Organizaţia PNL Alternativa liberală poate înnoda, peste timp, tradiţia liberală din Valea Jiului

334

După conferinţa de alegeri a Organizaţiei Femeilor Liberale (OFL) din judeţul Hunedoara din 9 februarie 2014, noua echipă de conducere a hotărât, printre altele, ca şedinţele Biroului Permanent Judeţean să se organizeze şi în alte localităţi din judeţ. Este, într-adevăr, o şansă de a fi cunoscute, în mod concret, diverse aspecte din fiecare comunitate.

O şedinţă atractivă
Sâmbătă, 15 martie, o asemenea şedinţă a avut loc la Petrila, urmare a invitaţiei lansate de Doiniţa Maria Bălănesc, preşedinte OFL Petrila.
Eleonora Carmen Hărău – deputat PNL de Hunedoara, dar şi preşedinte OFL din judeţul nostru – şi alte doamne liberale au cunoscut familia liberală din Petrila, la ea acasă.
Pentru că nu s-au citit tot felul de rapoarte, şedinţa a ieşit din tiparele regulamentelor, devenind atipică, şi poate de aceea şi atractivă.

Filme şi premieri
S-a vizionat un film despre Petrila, cu părţile ei bune, dar şi cele mai puţin bune, realizat de Ilie Pintea. Apoi, sub formă de imagini, raportul de activitate al OFL Petrila. Numeroasele activităţi prezentate în acest raport demonstrează că la Petrila există cea mai activă organizaţie de acest gen din judeţul Hunedoara.

Cei mai activi tineri
În cadrul şedinţelor Tineretului Naţional Liberal Petrila s-a propus desemnarea şi premierea lunară a celui mai activ tânăr liberal. Acest mod de încurajare a tinerilor a fost apreciat şi de Mircea Ioan Moloţ, la Conferinţa de alegeri la PNL Petrila, din iunie 2013, când a înmânat personal diplome unor asemenea tineri.
Şedinţa de sâmbătă de la Petrila a devenit şi un cadru festiv pentru premierea celor mai activi tineri, în perioada iulie – decembrie 2013. Au fost premiaţi şi felicitaţi de Eleonora Carmen Hărău, deputat PNL, următorii tineri: Lăcrămioara Hăbuc, Adina Marioane, Adrian Călugăru, Alina Codrea Hoarcă, Ionela Opriş şi Mihai Butnariuc.

În slujba semenilor
Există persoane care, pentru competenţe şi dăruire, pot fi şi trebuie apreciate de colectivul din care fac parte. Am putea folosi criterii dintr-un limbaj administrativ, cum ar fi „fişa postului”, „indicatori de performanţă”. Omenia ar fi, credem, cel mai sugestiv cuvânt.
Referindu-ne la personalul de la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă (Azilul de bătrâni) din Petrila, ar trebui să ne gândim, mai întâi, că, chiar dacă eşti remunerat pentru aceasta, a fi în slujba semenilor nu e chiar uşor. Apoi, că este şi mai greu atunci când semenii sunt bătrâni părăsiţi de soartă, cu deficienţe fizice sau psihice, mai mici sau mai mari. Doru Mihai Codrea, şeful acestui centru, a considerat că prezenţa unui deputat ar putea fi şi momentul înmânării unor diplome pentru activităţile din 2013: Gyongyi Brînzea – „Infirmiera anului”, Adriana Popescu – „Îngrijitoarea anului”, Ana Maria Codrean – „Asistentul medical al anului”, Marcela Borşa – „Bucătarul anului” şi Liliana Tămaş „Angajatul anului”.

