Pe porţiunea de lângă fosta mină Petrila / SHI Petroşani a recalibrat Jiul de Est

486
de Corneliu BRAN

În penultima zi de lucru a săptămânii trecute, lucrătorii din cadrul SHI Petroşani au încheiat o lucrare amplă pe Jiul de Est, lângă podul ce leagă fosta mină Petrial de zona urbană.

Timp de o lună, muncitorii au efectuat o serie de lucrări majore pe albia din zona respectivă care nu mai suportau amânare, în condiţiile în care zidurile de sprijin se aflau în pericol din cauza decalibrării cursului apei.
„Lucrarea a fost realizată pe Planul anual de execuţie a lucrărilor SHI Petroşani, fiind specifică tipului nostru de măsuri în ceea ce priveşte întreţinerea şi amenajarea cursurilor de apă din zona noastră. Toate utilajele şi forţa de lucru au fost asigurate de către noi. Prin munca depusă am realizat, din punct de vedere tehnic, mai multe etape importante. În primul rând, am recalibrat albia, apoi am mărit capacitatea de transport în caz de inundaţii, şi nu în ultimul rând am centrat cele două pile ale podului, în aşa fel încât să nu se pună presiune pe zidurile de sprijin care sunt de-a lungul malurilor apei. Înainte de a face lucrarea, acolo se putea vedea foarte clar că tot cursul apei era orientat spre zidul de sprijin de pe unul dintre maluri, punând în pericol fundaţia. Cred că acum se vede şi cu ochiul liber că Jiul curge liniştit pe centrul albiei, iar albia în zona respectivă arată în momentul de faţă cum trebuie să arate o albie”, ne-a declarat inginerul Sorin Corici – şeful SHI Petroşani.
De la acelaşi interlocutor, am mai aflat că odată cu lucrarea propriu-zisă, pe Jiul de Est, în zona respectivă, s-a mai rezolvat o problemă, cea a gunoaielor, deoarece gunoaiele venite din amonte se opriseră şi formaseră un adevărat „baraj de mizerie”, exact sub podul ce traversează Jiul dinspre oraş spre mină.
Oficialul de la Apele Române trage şi un nou semnal de alarmă privind aruncarea acestor deşeuri în albiile apelor curgătoare din localităţile noastre: „Am rezolvat cu această ocazie şi problema gunoaielor. Am scos de sub pod tone de gunoi, albia fiind acum curată. Fac a nu ştiu câta oară un nou apel, pe această cale, cetăţenilor petrileni, dar şi tuturor cetăţenilor din Vale, să nu mai arunce în Jiu şi nici pe alte cursuri de apă gunoaie menajere şi tot felul de lucruri! Apa înseamnă viaţă, înseamnă sănătate şi toţi trebuie să avem grijă în acest sens. Îi rog pe cei din administraţiile locale ce au în fişa postului rolul de a supraveghea problemele de mediu să fie vigilenţi în continuare la astfel de acţiuni şi să facă mereu tot ce trebuie, legal, pentru a se diminua pe cât posibil acest fenomen nedorit”. Subscriem şi noi la acest apel.

Comenteaza

Comenteaza