Petre NICA: ”Complexul Energetic Hunedoara este o companie a României„

300
”Ani la rând am strigat disperarea minerilor și energeticienilor. Politicienii și instituții ale statului au făcut ureche surdă. Inclusiv parte dintre mineri și energeticieni au ales să creadă minciunile dulci ale celor care le întindeau o ”mână de cauciuc” în loc să încerce să afle adevărul și să lupte pentru drepturile lor și ale copiilor lor. Faptele nu mint, iar urmele nu pot fi șterse. Activitatea mea sindicală pentru apărarea membrilor pe care i-am reprezentat, dar și lupta cu instituțiile statului pentru a debloca toate piedicile a fost una continuă și susținută. Vă reamintesc doar câteva dintre demersurile pe care eu, în calitate de președinte al Sindicatului Muntele, le-am întreprins în acest scop”, Petre Nica.

 

Sindicaliștii cer sprijinul premierului Dacian Cioloș. Petre Nica: ”Problema Complexului Energetic Hunedoara depășește granițele Ministerului Energiei”

09-desc-nica

Conducerea Sindicatului Muntele a trimis, luni, adrese atât ministrului Energiei – Victor Grigorescu – cât și premierului Dacian Cioloș, prin care solicită sprijin pentru păstrarea locurilor de muncă din județul Hunedoara și salvarea Complexului Energetic Hunedoara de la faliment.

Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele, susține că problema Complexului Energetic Hunedoara depășește ”granițele Ministerului Energiei”, fiind nevoie de implicarea întregului Guvern.

”Pentru că situația Complexului Energetic Hunedoara este una extrem de gravă, astăzi (luni-n.r.), prin adrese scrise transmise premierului României cât și ministrului Energiei solicităm să  intervină într-un ritm alert în ceea ce privește problematica CEH. Am cerut sprijin atât în ceea ce privește găsirea unor soluții pentru creșterea veniturilor, dar și determinarea acestora pentru ca soluțiile întrevăzute la nivelul Guvernului să păstreze încă activitatea minieră și energetică. Domnului premier Dacian Cioloș i-am adresat câteva aspecte legate de problemele cu care se confruntă Complexul Energetic Hunedoara și am cerut implicarea guvernamentală pentru că problema noastră depășește granițele Ministerului Energiei, minister care singur nu poate găsi soluții care să ducă la salvarea locurilor de muncă, dar cu o completare din partea celorlalte ministere cu siguranță o poate face”, a declarat Petre Nica.

Sindicaliștii au propus ministrului Energiei, Victor Grigorescu, un plan de reorganizare a CEH care, pe termen scurt și mediu va duce la salvarea locurilor de muncă. Este vorba despre separarea actualului Complex Energetic Hunedoara în Complexul Energetic Valea Jiului- format din cele patru mine viabile, Termocentrala Paroșeni, preparația Coroiești și Salvamin- și Societatea Energetică Mintia.

”Domnului ministrul Victor Grigorescu i-am transmis un program de reorganizare a CEH prin care noi credem că putem să salvăm atât minele din Valea Jiului cât și termocentralele. Este adevărat că este o gândire pe termen scurt și mediu, dar este ceea ce înseamnă astăzi o rezolvare urgentă a problemelor iar pe mai departe, pe un program care să se aplice după 2018 este nevoie de strategia energetică, este nevoie de mai mult”, a mai afirmat Nica.

După divizarea de Mintia, Complexul Energetic Valea Jiului, cum l-au numit sindicaliștii, va fuziona cu Complexul Energetic Oltenia, urmând a crea în primă fază mixul energetic dintre lignit și huilă.

”Guvernul României va trebui să emită o Hotărâre de Guvern prin care acest complex energetic în care sunt integrate cele patru exploatări miniere și Termocentrala Paroșeni să asigure serviciile tehnologice de sistem atât de necesare independenței energetice și securității energetice a României. Mintia, care va rămâne în afara Complexului Energetic Valea Jiului, trebuie să își continue activitatea tot printr-o hotărâre de guvern prin care, pentru o perioadă de timp relativ scurtă, până în 2018, să asigure servicii de sistem în acest nod energetic de nord-vest al României,  evident cu cărbune pe care îl vom extrage noi și, dacă este nevoie cu acoperirea diferenței din import sau dintr-o altă sursă”, a spus Petre Nica.

