Petiție online după restricționarea Petiție online după restricționarea traficului pe Defileu – Cetățenii din Valea Jiului, îndemnați să semneze pentru ca zona să nu fie izolată

283
Doi consilieri județeni au lansat o petiție online prin care îndeamnă populația să semneze pentru a ”Spune NU izolăriii Văii Jiului”. Inițiativa vine ca urmare a refuzului Companiei Naționale de Drumuri și Autostrăzi din România de a ține cont de solicitarea Consiliului Județean Hunedoara de a discuta pe marginea programului de restricții aplicat pe Defileul Jiului și după ce CNADNR a anunțat că acest tronson va fi închis traficului șase zile din șapte în intervalele orare 06:00 – 12:00 şi 14:30 – 20:30.
Petiția a fost lansată luni și, până la ora redactării acestei știri strânsese deja peste 40 de semnături.

”Adresa trimisă de Consiliul Județean Hunedoara nu a primit răspuns de la CNADNR. Nu este pentru prima dată când Consiliul Județean Hunedoara este ignorat. Am lansat această petiție pentru a-i sensibiliza pe factorii decizionali și sunt sigur că vom reuși să obținem o soluție mai bună pentru Valea Jiului și cetățenii acestei zone”, a declarat, luni, pentru GDD, Adrian David (UNPR), consilier județean din Valea Jiului.

Potrivit sursei citate, decizia CNADNR de a închide Defileul Jiului șase zile din șapte reprezintă un abuz, pentru că, deși soluția aleasă este în termenii legali, Compania nu a consultat societatea civilă, administrațiile locale și cea județeană.
Adrian David susține că mai multe categorii sociale, de la întreprinzători la persoane fizice sau din mediul politic hunedorean, cât și comercianți care vin cu marfa în Valea Jiului și-au arătat nemulțumirea față de închiderea aproape totală a Defileului Jiului.
”Reprezint o firmă producătoare din Petroșani. Avem distribuție în toată țara, inclusiv la Târgu Jiu, Vâlcea, Pitești. Suntem afectați și nedreptățiți”, spune unul dintre cei care a semnat petiția online.
Și nemulțumirile acestuia sunt confirmate de un alt consilier județean al Văii Jiului, liberalul Adrian Zvâncă care este de părere că închiderea Defileului va afecta întreaga populație prin creșterile de prețuri. Nu de alta dar sunt foarte mulți comercianți din sudul țării care vin cu marfă în Valea Jiului și orice ocol de 200 de kilometri înseamnă automat creșterea cheltuielilor și majorarea prețurilor.
”Un TIR de 24 de tone, care este cel mai accesibil ca tarif, costă 4 lei pe kilometru, adică 16 milioane de lei, pe distanța Petroșani-București. Cu ocolul de 200 de kilometri, cursa va ajunge la 24 de milioane. Primul efect va fi creșterea prețurilor”, susține Zvâncă.
Acesta susține că se dorește obținerea unui număr cât mai mare de semnături, apropiat de cel al locuitorilor Văii Jiului, pentru ca demersul lor să cântărească mult în momentul în care vor discuta cu reprezentanții consturctorului.

”Degeaba ne dorim să rezolvăm această problemă, dacă nu avem sprijin. Am transmis tuturor să fie lângă noi (inclusiv politicieni și reprezentanți ai administrațiilor publice locale-n.r.). E bine că se pun presiuni, însă noi nu putem interpela miniștri. Sunt de acord că fiecare își urmărește interesul și se dorește modernizarea acestui drum cât mai repede și cu costuri cât mai mici. Noi trebuie însă să găsim soluții și pentur cetățeni. Este anormal să închizi aproape de tot Defileul, pentru că acesta trebuie modernizat. Se poate lucra noaptea, sunt soluții și dacă nu, înainte de a lua această măsură trebuiau să reabiliteze drumul spre Voineasa”, mai spune Zvâncă.

Cei doi consilieri județeni spun că petiția online este doar prima etapă a demersului. În cazul în care semnăturile nu vor senzibiliza CNADNR și constructorul care lucrează pe Defileu, consilierii spun că se poate ajunge și la proteste, mulți dintre cei nemulțumiți fiind de acord cu acțiuni de protest, dacă situația nu se remediază.
Autor: Gazeta de Dimineata

Comenteaza

Comenteaza