O veste proastă nu vine însoţită decât de alte două: / La Petrila, „dulcegăriile” cad, ca popicele, una după alta

256
O faimoasă regină a Franţei a rămas în istorie printr-o zicere memorabilă şi cinică. Când „serviciile secrete” ale vremii i-au comunicat, alarmate, că poporul nu mai are pâine pentru con­su­mul zilnic regina le-a dat soluţia pe loc: „Atunci să mănânce cozonac!” (e drept că această soluţie a costat-o foarte curând capul, poporul francez – care nu a mai apucat să mănânce cozonacul reginei! – a trimis-o, urgent, la eşafod.)
La Petrila, pe timp de criză prelungită, capitalismul local acţionează în mod sălbatic. El a pus la pământ, doar în ultima perioadă, trei cofetării.
Prima care a cedat a fost Cofetăria „Mondo”. Aceasta se afla în imediata apropiere a soclului care l-a făcut nemuritor pe eroul petrilean Stârc Nicolae. Un anunţ, pus pe unul din geamuri, ne anunţă că spaţiul este de vânzare dar, până în prezent, nu s-a găsit niciun om potent dornic să continue afacerea.
A doua afacere cu dulciuri (şi covrigi) care a tras obloanele este „Dulcegăria”. Numele, atât de poetic al firmei petrilene, nu a ajutat-o cu nimic ca să rămână pe piaţa de profil. Ultima cofetărie închisă aparţine unui puternic brand local (de pâine şi patiserie). Patronii au decis că e nerentabil să mai ţină deschis un spaţiu comercial chiar se află chiar pe artera principală a oraşului. Un anunţ laconic, lipit pe uşa fostei cofetării, ne anunţă că spaţiul este de vânzare.
După trei veşti proaste, vă oferim, acum, şi două bune. La Petrila rezistă, eroic, pe strada Tudor Vladimirescu, două patiserii care servesc, la ghişeu, în imediata apropiere a Şcolii Gimnaziale „Ion D. Sîrbu”. Copiii vin, cu regularitate, în fiecare pauză ca să-şi cumpere produse proaspete şi ignoră, total, afacerea de partid şi de stat intitulată (la fel de poetic precum „Dulcegăria”) Acţiunea „Cornul şi laptele”.
de Mihai BARBU

Comenteaza

Comenteaza