Pentru copiii de altădată din Colonia de jos din Lonea Raiul era o grădină frumoasă „cu mere mari cât capul lui Erno Stummer”!

342
de Mihai BARBU
Am fost sâmbătă, înaintea alegerilor pentru Europarlamentare, împreună cu amicul meu Ernest Ferdinand Stummer, într-un periplu sentimental prin Colonia de jos din Lonea.
Multe s-au schimbat de pe vremea copilăriei sale. Dintre atâtea imobile (care, în timp, s-au depreciat fie din cauza nevoilor urbanistice, fie au căzut în ruină din cauza nepăsării sau ignoranţei oamenilor), doar unul a rămas neclintit în timp şi în spaţiu. Acesta e Biserica romano-catolică din Lonea, de pe strada Trandafirilor, nr. 2/1. Preot paroh este părintele David Zoltan, iar clopotari d-na Macarie Rozalia şi dl. Horvat Janos.
Erno îşi aduce aminte cum venea la biserică datorită unui preot bun care avea harul să se apropie foarte tare de sufletul copiilor. Despre părintele Karda se spunea că ar fi fost coleg de şcoală cu dr. Petru Groza. A şi fost la el când a vrut să-l scape de puşcărie pe preotul Pal Iozsef din Lonea. Groza l-ar fi primit bine pe fostul său coleg, dar când a adus vorba de preotul Pal, omul politic al zilei ar fi zis că-l poate scăpa de detenţie cu o singură condiţie: să renunţe la credinţă şi să nu mai slujească. Preotul Pal nu a acceptat un astfel de târg. Urmarea a fost în logica comunistă a vremii: „În perioada prigonirilor bisericeşti preotul Pal Iozsef n-a renunţat la convingerile sale şi a fost închis între anii 1961-1964”. Când a revenit din detenţie, a slujit, tot la biserica din Lonea, între anii 1964 şi 1982.
Referitor la părintele Karda, Erno işi aduce aminte că toţi colegii săi de şcoală primară din Colonia de jos voiau să ştie cum este Raiul. De multe ori, această întrebare îi era pusă bunului părinte la orele de religie. Copiii nu prea erau mulţumiţi cu răspunsurile primite, aşa cum le explica părintele, care le vorbea ca-n Cărţile sfinte. Până când, într-o zi, mângâindu-l pe cap pe copilul Erno, a zis: „Copii, Raiul este o grădină foarte mare şi foarte frumoasă în care se găsesc nişte mere mari cât capul lui Stummer!”. A fost, în sfârşit, o explicaţie acceptată de copii pentru că, acum, aveau la îndemână o comparaţie. Desigur, merele mari, cât capul lui Erno, nu semănau deloc cu merele pe care le puteai găsi la Aprozarul din colţ.
P.S. Am vrea ca, în acest final de articol, să-i fim de folos şi primarului Păducel pentru a putea aduce la zi capitolului „Culte” din site-ul Primăriei Petrila. Îi oferim, dezinteresaţi, şi datele hramurilor bisericilor romano-catolice din Petrila. Facem acelaşi pustiu de bine şi pentru ceilalţi primari din Valea Jiului:
1. Hramul bisericii din Lonea: „Preasfânta inimă a lui Iisus” (Vinerea a treia după Rusalii):
2. Uricani: „Inima neprihănită a Sfintei Fecioare Maria” (Sâmbăta a treia după Rusalii);
3. Lupeni: „Sfânta Fecioară Maria de pe Muntele Carmel” (16 Iulie);
4. Vulcan: „Adormirea Maicii Domnului” (15 August);
5. Aninoasa: „Naşterea Sfintei Fecioare Maria” (8 Septembrie);
6. Petrila: „Sfânta Varvara” (4 Decembrie);
7. Petroşani: „Sfânta Varvara” (4 Decembrie);
8. Iscroni: „Sfântul Anton” (13 iunie);
9. Petroşani: „Sfântul Imre” (5 Noiembrie).
Să fie primit!

 

Comenteaza

Comenteaza