Octombrie. Primul termen al contestației CEH la raportul prin care Garda de Mediu a dispus oprirea termocentralelor.

203

Conducerea CEH a contestat raportul de control prin care Garda de Mediu a dispus, în luna iunie, sistarea activității la Termocentrala Mintia și Termocentrala Paroșeni.

Contestația a fost depusă imediat după control, însă abia de curând instanța a stabilit primul termen de judecată. CEH și Garda de Mediu se vor întâlni pentru prima dată în instanță doar pe data de 28 octombrie, în dosarul în care structura energetică hunedoreană cere anularea procesului verbal de contravenţie seria AB nr.04167/23.06.2015 al instituției de mediu.

Contestația depusă de CEH dă dreptul celor două termocentrale din structura unității să funcționeze în continuare.

Fostele conduceri ale Complexului Energetic Hunedoara au pus în pericol funcționarea structurii energetice hunedorene, ignorând reglementările europene în ceea ce privește conformarea la condițiile de mediu.

Echipa Aurel Niculescu/Nicolae Drăgoi s-a jucat cu nemții care efectuează lucrările la instalația de desulfurare de la Paroșeni neplătindu-i decât sub presiune și nu în totalitate. Pentru Mintia, Niculescu, în afară de a semna pe persoană fizică un contract cu chinezii de la CNEEC – asta pentru că nu a avut aprobare CA – aviz AGA și nici măcar aviz de la compartimentul juridic, nu a făcut niciun pas concret în a o aduce mai aproape de cerințele de mediu impuse de UE.

În iunie, pentru că termocentralele de la Paroșeni și Mintia nu îndeplinesc condițiile de mediu, Garda de Mediu a dispus sistarea activității, sancțiunea fiind negată în primă fază chiar de instituția de control, dar și de ministrul Energiei, Andrei Gerea care spunea”Nu vă faceți griji. Sunt lucruri care sunt sub control, nu e nicio problemă. Totul e sub control”.

Controlul celor de la Garda de Mediu a avut loc în perioada 18-23 iunie, obiectivele acțiunii de control fiind verificarea modului de respecatare a legii privind emisiile industriale și verificarea stadiului conformării, respectiv realizării măsurilor/proiectelor aflate în derulare în scopul „respectării Directivei LCP(2001/80/CE1)”.

CEH a contestat decizia Gărzii de Mediu, însă cel puțin în cazul Termocentralei Mintia lucrurile sunt extrem de grave, întrucât aici lucrările de conformare la condițiile de mediu nici măcar nu au fost începute. În ceea ce privește Termocentrala Paroșeni, aceasta poate obține mai ușor autorizația integrată de mediu, pentru că investiția în instalația de desulfurare e realizată în proporție de 88 la sută.

În cazul în care CEH pierde contestația în instanță deznodământul va fi tragic: oprirea grupurilor energetice de la cele două termocentrale.

În luna martie, Georgeta Barabaș, directorul APM Hunedoara, susținea că Termocentrala Mintia nu mai are autorizație de mediu de la finele anului 2014, iar cea a Termocentralei Paroșeni a expirat în 2010.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza