Pentru rromii petrileni, / Consilierii locali au aprobat 500 lei, fără „muzică”

239
Partida Rromilor „Pro Europa” din Petrila organizează la 12 aprilie Ziua Internaţională a Rromilor, „în memoria rromilor care au fost ucişi în cel de-Al Doilea Război Mondial”. 
Cu ocazia şedinţei extraordinare de consiliu local, printr-un proiect de hotărâre votat în unanimitate, consilierii locali au aprobat alocarea sumei de 500 lei „pentru desfăşurarea în bune condiţii a acestei manifestări”, care va avea loc la Casa de Cultură „Ladislau Schmidt” din localitate, holul fiind pus gratuit la dispozi­ţia rromilor care vor organiza acest eveniment şi invitaţilor care vor fi.
Un episod absolut ciudat s-a întâmplat însă în timpul şedinţei: „Dacă se poate să ne daţi şi nouă muzică”, a susţinut înainte de vot unul din rromii prezenţi.
„Noi vă punem la dispoziţie holul casei de cultură, că ştiu că sunteţi puţini, nu sunteţi mulţi… că venim şi noi ca să fiţi mai mulţi”, a răspuns glumeţ primarul, astfel că de „muzică” vor trebui să se ocupe organizatorii. Totuşi, ceea ce nu înţelegem este altceva… Dacă acţiunea se face „în memoria rromilor ucişi în cel de-Al Doilea Război Mondial”, mai degrabă ar trebui un popă care să oficieze o slujbă religioasă de pomenire decât muzicanţi. Iar o a doua întrebare apare firesc: cum tocmai rromii solicită „muzică”, când se ştie că au şi au avut întotdeauna cei mai valo­roşi lăutari? Deci, muzicanţii ar trebui căutaţi şi aduşi din propria etnie, iar ca semn de preţuire faţă de această acţiune şi faţă de comunitatea dumnealor aceştia ar trebui să vină să cânte la Petrila gratuit.
de Corneliu BRAN

Comenteaza

Comenteaza