Paştile aduce veşti bune şi pentru cei uitaţi de autorităţile locale / Pentru petrileni Costel Avram a fost „iepuraşul”

245
În urmă cu câteva luni, mai exact în luna octombrie a anului trecut, îl însoţeam într-o vizită de documentare pe Costel Avram, directorul general al Apa Serv, la Petrila, acolo unde în cartierul Remete-Lonea se lucra la introducerea primei reţele de canalizare din istoria acestui străvechi cartier al Petrilei.
Veşti bune pentru petrilenii din Remete
Printre zecile de familii care au ieşit atunci la răscrucea dintre uliţe ca să-i mulţumească lui Costel Avram pentru că, în sfârşit, şi acest cartier a devenit, măcar din acest punct de vedere, unul demn de intravilanul unui oraş se numărau şi 16 familii, situate ceva mai sus de intersecţia stră­zilor Horia, Coşca şi Crişan care nu avea niciun motiv de bucurie.
Oamenii din această zonă îşi exprimau atunci tristeţea că nu au fost cuprinşi şi ei în proiectul privind introduce­rea sistemului de canalizare, proiect realizat în baza datelor tehnice puse la dispoziţia proiectanţilor de către autorităţile locale din Petrila, care însă nu cuprindea şi cele 16 case izolate în partea de sus a coloniei Remete. Oamenii i s-au plâns atunci lui Avram că, deşi se numără şi ei printre plătitorii de taxe şi impozite locale, n-au avut parte de atenţia cuvenită din partea edililor, drept pentru care nu au niciun drum de acces mai acătării şi nici canalizare precum ceilalţi vecini din cartier. Avram şi-a notat atunci în carnet problema acestor oameni şi, fără ezitare, le-a promis că va căuta soluţia pentru ca în 2014 să fie introdusă canalizarea şi la celelalte 16 locuinţe din Remete. Nu mică le-a fost surpriza locuitorilor din colonia Remete când, la începutul acestei săptămâni, au fost vizitaţi din nou de directorul general al Apa Serv Valea Jiului. De data aceasta, Costel Avram a venit să le aducă o veste bună în prag de aleasă sărbătoare. „Le-am promis încă de anul trecut acestor oameni că nu-i vom lăsa şi că vom căuta soluţii pentru a rezolva această problemă. Vom face această lucrare cu banii Apa Serv-ului. Sigur că, pentru doar 16 locuinţe, investiţia nu este una foarte avantajoasă. Dar, atunci când îţi pasă de oameni, anumite lucruri mai trebuiesc privite şi dincolo de cifre. Eu spun că era nedrept pentru aceşti oameni ca vecinilor de mai jos să le putem îmbunătăţi calitatea vieţii, iar pentru aceşti oameni, parcă prea des uitaţi, să nu facem nimic”, spune Avram. Directorul general al Apa Serv a luat decizia de a susţine investiţia introdu­ce­rii canalizării în aceste case şi a prins acest obiectiv în planul de investiţii proprii pe care Apa Serv inten­ţio­nează să-l realizeze în anul 2014.
Potrivit proiectului tehnic pus pe hârtie de specialiştii SC Apa Serv Valea Jiului SA, reţeaua de canalizare necesară pentru racordarea celor 16 locuinţe din colonia Remetea la reţeaua publi­că va avea circa 350 de metri lungime, cu zece puncte de control şi racorduri până la fiecare din cele 16 proprietăţi. Lucrările vor decurge rapid, în perioada imediat următoare, astfel încât Costel Avram le promite locuitorilor de aici că până la finele lunii iunie vor putea să se racordeze la noua reţea de canalizare.
Veşti bune şi pentru petrilenii din Moşici
Veştile bune pe care Costel Avram le aduce în Săptă­mâna Mare unor petrileni din zonele limitrofe ale Petrilei aduc puţină lumină şi pe feţele oamenilor din Moşici, micul cătun de la marginea Petrilei, unde câteva case cochete stau parcă ascunse în umbra ruinelor unei foste exploatări miniere. Oamenii din aceste case şi-au dorit şi ei, ca orice orăşean al secolului XXI, să aibă apă de la robinet. Au pus chiar şi mână de la mână şi şi-au cumpărat materiale pentru a-şi aduce apa potabilă.
Efortul oamenilor a fost dublat de cel al conducerii Apa Serv Valea Jiului, care le-a pus la dispoziţie utilajele şi mâna de lucru pentru realizarea reţelei de aducţiune a apei. „Timp de câteva săptămâni trei oameni şi două utilaje de la Apa Serv au lucrat aici, iar astăzi (ieri – n.r.) le putem spune locuitorilor celor 17 gospodării din Moşici că au apă la robinet“, declară, cu mândria a încă unui lucru dus la bun sfârşit, Costel Avram, directorul Apa Serv Valea Jiului. Acesta este convins că, deşi poate din punct de vedere numeric, a aduce o veste bună pentru 20-30 de familii nu pare cine ştie ce, atunci când chiar şi unui singur om îi poţi aduce, în pragul unei sărbători cum este cea a Sfintelor Paşti vestea că o dorinţă aşteptată poate de o viaţă i-a fost îndeplinită, înseamnă mai mult decât orice altceva. Iar anul acesta, graţie lui Costel Avram, câteva familii de petrileni din Remete şi Moşici au primit veşti bune.
Tiberiu VINŢAN
de Ziarul Vaii Jiului

 

Comenteaza

Comenteaza