Liderul de sindicat este de părere că reorganizarea poate fi făcută relativ rapid, iar după ce lignitul și huila vor fi integrate în cadrul aceluiași complex, ar urma și fuziunea cu o parte din producătorii de energie hidro.

”Divizarea nu ar trebui să dureze mult, trebuie să facă parte integrantă din programul de restructurare – reorganizare pe care îl va face administratorul special, nu ar trebuie să se întindă pe o perioadă mai lungă de o lună și jumătate. Primul pas este mixul dintre lignit și huilă urmând ca în acets mix deja creat să fie intordusă și parte din energia hidro. În primă etapă va fi nevoie de un sprijin pentru acest complex energetic care să acopere până la urmă cheltuielile mai mari, dar etapizat intrând în complex și energie hidro, acest sprijin va fi unul regresiv”, a completat Petre Nica.

Liderul de sindicat se așteaptă ca această idee să se lovească de opoziția unora, însă afirmă că mineritul și energia din Valea Jiului nu vor intra în Complexul Energetic Oltenia ”ca o piatră de moară„

”Vor fi și opozanți însă mizăm foarte mult pe solidaritatea și pe sprijinul colegilor noștri din FNME. Noi nu intrăm ca o piatră de moară în CEO,  dacă se va întâmpla acest lucru. Complexul Energetic Valea Jiului trebuie să intre în CEO cu servicii de sistem care asigură sume suplimentare la capitolul venituri”, a mai spus Nica.

Sursa citată a precizat că la acest moment falimentul CEH este extrem de previzibil. Energia electrică se vinde cu mult sub prețul de cost, lacurile de acumulare sunt la supraplin, astfel că energia termo va fi socasă de pe piață, sau va fi vândută la prețuri mici în perioada în care structura energetică hunedoreană are mare nevoie de creșterea veniturilor.

Mai mult, Nica a subliniat că nu există măsuri de reducere a cheltuielilor în afară de cele care presupun reducerea drepturilor angajaților.

(material din 15 februarie 2016 )

08-jos-nica1

Petre Nica: Ministrul Energiei ar trebui să spună ce va face pentru minele pe care le consideră viabile

 

Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, reacționează după ce ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat că minele Lonea și Lupeni vor fi trecute pe programul de închidere, afirmând că e inadmisibil ca administrația CEH să nu aibă niciun fel de reacție.

Nica susține că ministrul Energiei, Victor Grigorescu, ar trebui să spună cum vor fi salvate minele pe care el le consideră viabile (Livezeni și Vulcan) în condițiile în care e nevoie de sute de milioane de lei pentru retehnologizare, iar termocentralele, în special Mintia, nu îndeplinesc condițiile de mediu.

”Dacă se crede tehnocrat acest ministru sa spună prima dată Văii Jiului și județului Hunedoara ce va face pentru minele pe care el le crede viabile sau pentru termocentralele îngropate în datorii și care nu îndeplinesc condițiile de mediu.  Din păcate CEH nu mai are nici conducere, pentru că este inadmisibil ca un inginer minier să accepte astfel de declarații chiar venite din partea unui ministru fără să aibă reacție”, a declarat, vineri pentru GDD, Petre Nica.

Liderul de sindicat nu înțelege nici pasivitatea primarilor din cele două localități, Lupeni și Petrila, care vor rămâne astfel fără cei mai mari angajatori.

”Dacă localitățile Petrila și Lupeni ar avea primari, aceștia ar trebui să înțeleagă ce înseamnă declarațiile de astăzi ale ministrului Energiei (n.r.- trecerea pe program de închidere a minelor Lonea și Lupeni) și să meargă cu toți cetățenii să-l întrebe (pe ministrul Energiei-n.r.) ce au făcut să nu se ajungă în situația aceasta. Din păcate ei (primarii-n.r.) vor viitor doar pentru ei, nu și pentru comunitățile lor”, a mai spus Nica. 

