Pentru Avram Iancu, / Mult a fost puţin a mai rămas

369
de Corneliu BRAN

Înotătorul în ape deschise, petroşeneanul Avram Iancu, se îndreaptă vertiginos spre finish-ul unuia dintre cele mai mari proiecte iniţiate vreodată de vreun înotător, acela de a înota zi după zi pe fluviul Dunărea, de la izvoare şi până la vărsarea în Marea Neagră, cale de 2.860 km, fără costum de protecţie.

A mai înotat până la Brăila şi Galaţi 
Duminică, Avram a ajuns la Brăila pe o rută pe care mai înotase o dată, în urmă cu doi ani, când şi subsemnatul a fost prezent. A înotat atunci peste 52 de kilometri pe o vreme mohorâtă, cu rafale de vânt şi valuri înăltuţe ce-i băteau în faţă pe ultimii 10 kilometri. De data aceasta, pe acest tronson Dunărea a fost prietenoasă, semn că între bătrânul fluviu şi înotător s-a închegat de-acum o caldă prietenie.
Pe pagina sa de socializare Avram a cuprins foarte frumos „momentul Brăila”: „Ieri am parcurs 39 de km între borna 197 şi 158. Am avut parte de o primire călduroasă şi la Brăila. Mulţumesc tuturor! Am înotat alături de trei echipe a câte doi înotători în zona Brăila. Doi dintre înotătorii de performanţă ai CSM Brăila n-au ratat momentul. A fost o plăcere. Înainte de Galaţi am fost întâmpinaţi de o barcă pe care era arborat drapelul patriei. Vă mulţumesc! Răzvan şi echipa au pregătit şi ei o surpriză de proporţii: au venit cu un vaporaş din depărtare, iar în difuzoare se auzea hitul călătoriei: Treceţi batalioane… Unii dintre noi am plâns! Am întâlnit şi primul vas maritim…”.

Marea Neagră, joi sau vineri
Izbânda lui Iancu se va petrece undeva după mijlocul acestei săptămâni. Dacă totul decurge normal, şi vremea nu se va strica, sportivul nostru are prevăzut a ajunge la Sulina joi seara. Vineri este planificată reîntoarcerea spre casă. Dacă vremea va face feste, atunci sosirea se va amâna cu o zi, maxim două.
Avram este decis să ajungă la Sulina, unde va depăşi kilometru zero şi care e undeva în apropiere de centrul oraşului, trecând mai departe până în valurile mării, în seara de joi ori ziua de vineri.

Luni la prânz depăşise Galaţiul
În dimineața zilei de luni, 11 septembrie, sportivul petroşenean se afla la km 158 al Dunării, chiar cu puţin înainte de Galaţi, undeva lângă confluenţa cu Prutul. Împreună cu caiaciştii Viorel şi Călin din Sulina (noul venit în echipă ca să-l sprijine pe Avram pe ultimii 150 de km), cu doamnele Tunde şi Iuliana, din cadrul echipei de suport tehnic, înotătorul aştepta luni dimineaţa undă verde de la vremea de-afară, capricioasă acum toamna, ceaţa densă şi groasă punând stăpânire totală pe întreaga Vale a Dunării din Dobrogea.
După ce soarele a străpuns covorul de nori, înotătorul, flancat de cei doi caiacişti, a plecat mai departe, astfel că înainte de prânz erau primiţi călduros şi la Galaţi, după care şi-au continuat drumul. Pe parcursul zilei de luni înotătorul nostru a înotat „doar” 23 de kilometri. În mile maritime, Avram mai avea de străbătut, începând de  marţi dimineaţă, exact 78 de mile până la mare! (1 milă maritimă are 1,852 km).
După Brăila şi Galaţi, ultimul oraş mai mare pe care sportivul şi echipa îl vor întâlni în cale va fi Tulcea şi, apoi, finalul din oraşul Sulina!

85 de zile 
Din 21 iunie şi până miercuri, 13 septembrie (inclusiv această zi), au trecut exact 85 de zile. Prin performanţa aceasta unică în lume, Avram Iancu poate fi considerat de departe sportivul nr. 1 al judeţului Hunedoara!

Încă puțin
Nu ne rămâne decât să aşteptăm victoria finală a acestui sportiv hunedorean care face cinste României şi Hunedoarei. Să sperăm că vom putea scrie pe prima pagină, aşa cum i-am promis la plecare:
„Avram Iancu e un adevărat campion: a trecut linia de sosire şi a fost imediat răsfăţat de valurile Mării Negre, ca un premiu oferit de natură pentru efortul uriaş depus!”.

Comenteaza

Comenteaza