OPRITI DISTRUGEREA DEFILEULUI JIULUI

185
Dragi prieteni,

Vă mulțumesc pentru semnarea petiției Opriți distrugerea Defileului Jiului! Vă scriu cu câteva noutăți legate de acest subiect.

În 14 august, înainte de de minivacanță, mizând desigur pe neatenția societății civile, ANPM și APM Gorj au declanșat un atac asupra Defileului Jiului, pe trei fronturiANPM a postat completari la memoriul de prezentare pentru fiecare din cele două căi ilicite prin care se plănuiește continuarea lucrările de distrugere a Parcului National Defileul Jiului. Unul dintre cele trei demersuri ilicite ale autorităților „de mediu” a fost deocamdată blocat. Puteți afla mai multe detalii din acest articol scris de mine și publicat pe site-ul România Curată:

http://www.romaniacurata.ro/atac-triplu-asupra-defileului-jiului-si-o-prima-reactie-salutara-a-administratiei-pndj-si-a-consiliului-stiintific/

Mai este mult până să obținem respectarea deciziei definitive a Curții de Apel București. 

Unul dintre politrucii anti-Jiu se lauda ca in noiembrie vor obtine ”aviz de mediu” pentru secarea Jiului. Se pare ca nu stie ce inseamna aviz de mediu. Îi puteți citi declarațiile în acest articol (link interviu):

Reporter: Ce se va întâmpla cu Amenajarea Hidroenergetică de pe râul Jiu/ pare că acele construcții, barajul, centralele, au încremenit în proiect…

Andrei Maioreanu: Este un subiect aflat constant în atenția mea. (…) Dar o hotărâre judecătorească definitivă a oprit lucrările, iar pentru reluarea lor este nevoie de o serie de avize și aprobări ale tuturor instituțiilor cu responsabilități în lucrările de construcții – de la aviz de mediu, la certificat de urbanism. Este un proces lent, iar conducerea companiei beneficiare, Hidroelectrica SA, a ales un drum destul de complicat pentru a ajunge cu actele la zi, cum se spune. Eu aș fi vrut termene mai strânse și o abordare mai dinamică, dar legea îmi interzice orice suprapunere cu deciziile companiei. În cele din urmă, am ajuns la un numitor comun, iar în noiembrie vom avea aviz de mediu. Urmează autorizația de construire și finalizarea investiției.

Avem nevoie de o promovare internațională a acestui caz major de infringement, a cauzei râurilor încă vii din sud-estul Europei. Acum când se schimbă comisarul pe mediu și sunt șanse ca, dupa vreo 4 ani de stagnare, DG Environment să înceapă din nou să-și facă treaba. Nominalizarea unui lituanian sună deocamdată promițătoare.

În altă ordine de idei, Balkan Rivers Tour 4, după ce și-a încheiat prima etapă pe Jiu, în aprilie a continuat acum în Solvenia: https://vimeo.com/358592747

Vă mulțumesc tuturor celor care ați scris la APM Gorj!

Calin Dejeu


Calin Dejeu a inițiat această petiție pe CampaniaMea pe DECLIC. Dacă dorești să inițiezi și tu o campanie pe o temă importantă pentru tine, o poți face cu ușurință aici: campaniamea.declic.ro.

Comenteaza

Comenteaza