Pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara, Minerii și energeticienii spun STOP numirilor pe criterii politice

238

 Peste 1.700 de mineri şi energeticieni din judeţul Hunedoara au protestat, joi, timp de o oră, avertizând astfel administraţia de pericolul pierderii locurilor lor de muncă pentru că structura energetică din judeţ se află în pericolul de a intra  în insolvenţă, dar și pentru a spune STOP numirilor în funcții pe criterii politice.

Minerii şi energeticienii hunedoreni, membri ai Sindicatului Muntele, au organizat, joi, timp de o oră, o grevă de avertisment pentru salvarea locurilor lor de muncă de la Complexul Energetic Hunedoara.

Angajaţii CEH cer stabilitate economică pentru structura energetică şi oprirea numirilor politice în posturile tehnice.

În această perioadă, sindicatul reprezentativ, Muntele, și administrația sunt în conflict colectiv de muncă întrucât nu s-au înțeles în timpul negocierilor pentru un nou CCM.

”Motivele grevei sunt mai multe și diverse, dar ceea ce trebuie scos în evidență este faptul că pentru prima dată în istoria mineritului de după Revoluție suntem în situația rămâne fără contract colectiv de muncă, atât minerii cât și energeticienii”, a declarat Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Energeticienii nu mai au contract colectiv de muncă de la finele lunii aprilie, iar actul minerilor expiră săptămâna viitoare, în data de10 iunie.

”Energeticienii au rămas fără contract colectiv de muncă, minerii urmează să rămână și ei fără contract colectiv de muncă din data de 10 iunie, bugetul de venituri și cheltuieli abia ieri (miercuri-n.r.) a fost aprobat în ședința de Guvern și avem informații că se încearcă să ni se taie din unele drepturi și facilități la noul CCM. În timpul negocierilor purtate până acum pentru CCM am avut niște divergențe și am intrat în conflict colectiv de muncă”, a declarat Tiberiu Cozma, președintele Departamentului Lonea din cadrul Sindicatului Muntele.

Ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, susţine că odată cu aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli situaţia va intra în normalitate.

”Ieri (miercuri – n.r.) am aprobat în şedinţa de Guvern bugetul de venituri şi cheltuieli al CEH, după lungi discuţii cu colegii de la Finanţe. Este un pas către normalitate. Vineri voi discuta la Bucureşti cu liderii de sindicat şi dacă va fi nevoie voi veni apoi la Hunedoara. Sunt convins că vom găsi o soluţie corectă”, a spus Răzvan Nicolescu, Ministrul Energiei.

Salariaţii CEH reclamă lipsa materialelor, pericolul de la locurile de muncă şi implicarea politică în numirirle pe funcţiile tehnice.

”Nu avem cu ce lucra. Garnituri ne cumpărăm noi. Lopeţi şi sape ne cumpărăm noi sau aducem de acasă. Vrem îmbunătăţirea condiţiilor. Totul e politic. Nu avem cu cine discuta. Şefii noştri habar nu au de meserie ei fac doar campanii electorale. Plimba pliante şi fluturaşi pe străzi ca să iasă lumea la vot. Politica să se facă în altă parte. Nu avem nevoie de numiri de la partid. Sa ne lase specialiştii aici”, a declarat un miner de la Lonea.

Instabilitatea economică și posibilitatea pierderii drepturilor este cea care îi sperie pe ortaci.

”Am recurs la grevă de avertisment timp de o oră pentru contractul colectiv de muncă. Nu ştim care e bugetul de salarii, nu ştim care e bugetul CEH, ştim doar că acesta a fost aprobat pe pierdere, că sunt cheltuieli foarte mari.  Condiţiile de muncă sunt cum sunt, salariile sunt la pământ, avem salarii la nivelul lui 2008. Încă unii nu luăm salariile pe care le luam în 2008”, a spus un alt miner.

Potrivit acestuia, cei care conduc destinele acestei țări ar trebui să intre în subteran, pentru a vedea, timp de șase ore, cum decurge o zi de lucru în minerit.

E greu. Mi-aş dori să intre şi alţii în subteran. Să intre cei din Guvern, din conducerea mai mare, să stea şase ore cu noi, pentru că ei spun că minerii câştigă nu ştiu cât şi primesc prime. Să vină cu noi în mină şase ore. Să vadă. Nu sunt scule. Ni se dau puţine şi mai mult se refac”, a mai spus angajatul minei Lonea.

