Pentru Zilele Oraşului Petrila 90.000 lei!

1805
de Corneliu BRAN

Proiectul propus de primarul Vasile Jurca pentru organizarea Zilelor Oraşului Petrila prevede „un purcoi de bani”, după cum au sesizat asta cei şase consilieri liberali.

Fostul primar Ilie Păducel speră ca banii „să nu mai fie daţi aproape toţi unei singure persoane, cum s-a întâmplat în 2016”. De altfel, acest punct de pe ordinea de zi a necesitat cele mai lungi discuţii, argumentele fiind pro şi contra, aşa cum se întâmplă. Acuzat oarecum de fostul primar şi de unii consilieri liberali că sumele alocate acestui eveniment „sunt mult mai mari decât cele 300, 400 de milioane de lei cu care se organiza evenimentul – bani pe care nici nu-i dădeam unei singure persoane ca să ne înjure toată lumea şi să râdă de primărie cum împarte banul public”, primarul Vasile Jurca a contraatacat, menţionând faptul că au fost ani în fostele legislaturi când „suma de care vorbiţi, domnule consilier, prin vorbe populiste, fără sens şi fără o argumentaţie clară, a fost mult mai mare de 300-400 de milioane lei, iar dacă nu mă credeţi vă pot demonstra cu date clare, că doar le avem înregistrate la primărie”. „Da, se poate, nu zic nu, au fost ani dintre aceştia, nu zic nu, dar vă repet, niciodată n-am împărţit banii pentru un singur eveniment sau pentru o singură persoană, cum s-a întâmplat anul trecut”, s-a apărat fostul primar.
Iniţial, Zilele Oraşului Petrila trebuiau să se desfăşoare săptămâna trecută, până spre finalul săptămânii. Numai că în şedinţă primarul Vasile Jurca a cerut modificarea datei spre ultimul interval din această lună. „Sunt foarte multe evenimente prin ţară unde sunt implicaţi artiştii, astfel că nu am găsit liberi artiştii pe care i-am dorit, astfel încât vă propun să organizăm acest eveniment la finalul lunii, în ultima săptămână a lui septembrie”. Toată lumea a fost de acord iar în cele din urmă proiectul a fost votat în forma propusă cu şase abţineri şi voturi împotrivă din partea consilierilor liberali şi cu modificarea datei evenimentului aşa cum a propus primarul.
Asta nu înseamnă că după acele discuţii s-a modificat ceva, grosul banilor va merge tot pentru spectacolele de muzică uşoară şi populară. „Poate doamna Delia e ocupată şi vine doamna Andra…”, a spus încet un mucalit de pe margine aflat în sala de şedinţe. Nu ştim câţi l-au auzit, dar noi l-am auzit şi vom vedea ce gânduri au cei din Executiv. Până atunci să vedem împreună sumele alocate şi ce evenimente vor avea loc.
Conform anexei 1 din proiect şi a amânării datei până spre sfârşitul luni, zboară  conferinţa susţinută de Dan Puric, „Să fii român!”, spectacolul având deja loc dar nu sub egida „Zilele Oraşului Petrila”. La fel, „târgul de animale cu expoziţie de ovine din rasa ţurcană şi breaza de Valea Jiului, împreună cu spectacolul de muzică populară şi premierea participanţilor” s-a desfăşurat pe data de 3 septembrie dar tot în afara acestei manifestări organizate de primărie şi consiliul local.
Vor rămâne în picioare pentru Zilele Oraşului Petrila etapa „offroad” în asociere cu Asociaţia Clubului Sportiv Alba Offroad, concursurile de biciclete şi de cros – ambele în colaborare cu Asociaţia „San Montan” Petrila, Festivalul „Momârlanii gazde bune!”, spectacolele susţinute de trupele locale, artişti consacraţi (şase la număr – câte două în fiecare zi din cele trei de week-end), recital pe scenă şi premiere, precum şi focul de artificii din noaptea de sâmbătă din cadrul acelui week-end.
Suma alocată evenimentului e prevăzută în anexa 2, unde avem un deviz estimativ total de 90.000 lei. Dintre aceştia, 67.000 lei sunt prevăzuţi cu „cheltuielile ocazionate de organizarea manifestărilor cultural-artistice”, mai pe înţeles cele şase spectacole, 6.620 lei sunt prevăzuţi pentru „cheltuieli ocazionate de organizarea manifestărilor sportive şi de tineret”, 12.000 lei sunt bani necesari pentru „premierea participanţilor la concursurile organizate”, în timp ce 4.180 sunt justificaţi în deviz ca fiind alte cheltuieli, fără să se spună exact despre ce cheltuieli ar fi vorba.
Fără să mai lungim vorba, fiecare dintre dumneavoastră, în primul rând cititorii din Petrila pentru că vorbim de bani publici, practic de banii dumneavoastră, trageţi singuri concluziile.

Comenteaza

Comenteaza