Petiție on-line pentru a salva ansamblul industrial de la Mina Petrila. Cu un click poți face istorie!

262

Asociația PlusMinus face încă o încercare pentru ca istoria mineritului Văii Jiului să nu fie pusă la pământ. Cu o semnătură on-line putem ajuta acest demers. Semnătura ta poate ajuta la oprirea demolării clădirilor de patrimoniu din E.M. Petrila. http://www.petitieonline.com/stop_demolrii_patrimoniului_industrial_de_la_petrila

Spre deosebire de alte petiții on-line, cei care lansează acest proiect sunt documentați până în dinți, nu doar fac bravură on-line, ci militează pentru un bun patrimonial. Vin cu studii, documentații, soluții pentru acest sit industrial care merită un viitor mai bun, chiar dacă prezentul este descurajator.

”Situl industrial de la Petrila are o valoare incontestabilă în contextul patrimoniul industrial național al României, supranumit datorită complexității sale Academia Mineritului Românesc. Ansamblul Minier Petrila se remarcă prin unicitatea sa drept lecție de arheologie industrială prin obiectivele sale componente, fiind unul dintre ultimele ansambluri din zonă care păstrează o parte din fiecare etapă a evoluției sale. Pentru calitățile lor arhitecturale și tehnice, precum și valoarea istorică și memorială, o serie de clădiri (descrise mai jos, în paragraful 4) au fost trecute pe lista patrimoniului industrial în 2014, însă, în ciuda acestui fapt, datorită lipsei de viziune dar și a intereselor economice ascunse, se află în pericol de demolare. Ceea ce ne dorim este ca în contextul unei închideri și demolări parțiale iminente, să păstrăm pentru posteritate câteva mostre industriale din etapele importante.

În urma studiilor făcute împreună cu Asociația de Arheologie Industrială, Primăria Petrila a solicitat, în octombrie 2014  în baza legii 422/2001, declanşarea procedurii de clasare pentru  Ansamblul Mina Petrila, str. Minei Nr. 1, Petrila și clădirile următoare, aparținând ansamblului: atelierele mecanice, datând din 1879, clădirea compresoarelor și termocentrala cu coșul de fum (1879, 1912),  puțul Deak (1868),  puțul cu schip (1987), puțul centru (turnul și hala), din 1938, preparația veche (cu spălătoria de cărbune), 1931

Clădirile alese spre clasare sunt remarcabile pentru fiecare etapă a dezvoltării ansamblului minier, de la deschiderea exploatării până în zilele noastre, trecând prin toate etapele tehnologice.  S-au propus aprobarea si avizarea favorabilă a documentației de către Comisia Națională a Monumentelor Istorice. Aceasta a aprobat clasarea fără nicio obiecție, atât în secțiunea de evidență, cât și în ședința plenului  urmând să fie emis Ordinul de Ministru”.

Petiția a fost lansată ieri și până acum au semnat-o 224 de persoane.

de Ziarul Vaii Jiului

Comenteaza

Comenteaza