Până va intra în administrarea Primăriei Petrila / Mina Petrila va fi păzită tot cu agenţi privaţi

269
de Alina PIPAN

TMG GUARD SRL, o societate de pază din Târgu Jiu, a avut până anul acesta obiectivul Mina Petrila în pază. Societatea din Târgu Jiu a păzit perimetrul minei atât în 2016, cât și în 2017. Pentru anul 2018 și începutul anului 2019 serviciul de pază este din nou scos la licitație, dar pentru o sumă considerabil mai mică.

Anul acesta paza obiectivelor a fost evaluată la 353.280 lei, fără TVA, iar anul trecut a fost atribuită pentru suma de 415.224 lei, fără TVA. Doar că anul acesta contractul este pentru 6 luni de zile, mai precis 184 de zile. În mod normal, în tot acest timp ar trebui ca Mina Petrila să intre în administrarea Primăriei Petrila. Însă Primăria Petrila refuză preluarea în administrare până nu se dovedește faptul că ecologizarea perimetrului a fost realizată conform legii, și sunt respectate o serie de măsuri.
Cu toate că anul trecut a plătit mai mult pentru pază, Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului SA a avut dezamăgirea de a constata că din mină se poate fura totuși orice. Mai grav este că pe parcursul anului trecut s-a constatat devalizarea unui obiectiv istoric de clasă A – mașina de extracție din Puțul Centru, care a fost pusă în funcțiune în 1943, motorul electromagnetic al instalației fiind produs de Siemens. Instalația a fost distrusă de hoți care au urmărit să pună mâna pe câteva kilograme de cupru. Firma de pază a fost executată de conducerea SNÎMVJ, chiar dacă aceasta a preluat în pază un perimetru sigilat, și a pierdut în primul rând garanția de 41.000 lei.
Serviciile de pază scoase anul acesta la licitație vor fi prestate la sucursala Mina Petrila, cu sediul în Petrila, str. Minei, nr. 2, și au ca obiect de activitate cel puţin următoarele servicii de pază:
1. Paza proprietăţii împotriva accesului neautorizat sau a ocupării abuzive;
2. Paza proprietăţii împotriva furturilor, a distrugeri­lor, incendiilor, precum şi a altor acţiuni producătoare de pagube materiale.
Obiectul de activitate este același ca și anul trecut. Se va alege furnizorul care oferă preţul cel mai scăzut. Acesta va trebui să asigure 5 posturi de pază, 24 de ore din 24, cu agenţi înarmaţi cu armă neletală. Printre obligaţiile prevăzute în contract sunt asigurarea pazei obiectivelor, bunurilor şi valorilor în regim de permanenţă, dar şi să deţină echipe de intervenţie mobilă dotate cu mijloace de transport autorizate pentru a acţiona în situaţia în care agentul de pază solicită sprijin, sau la solicitarea directorului sucursalei. Firma de pază trebuie să treacă lunar de un inventar al bunurilor date în pază, iar dispariţia acestora trebuie suportată de firma de pază, așadar dacă incidentele de anul trecut se repetă firma de pază trebuie să își asume pierderea, pe de altă parte trebuie să întocmească riguros aceste procese verbale de primire a obiectivului în pază.
La Paroșeni și Uricani, mine care sunt tot sub conduce­rea SNÎMVJ, paza este asigurată de GEDI SECURITY SRL pentru suma de 2.093.817 lei

Comenteaza

Comenteaza