Problemele angajaților nu pot fi rezolvate dacă nu există unitate, susține Vasile Păduraru, vicepreședinte de sindicat la Lonea. Acesta a blamat acțiunile liderilor de sindicat înregimentați politic ai căror membri nu au participat la protest, deși interesul este unul comun.

”Cer unitate sindicală la toţi minerii din Valea Jiului şi nu numai minerilor. Să ne unim, să fim mai puternici ca niciodată. Mă refer în primul rând la colegii de la Livezeni. Nu e frumos ceea ce fac ei, am înţeles că nu au vrut să participe la acţiunea de astăzi, din cauza faptului că liderii lor nu se implică în ceea ce trebuie să facă pentru ei. Minerii să nu uite că de multe ori noi, minerii, am rezolvat problemele şi de multe ori s-au retras fie pentru că sunt implicaţi în politică, cum e Jurca Adrian. Cer unitate sindicală să fim o forţă unită pentru că avem multe probleme de rezolvat în aceste momente de criză”, a spus Păduraru.

Mai mult, sindicalistul a precizat că pe plan local politicul a încercat să destabilizeze acțiunea de protest susținând că partidul de la guvernare trebuie să își îndrepte fața spre minerit.

”Politicul de pe plan local a crezut că acţiunea noastră este un fâs. Nu mi-a convenit faptul că nu au dat drumul la presă să ştie toată lumea că noi minerii avem probleme, nu o ducem aşa bine cum cred unii şi alţii. Dacă domnii de la PSD au impresia că ne-au păcălit şi i-am votat, iar acum ne întorc spatele, se înşeală amarnic. Să nu uite că mai au nevoie de voturile noastre. Să facă bine să întoarcă faţa către noi şi să ne rezolve problemele”, a completat Vasile Păduraru.

În grevă de avertisment s-au aflat și energeticienii de la Mintia și Paroșeni, dar doar cei care sunt membri în Sindicatul Muntele.

”Astăzi Energeticienii afiliați la Sindicatul Muntele au demonstrat din nou în curtea termocentralelor Mintia și Paroșeni, cerând păstrarea drepturilor în noul Contract Colectiv de Muncă. Începând cu data de 11.06.2014 toți salariații CEH rămân doar cu drepturile prevăzute în Contractul Individual de Muncă. Cu toate că am anunțat încă de marți liderii sindicatelor afiliate la Federația Energetica despre grevă, pentru a doua oară, aceștia au ales să nu se solidarizeze cu noi. Se pare că interesele lor coincid cu cele ale administrației, oferind membrilor de sindicat dreptul de a pleca în șomaj tehnic”, a declarat Cristian Iștoc, prședintele Departamentului Energetic din cadrul Sindicatului Muntele.

Singurul sindicat afiliat la Energetica care a participat la greva de avertisment de joi a fost cel de la Lupeni, condus de Vasile Vamoș.

Complexul Energetic Hunedoara are peste 100 de milioane de euro datorii, iar bugetul aprobat miercuri de Guvern este unul cu o pierdere de 287 milioane de lei. Administrația trebuie să reducă cheltuielile, însă măsurile găsite până la acest moment afectează salariații. Se vorbește de șomaj tehnic, de reducerea programului de lucru de la 5 la 4 zile, de transformarea Preparației Coroiești într-un sector al minei Vulcan dar și de desființarea Salvaminului.

”La această oră, personalul TESA de la Mintia este notificat că va efectua cinci zile de șomaj tehnic. Din fericire există solidaritate între minerii și energeticienii de la Sindicatul Muntele. Noi nu vom bate palma cu administrația, noi vom continua să ne cerem drepturile”, a mai spus Iștoc.

Administrația a chemat sindicatul reprezentativ, Muntele, la negocieri, după ce Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli. Conflictul colectiv de muncă rămâne însă deschis, iar dacă drepturile salariaților sunt diminuate minerii și energeticienii de la CEH pot intra în grevă generală.

”Este foarte posibilă o grevă generală mai ales că discutăm despre un buget care nouă nu ne-a fost adus la cunoștință spre consultare și iată că a fost aprobat. Faptul că nu s-a făcut acest lucru va da și niște vinovați în ceea ce privește semnarea unui buget în care nu vor încăpea probabil toate drepturile și facilitățile salariaților”, a mai spus liderul Sindicatului Muntele, Petre Nica.

Nica se va întâlni, vineri, cu ministrul Energiei Răzvan Nicolescu, pentru a discuta despre problemele Complexului Energetic Hunedoara.

Comenteaza

Comenteaza