fostul  ministrul al Economiei.
CEH avea în Planul Național de Investiții două lucrări – grupul pe gaz de la Mintia la care conducerea CEH a renunțat prin 2014-2015 și grupul pe cărbune de la Paroșeni la care nu au început lucrările. Și nici nu vor începe.
 
Mihaela MIHAI
Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza