Parlamentarii le fac promisiuni pensionarilor mineri

411

Pensionarii din Valea Jiului sunt împãrtiti în „lotul bun” si cel mai putin norocos.  Asta le-au spus fostii mineri, acum pensionari, parlamentarilor care i-au vizitat la Vulcan si cãrora le mai cer o datã sprijin, desi pentru ei timpul care trece este doar în defavoarea pensiilor pe care le încaseazã.
„Oameni care se întâlnesc pe stradã spun cã sunt fie din lotul bun, fie din lotul gresit. Este o apocalipsã psihicã privind pensiile. Sunt directori de minã care au pensie sub un manipulant, care iese la pensie acum. Existã o stare emotionalã extraordinarã si aceastã stare este în mâinile dumneavoastrã sã o rezolvati”, a spus Viorel Pascu pensionar, la întâlnirea de la Vulcan.
Trei parlamentari din Hunedoara, Laurentiu Nistor, Cristian Resmeritã si Ilie Toma au venit la Vulcan sã se întâlneascã cu pensionarii mineri.
A fost un moment în care fiecare si-a spus pãsurile, iar unul dintre cei ce au ajuns acolo, fost director de minã, a si venit cu o solutie. Mai ales cã asta ar fi la îndemâna celor aflati acum la prezidiu. Pentru cã minerii cer ca stagiul de cotizare sã fie redus la 20 de ani.
„Noi suntem oamenii, care, o viatã întreagã, am fost învãtati sã luãm decizii, indiferent cã am fost sef de schimb, gazator, sau director. De aia, eu îndrãznesc sã vã dau solutia. Cuiul lui Pepelea reprezintã acea HG, Eu vã dau solutia mâine, cã e vineri, zi de lucru: anularea Hotãrârii de Guvern. Cã se poate”, a sustinut Puiu Horea, pensionar, fost director, care a si fost aplaudat de cei aflati în salã, ca la o întâlnire de partid.
În aplauze si cu urale, ori dezaprobãri a decurs întreaga sedintã, iar la final, presedintele PSD Hunedoara, Laurentiu Nistor a dat concluzia finalã: fostii mineri vor mai avea o întâlnire cu ministrul Muncii Olguta Vasilescu.
„N-as vrea sã par vreun fariseu, dar vã spun cã aveti dreptate. Este normal. Ne vom zbate, dar am o rugãminte la toti: hai sã nu mai fim sectanti. Pe cei de la Petrosani i-am dus o datã la Ministerul Muncii, acum sã luãm partea de Vest. Hai sã ne întelegem toti, pentru cã toti avem aceiasi problemã.  O sã discut cu doamna ministru când vã poate primi, veniti si dumneavoastrã cu o delegatie de vreo 5 oameni, dar sigur vom continua aceste discutii. Mai ales cã am abordat si ideea de a cuprinde în noua lege a pensiilor aceastã modificare în momentul în care se va vota, sã fie cu modificarea fãcutã”, a spus Laurentiu Nistor, deputat PSD, ca o concluzie.
Fostii mineri au vorbit de stagiul de cotizare, de recalcularea pensiilor pentru cei care au iesit din sistem dupã 2011, ori despre punctul de pensie. Toate acestea au fost prezentate ministrului Olguta Vasilescu de cei care au  fost primiti acum douã sãptãmâni la Bucuresti, la întâlnirea la care au mers si primarii, însã, parlamentarii au spus cã vor mai cere o întrevedere.
Diana Mitrache

Cronica Vaii Jiului

 

Comenteaza

Comenteaza