Peste mări şi ţări, / „Oameni şi locuri din România”

111
de Corneliu BRAN

La Centrul Cultural Român din Montreal, Canada, a avut loc un vernisaj, care l-a avut în prim-plan Petrică Birău, artistul plastic petrilean. Timp de zece zile a avut plăcerea să cunoască oameni noi, locuri noi, dar şi să-şi etaleze talentul şi înclinaţiile artistice, prin organizarea unei expoziţii cu lucrări proprii, de suflet, cu tablouri de pictură executate în timp şi pe diverse teme, cu preponderenţă peisaje şi portrete.

Cum a început totul?
Trebuie remarcat faptul că pentru a ajunge tocmai pe continentul american Petrică a avut susţinerea unui brav român, Leonard  Ionuţ Voicu, preşedintele Asociaţiei Canadiene a Scriitorilor Români, cel care în urma unui eveniment petrecut la Bucureşti l-a invitat ulterior pentru a organiza o expoziţie pentru românii din Montreal.
„Anul trecut cineva din Canada mi-a solicitat să-i realizez o copertă de carte. S-a uitat în prealabil pe site-ul meu de pe internet, unde am expuse o mare parte din picturile mele, şi mi-a solicitat acest lucru, spunându-mi că îi plac picturile mele. I-am cerut cartea, ea se numea Surorile. Era vorba de un roman ce avea în prim plan patru surori. Apoi am realizat coperta şi i-am trimis-o să o vadă. I-a plăcut şi a publicat apoi cartea cu coperta mea. Scriitorul era Leonard Ionuţ Voicu, preşedintele Asociaţiei Canadiene a Scriitorilor Români. Apoi lucrurile s-au derulat destul de rapid. După publicarea cărţii, scriitorul a venit la Bucureşti ca să-şi lanseze cartea, evenimentul având loc la Centrul Calderon. Acolo am fost şi eu invitat. Am ajuns, ne-am cunoscut, iar în zilele petrecute în Capitală mi-a spus că îi place ceea ce fac şi m-a întrebat dacă nu aş dori să expun picturile mele şi în Canada, la Montreal, pentru românii de-acolo. Am acceptat şi aşa s-a născut această expoziţie, totul fiind organizat de Leonard Ionuţ Voicu, cel care mi-a sponsorizat şi deplasarea şi care m-a găzduit la el acasă. Pe această cale îi mulţumesc încă o dată, cum la fel le mulţumesc tuturor românilor din Montreal care m-au susţinut prin participarea şi cuvintele frumoase adresate la vernisajul expoziţiei mele”, ne-a declarat artistul plastic Petrică Birău.

Cenaclul „Mihai Eminescu”, unitatea scriitorilor şi… dorul de ţară!
Lucrurile nu se încheie aici cu această expoziţie. Scriitorul Leonard Ionuţ Voicu este totodată şi preşedintele Cenaclului „Mihai Eminescu” din Montreal. Şi dacă tot l-a invitat pe petrileanul Petrică Birău să-şi prezinte tablourile, perioada n-a fost aleasă întâmplător, Leonard Ionuţ s-a gândit că este o bună ocazie ca Petrică să petreacă şi o după-amiază de cenaclu, într-un moment când acest cenaclu împlineşte o frumoasă vârstă! Eveniment la care au participat o bună parte din membrii şi colaboratorii cenaclului, mulţi dintre ei scriitori apreciaţi şi cu vechi ştate în arta scrisului, poeţi şi scriitori plecaţi din ţară peste Ocean, dar care îşi iubesc ţara mai abitir decât mulţi dintre românii rămaşi în ţară. De unde tragem această concluzie? Păi, să vedem ce ne spune Petrică Birău şi veţi avea cu siguranţă răspunsul: „În primele zile când am ajuns în Canada am fost invitat de gazdă la o şedinţă de cenaclu. Asta se întâmpla în 16 octombrie. Şi nu era o simplă şedinţă de cenaclu, ci una jubiliară, sărbătorindu-se 10 ani de Cenaclu Mihai Eminescu! În faţa scriitorilor şi invitaţilor din comunitatea românească am fost prezentat de către preşedinte şi am stat de vorbă despre activitatea mea din ţară. Am dus cu mine şi un filmuleţ de prezentare pe suport video, pe care l-au vizionat cei prezenţi şi unde au putut vedea cum lucrez eu şi ce mă inspiră în a realiza aceste tablouri. Trei dintre tablourile mele au fost prezente cu mine şi am primit aprecieri, iar aceste lucruri i-au făcut pe mulţi dintre cei prezenţi să vină ulterior la vernisaj. Spre finalul acestei acţiuni am fost făcut membru de onoare al Cenaclului Mihai Eminescu din Montreal, fapt ce mă onorează şi mă bucură enorm. Dar ce vreau să vă spun cel mai mult este că am văzut în momentul când Aldea Teodorovici cânta melodia Eminescu, cum şiroiau pe feţele multor participanţi lacrimi. Lacrimi care arătau trăirile acelor români aflaţi departe de casă. Spiritul patriotic este dublu faţă de unul obişnuit, şi asta am înţeles din discuţiile lor şi din tot ce am văzut acolo! Chiar dacă au de toate şi au făcut cam tot ceea ce şi-au propus, dorul de casă, de România, de glia strămoşească este prezent şi îi macină pe toţi indiferent de vârstă, de ocupaţie, de statutul social”.