La „Salvaţi Copiii”, multe surprize…
Într-o recentă şedinţă PNL Doiniţa Maria Bălănesc a propus o nouă vizită la centrul de zi de la organizaţia „Salvaţi Copiii” Petrila. Propunerea a fost îmbrăţişată, prin colectarea unor fonduri, prin mobilizare, de întreaga familie liberală din Petrila. Doiniţa Maria Bălănesc le mulţumeşte tuturor şi pe această cale.
După şedinţă, Costel Avram, preşedinte PNL Petrila, delegaţia OFL din judeţ şi numeroşi membri ai organizaţiei petrilene au fost oaspeţii organizaţiei „Salvaţi Copiii”, fiind întâmpinaţi de Valeria Popescu, preşedinta acestei filiale, membri ai personalului şi peste două sute de copii şi părinţi. Doiniţa Maria Bălănesc, Eleonora Carmen Hărău şi Valeria Popescu s-au adresat tuturor celor prezenţi în curtea centrului. Copiii, pregătiţi ca pentru o sărbătoare, au oferit oaspeţilor un program de muzică şi poezie, răsplătit cu aplauze. În replică, Eleonora Carmen Hărău a recitat cu multă măiestrie poezia „Greierele şi furnica”. Pe lângă aplauze, copiii au primit 160 de pachete cu dulciuri. Au urmat discuţii şi vizitarea centrului. A fost o sărbătoare. Vor urma, fireşte, şi altele. Această nouă vizită a fost încă o dovadă concretă a implicării organizaţiei PNL în viaţa comunităţii petrilene.

„Valea Jiului modernă a fost construită de politicieni liberali”
La final, am consemnat două declaraţii de presă.
Eleonora Carmen Hărău: „Am acceptat invitaţia ca şedinţa biroului judeţean al Organizaţiei Femeilor Liberale din judeţul Hunedoara să se organizeze la Petrila. Unele dintre noi au venit pentru prima dată în Valea Jiului. Dar vom veni cât mai des la dumneavoastră, noi, doamnele liberale, pentru că aici sunt foarte multe neajunsuri. Vom susţine activităţi educative pentru copii, dar şi pentru adulţi. Vom încerca să le învăţăm pe mămici să-şi educe copiii. Vom încerca să-i învăţăm pe agenţii economici să stea pe propriile picioare. Vom încerca să oferim o alternativă liberală într-o zonă în care, de foarte multă vreme, liberalismul nu prea a avut acces, ca opţiune politică. În ultimul an, am avut o colaborare cu colegii social-democraţi, care, din păcate, nu prea a mers. Este cazul ca populaţia de aici să ştie că există politicieni din judeţul Hunedoara care doresc să ofere o alternativă la social-democraţie pentru Valea Jiului. Şi considerăm că alternativa liberală poate înnoda, peste timp, tradiţia liberală din Valea Jiului. Pentru că – să nu uităm, dragi prieteni – Valea Jiului a fost construită de politicieni liberali. Este timpul ca oamenii Văii Jiului să-şi aducă aminte că Valea Jiului, şi în regimul comunist, şi în ultimii peste douăzeci de ani, a fost neglijată, că nu i s-a acordat atenţia cuvenită”.

„Mulţumim, oameni buni!”
Valeria Popescu: „Astăzi, trăim o mare bucurie, prin copiii noştri. Copiii au primit o vizită a unor oameni pe care-i cunoşteau. Pentru că nu au venit pentru prima dată, acum, în postul Paştelui. Au mai venit la noi, cu daruri, şi în postul Crăciunului, când ne-au colindat. Sigur că pentru oricine care vine, cu gândul la copii, noi suntem cu porţile sufletului deschise, îi primim cu drag şi le mulţumim. Mai mult, îi rugăm să mai poftească pe la noi. De ce? Pentru că aceşti copii simt nevoia să li se acorde atenţie. Îi bucură darurile primite, dar, cel mai mult, îi bucură că sunt întrebaţi ce mai fac, că li se zâmbeşte, că cineva se poartă frumos cu ei. Multora le lipseşte aşa ceva, la ei acasă. Copiii s-au bucurat că au fost şi multe femei, iar ei au simţit dragostea de mamă. Orice mână pusă pe părul lor, pe căpşorul lor a însemnat o mângâiere, o bucurie. Mulţumim,

de Ionel Zmau

Comenteaza

Comenteaza