O țigară aprinsă aruncată în gunoiul strâns în casa liftului a fost cauza incendiului produs aseară la Petrila

235
de Corneliu BRAN

Joi, 13 august, după ora 22.30, era solicitat ajutorul autorităților în cazul unui incendiu la un bloc turn din Petrila, situat pe strada 8 Martie. Incendiul s-a produs în zona casei liftului, din cauza unei țigări care a fost aruncată aprinsă pe maldărul de gunoi acumulat, iar grosul fumului a ieșit  la nivelul etajul7, cu o mare degajare de fum, dând impresia că de-acolo a pornit focul. Imediat a fost activat Planul Roșu de intervenție. 8 persoane au fost transportate la spital, conștiente și cooperante.

 

11 echipaje ISU la intervenție- 8 persoane transportate la spital- 150 de persoane evacuate

„Pe la orele 22,00 am fost anunţaţi că la Petrila, pe strada 8 Martie, la blocul nr. 27 ar fi vorba de un incendiu, pe casa scării semnalându-se mult fum. Imediat ne-am deplasat la faţa locului, iar la ora 22,40 s-a activat Planul Roşu de Intervenţie, venindu-ne în sprijin şi colegi de la Deva. Mijloacele de intervenţie au ajuns astfel să fie 11 echipaje din partea ISU, din care trei maşini de pompieri cu spumă, plus trei echipaje  din partea Serviciului de Ambulanţă Judeţean. Efectivele totale care au participat la acţiunea de la Petrila din partea ISU au fost în număr de 56, incluzându-se aici pompieri şi paramedici, alături de forţe din cadrul Jandarmeriei, poliţiei şi poliţiei locale. Intervenţia a fost complexa, ţinând cont de pericolul existent. Au fost evacuate controlat, de către noi, un număr de 60 de persoane, iar un număr de 90 de persoane s-au evacuat singure. Un număr de 17 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la faţa locului, prezentând intoxicaţii cu fum sau stări de panică, 8 dintre acestea fiind transportate ulterior la Spitalul de Urgenţă din Petroşani. Pompierii au acţionat imediat pentru stingerea incendiului şi acesta a fost lichidat la orele 23,30, ei mai rămânând în zonă şi după această oră, până ce angajaţii Enelului au rebranşat clădirea la reţea de energie electrică, iar oamenii au putut să reintre în locuinţe, fără pericol de această dată”, ne-a declarat lt. col. Gheorghe Voicu, comandantul Detaşamentului de Pompieri Petroşani.

Gunoiul, neatenția și indolența au favorizat producerea incendiului

„Referitor la incendiu, el a avut loc la parterul blocului. Ca să înţeleagă toată lumea, la parterul blocului respectiv, cum se intră în scară, deci în faţă, există un hol ce dă în casa liftului. Lift nu mai există, dar exista mizerie cât cuprinde. Aceasta a luat foc, cel mai sigur de la o ţigară aprinsă aruncată, iar fumul gros şi dens a urcat pe puţul liftului şi a ieşit pe scară din cauza neetanşietăţii uşilor lifturilor de pe etaje. Era, ca să înţelegeţi, mai mult fum la etajul VII, decât la parter, acest fapt provocând pe bună dreptate şi panica locatarilor. Din toate cercetările efectuate la faţa locului de către noi, rezultă că focul a izbucnit din cauza unei ţigări, aruncate de nu se ştie cine. La o simplă analiză s-a putut constata că în acel loc nu există reţea de energie electrică, deci pericol de scurt circuit, iar ora nu era o oră la care copiii să se joace pe-acolo cu vreun băţ de chibrit sau vreo brichetă, cum se mai întâmplă uneori… Varianta unui muc de ţigară aruncat aprins acolo e cea mai plauzibilă. Dar ce este cel mai important este faptul că incindentul nu s-a soldat cu pierderi de vieţi omeneşti sau accidente grave, şi, într-un interval orar relativ scurt, oamenii au putut să intre din nou în locuinţe”, ne-a declarat interlocutorul nostru.

În 2017,  blocul 26 din Petrila a fost cuprins de flăcări, de două ori, fiind nevoie de lucrări de reabilitare.

Comenteaza

Comenteaza