Pentru un teren stâncos, plin de căcăreze de capre / La Petrila chiria este mai mare anul acesta de 52 de ori decât impozitarea!

277
de Corneliu BRAN
 Prefectura Hunedoara, condusă de lupeneanul Sorin Vasilescu, se opune schimbării clasificării taxelor până în 2015  Domnule prefect, mai apleacă-te şi către cei necăjiţi, că doar provii din PSD!
Chiria pe un an la un teren din Petrila plin de stânci, aflat în pantă, pe care pasc doar nişte capre, a fost calculată de primărie la valoarea unui teren agricol! Adică, nici mai mult nici mai puţin de 2.400 lei pe un teren de unde scoţi doar piatră seacă…
Am trăit s-o vedem şi pe asta… O familie de pensionari din Petrila are de plătit chiria pe un an, la un teren neproductiv, în mare parte stâncos, în pantă abruptă şi aproape fără folosinţă, nici mai mult nici mai puţin decât 2.400 lei! După calculele făcute de chiriaş, chiria de anul acesta pe terenul cu pricina ar fi mai mare de 52 de ori decât impozitarea, ceea ce fiului domnului Constantin Ilie, de pe strada Dealului nr. 1, căci despre acest om este vorba, nu i se pare normal. Şi nici nu este… Că doar n-o fi teren petrolier, sau teren cu mine de aur, sau măcar un teren unde să se poată planta porumb sau cartofi, de unde oamenii să-şi scoată apoi chiria şi eventualul profit.
Lucrul acesta l-a spus petrileanul şi consilierilor locali, primarului şi secretarului oraşului, Toma Vărgatu, în şedinţa extraordinară de Consiliu Local Petrila de joia trecută.
„Vorbesc în numele tatălui meu, Constantin Ilie, care nu poate să vină azi aici, care locuieşte într-un imobil de pe strada Dealului la numărul 1. Imobilul respectiv a trecut în domeniul statului acum peste 30 de ani, iar tata l-a cumpărat în 2009, însă nu i s-a dat spre cumpărare şi terenul aferent, un teren total neproductiv, cei care cunoaşteţi zona ştiţi desigur despre ce loc vorbesc. Problema cea mare este că acum i-a venit tatălui chiria pe un an pentru acel teren, care este o sumă uriaşă, peste două pensii de-a lui, 2.400 lei! Vorbesc de chiria unui teren total neproductiv. Totuşi, n-ar fi fost o problemă dacă chiria ar fi fost la nivelul anilor trecuţi, niciodată n-a fost aşa de mare ca acum, iar tata nu are de unde să plătească atâţia bani. Noi am deschis un proces pentru intrarea în posesia noastră a terenului, aşa cum ar fi trebuit când tata a cumpărat casa, dar acesta durează, pentru că mai avem de căutat actele în arhivă. Cert este că după calculele făcute de noi, chiria este mai mare anul acesta de 52 de ori decât impozitarea!”, le-a spus fiul cetăţeanului în cauză celor din consiliu local.
Povestea lui a fost certificată şi de juristul Toma Vărgatu: „Cunosc cazul. Domnul a fost şi la mine să-l prezinte. Într-adevăr, acolo e vorba de o pantă abruptă, stâncoasă, doar nişte capre pasc pe-acolo, în rest n-ai ce să faci cu terenul. Dumnealor au pierdut, din păcate, actele, acum sunt la judecătorie să le depisteze şi să le recapete. E vorba de acte din anii ’80, ceea ce înseamnă că operaţiunea durează ceva timp”. Tot juristul Vărgatu a venit imediat cu o propunere: „Consiliul local să stabilească printr-un proiect de hotărâre taxele pentru terenuri neproductive. Pentru terenurile agricole se încasează 30 de bani pe metrul pătrat, pentru terenurile arabile se încasează 50 de bani, pentru terenurile neproductive
n-avem stabilită taxa şi de aceea pentru terenul res­pectiv s-a calculat ca şi pentru terenul agricol, ceea ce nu prea e normal. Putem iniţia un proiect de hotărâre pentru viitoarea şedinţă, cu 10 bani pe metrul pătrat, sau cât ziceţi dumneavoastră, şi apoi să se facă un nou calcul. Dar asta o ştie cel mai bine domnul Boantă de la serviciul din primărie specializat pe impozite, taxe şi chirii”, a explicat juristul Vărgatu. Cum directorul Boantă a specificat imediat că „de la Prefectură ni s-a spus clar că nu ne lasă să schimbăm taxele decât de la anul”, problema chiriaşului de teren risca să rămână în aer şi omul să fie bun de plată pentru nişte stânci şi bolovani…
Primarul Ilie Păducel, gând la gând cu consilierul Ion Temneanu, care dorea să se înscrie la cuvânt pe aceiaşi idee a edilului, a venit cu rezolvarea pe moment, urmând ca după ce omul îşi va cumpăra terenul să se schimbe datele problemei, iar astfel de situaţii să nu se mai întâmple de la anul după ce consilierii vor trece la taxe, special, printr-o hotărâre şi „teren neproductiv”: „Domnule, vă rog să urgentaţi căutarea actelor şi apoi să cumpăraţi terenul ca teren aferent locuinţei. Acesta e primul sfat. Apoi, pentru că până la anul nu putem să modificăm taxele, vom face o comisie care să meargă la faţa locului şi să constate printr-o notă constatatoare situaţia terenului şi cum arată el, după care vă taxăm la nivelul anului trecut. E bine aşa?”. Cum cetăţeanul a fost de acord, consiliul local la fel, soluţia propusă de primar va fi pusă în aplicare încă de săptămâna viitoare.
Să sperăm că nu mai există la Petrila astfel de cazuri, în sensul că oamenii să plătească un munte de bani pe un teren aproape total nefolositor, ceea ce nu-i deloc normal. De la anul, încă din prima şedinţă, acest lucru ar trebui reglementat în toate consiliile locale, dacă mai există astfel de cazuri. Totuşi, pentru că e vorba de o introducere a unei taxe noi care vizează o altă clasificare, „terenuri neproductive”, o chestiune practic în folosul cetăţenilor, nimic altceva, n-am înţeles de ce Prefectura Hunedoara şi ai săi jurişti se opun cu atâta înverşunare…

Comenteaza

Comenteaza