Vernisajul
Vernisajul expoziţiei lui Petrică Birău, intitulate sugestiv „Oameni şi locuri din România” a avut loc la 21 octombrie, într-una din sălile de prezentare şi expo­ziţii din cadrul Centrului Cultural Român din Montreal. „O sală mare, frumoasă, unde au fost prezenţi câteva zeci de români, oameni ce iubesc frumosul şi arta în general, în sală fiind destui oameni cunoscuţi din cadrul comunităţii româneşti ce locuieşte în Canada. Prezentările la vernisaj au fost făcute de către preşedintele Ionuţ Leonard Voicu, urmat apoi de curatorul expoziţiei, doamna Rodica Vinca, un pictor cunoscut şi cu experienţă. Apoi a luat cuvântul părintele ortodox Liviu Alexandrescu, cel care este parohul Bisericii Bunavestire, o biserică unde românii sunt prezenţi în număr mare la slujbele de duminică şi de la sărbătorile de peste ani. Dumnealui a dat şi binecuvântarea expoziţiei şi a activităţilor ce au avut loc la vernisaj. Ulterior, am mers şi eu să văd biserica românească din Montreal, un leagăn spiritual al tuturor românilor ce locuiesc în această metropolă canadiană.
Dintre oamenii de cultură prezenţi la vernisaj aş mai aminti pe artistul plastic şi designerul de renume Marc Marinescu, foarte apreciat şi în Bucureşti şi România, şi cu o carte de vizită impresionantă în arta designului, pe tânărul şi talen­tatul pianist Teodor Coza, care a interpretat pe parcursul vernisajului pasaje muzicale din Mozart, pe scriitorii din comunitatea românească de-acolo, Ana Maria Surugiu, Viorica Băetu şi Victor Roşca, pe poeţii George Filip, Gabriela Tănase şi Marcela Straua şi pe pictorul Sorin Creţu. Ca o concluzie, în mijlocul acestor oameni eu m-am simţit ca şi acasă, iar cuvintele şi aprecierile lor m-au făcut să mă simt minunat, bucurându-mă enorm că picturile realizate de mine sunt apreciate şi plac publicului de-acolo, la început, vă spun sincer, am avut destule emoţii în acest sens. Totodată, mai vreau să repet ce am zis: am remarcat bogăţia culturală şi patriotismul lor, unitatea dintre oamenii de cultură, lucruri ce în ţară se văd din păcate tot mai rar! Pentru ei, cum v-am zis, Eminescu este un idol, Tricolorul românesc însemnând mai presus de orice! Când vorbesc despre cultura românească, despre arta acestui popor, fie că vorbesc de Brâncuşi, sau de un artist plastic mai mic, au lacrimi în ochi! Dorul de ţară e prezent continuu, îi macină sufleteşte acest sentiment, asta e clar. Eu le-am povestit lucruri frumoase despre Valea Jiului, despre Petrila şi Cimpa mea dragă, despre obiceiurile de pe la noi, despre oamenii din comunitatea locală care au făcut artă, fie scrisă, fie plastică. Domnul George Filip, care îl cunoscuse pe vremuri pe regretatul pictor, desenator şi jurnalist Ion Liciu, ne-a povestit la rându-i că a fost de mai multe ori în Valea Jiului, amintindu-şi cu drag de pasarela de la Petroşani după călătoria cu trenul, ajungând într-un oraş minunat, înconjurat de munţi falnici, după cum s-a exprimat”, susţine Petrică Birău.

Concluzia
Cel care trage şi concluzia legată de vernisajul din Montreal: „Expoziţia a avut pentru mine o mare importanţă sentimentală. Eu, prin 2004, am ajuns să fiu publicat de către doamna Maria Razba de la Deva într-un dicţionar al personalităţilor  hunedorene, nu toţi neapărat născuţi aici, dar care au avut o legătură cu judeţul nostru în a face performanţă în anumite domenii sau a crea artă bună. Eu pe vremea aceea nu eram prea afirmat – nu pot spune că acum sunt foarte tare afirmat, dar am avut surpriza să fiu trecut în acel dicţionar, unde, printre alţii, figura şi marea gimnastă Nadia Comăneci, cea care luase prima notă de zece din istoria gimnasticii. Unde? Chiar la Montreal, în 1976! Mi-am zis atunci: Aşa ceva, să fiu lângă zeiţa gimnasticii… eu, un modest artist plastic din Cimpa-Petrila… Parcă nu prea îmi venea să cred. Ei bine, după 14 ani m-am regăsit exact la Montreal, acolo unde Nadia făcuse istorie, printre nişte români, scriitori şi artişti plastici de mare valoare! Uluitor de-a dreptul şi uite cum te duce viaţa încoace şi încolo!”.
Fireşte că am stat de vorbă cu Petrică Birău şi despre Canada, despre ce a văzut acolo şi despre cum trăiesc românii de-acolo.

Comenteaza

Comenteaza