Parlamentare – prezenta la vot in timp real

411

UPDATE: Rezultate EXIT-POLL IRES. PSD câștigă alegerile parlamentare din 2016

UPDATE: Prezenta la vot in Petrila la ora 18:30 – 35.31%

Petrila – 35.31%
Petrosani – 33.88%
Aninoasa – 33.6%
Vulcan – 32.33%
Lupeni – 36.27%
Uricani – 30.93%

prezenta-vot-petrila

 

Românii îi votează astăzi pe cei care vor deveni deputații și senatorii României pentru următorii patru ani. Parlamentul României va urma să aibă 464 de membri, 328 de deputați și 136 de senatori, față de 588 câți are în prezent.

Pentru prima dată în istoria alegerilor, oricine va putea ști, aproape în timp real, situația prezenței la urne, pe județe, datorită unei platforme realizate de bursierii GovITHub. Pe platforma http://radar.ithub.gov.ro/ vor fi publicate, sub forma unei hărți interactive, datele Biroului Electoral Central referitoare la prezența la vot. Acestea urmează să fie actualizate  la cinci minute.

Prezenta la vot in judetul Hunedoara – pana la ora 14:00

prezenta-vot-parlamentare-judete

Prezenta la vot in sectiile din orasul Petrila – pana la ora 14:00

prezenta-vot-parlamentare-petrila-sectii

 

O altă aplicație realiată de GovITHub este ROdiaspora. Disponibilă în Google Play, aceasta oferă accesul mobil la informații despre desfășurarea alegerilor parlamentare din străinătate. Pentru duminică, 11 decembrie, aplicația ROdiaspora pune la dispoziţia utilizatorilor de Android o hartă interactivă a tuturor celor 417 secţii de votare oficiale ale României din lume și lista BEC a candidaţilor care vor reprezenta diaspora în Senat și Parlament, precum și documente şi ghiduri esențiale dezvoltate de Ministerul Afacerilor Externe pe subiecte precum procesul de vot, legislaţie şi fiscalitate.

Românii vor putea să sesizeze neregulile din procesul de votare pe website-ul monitorizarevot.ro, realizat de o altă organizație, Code for Romania, în parteneriat cu organizațiile EFOR, Funky Citizens, Geeks for Democracy și Observatorul Electoral. Raportarea neregulilor se va face prin completarea detaliilor într-un formular, fără a fi nevoie de crearea unui cont. Platforma permite de asemenea încărcarea pe site de imagini care să însoțească sesizarea, iar reclamațiile vor fi centralizate și afișate în timp real. Astfel, cetățenii pot urmări live sesizările și pot vedea cele mai frecvente situații din țară și diaspora, precum și alte statistici.

Totodată, Code for Romania, o organizație neguvernamentală care își propune să creeze o comunitate de profesioniști în IT care să creeze soluții digitale ce rezolvă probleme ale societății, a realizat și o aplicație de mobil, destinată doar observatorilor acreditați. Aceștia vor avea astfel un instrument rapid de raportare în timp real a situațiilor din secțiile de votare.

„Până acum, observatorii electorali acreditați completau situațiile cu pixul pe hârtie la final de zi. Acest lucru nu numai că era anevoios, dar întârzia și prelucrarea datelor de către organizațiile care au acreditat observatorii și, implicit, utilizarea lor. Prin această aplicație vrem să oferim observatorilor electorali soluții tehnice demne de anul 2016. Iar prin platforma online complementară ne dorim să dăm fiecărui român care merge la vot puterea de a-și face vocea auzită și de a-și îndeplini datoria de cetățean”, spune Bogdan Vizureanu, manager de proiect Code for Romania.

republica.ro

Comenteaza

Comenteaza