 

Liderul sindical spune că s-au grăbit cei care se resemnează cu gândul la salariile compensatorii, afirmând că Sindicatul Muntele nu va accepta nicio decizie până nu va exista cadrul ca minele și termocentralele să funcționeze pe piața de energie.

”Pentru cei care s-au grăbit să declare, pentru cei care s-au grăbit să se resemneze cu gândul la salariile compensatorii, le spun că s-au grăbit! Săptămâna viitoare are loc ședinta finală de analiză pentru huilă și abia mai apoi se vor lua decizii. Până nu avem cadrul în care două, eu zic trei mine, și parte din termocentrale vor funcționa în piața de energie românească, este exclus să acceptam vreo decizie. Am trăit experiența anilor 2011-2012 când am separat ,,viabilele” de ,,neviabile”, și nu se va mai repeta! Oricât de tehnocrat se vrea Guvernul să pară, să nu uite ca mineritul și energia din HUNEDOARA au ajuns în aceasta situație din cauza faptului că lipsește mixul energetic și că aceste activități au fost subordonate deputaților Nistor și Resmeriță!  Chem salariații la nesupunere civică, nu este drept să omorâm o zonă și să rămână nepedepsiți hoții!”, a completat Petre Nica.

Nicio voce, nici de la nivelul CEH, nici din rândul administrației locale sau județene nu a avut vreo reacție la anunțul închiderii a încă două unități  miniere. În acest sfârșit de săptămână politicienii, cei care mai cer un mandat în fruntea primăriilor sau a consiliului județean, au fost ocupați cu lansările politice. Mineritul poate fi închis, oricum nimănui nu-i pasă de soarta hunedorenilor.

(material publicat în 22 aprilie 2016 )

bebe2

Petre Nica: ”Nu suntem egali în fața Comisiei Europene”

Președintele executiv al Federației Naționale Mine Energie, Petre Nica, susține că interesul național al României, în ceea ce privește activitatea minieră și cea energetică, nu a fost susținut îndeajuns în fața Comisiei Europene. Aceasta este concluzia desprinsă de membrii FNME în urma întâlnirii mai multor structuri sindicale ce a avut loc săptămâna trecută la Sofia.
Nica afirmă că în Uniunea Europeană activitatea minieră este tratată diferențiat, iar cea din România nu a fost susținută îndeajuns nici de europarlamentari, nici de parlamentari, interesul național fiind o noțiune străină pentru aleși.

”Întâlnirea de le Sofia dintre federațiile care reprezintă mineritul din state precum România, Bulgaria, Spania, Polonia dar și Macedonia, care nu este stat membru al UE, ne-a dezvăluit diferențele majore față de modul în care este tratată activitatea minieră în Uniunea Europeană. Interesul național și-a arătat influența acolo unde acesta a existat. Din păcate, pentru noi, românii, reprezentanții nostri- parlamentarii europeni și cei din România- unt inexistenți. Mi-aduc aminte de Mircea Diaconu cum își făcea campanie electorală dintr-un Aro 10, de scandalul Crețu și îmi dau seama la ce nivel suntem reprezentați noi ca țară”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineață, Petre Nica, președinte executiv al FNME și președintele Sindicatului Muntele.

Potrivit sursei citate, federațiile care au participat la proiectul implementat la Sofia de Federația Sindicatelor Independente ale Minerilor (KNSB)- Bulgaria are ca țintă elaborarea unei sinteze a situației industriei miniere la nivel european, dar și elaborarea unui proiect care să fie înmânat Comisiei Europene cu propuneri de susținere a activității miniere la nivelul UE.

”Totodată, proiectul urmărește îmbunătățirea relațiilor dintre federațiile miniere pentru a face front comun la nivel european în vederea salvării locurilor de muncă din minerit și îmbunătățirea comunicării dintre sindicate, salariați și administrație. Bineînțeles că noi, ca de obicei, suntem țara cu cele mai multe probleme. Ascultându-i pe colegii din Spania sau Polonia realizăm încă o dată ce clasa politică coruptă și lipsită de interes național avem. Noi cei, din FNME, alături de colegii din celelalte țări am convenit unirea forței sindicale pe plan european pentru ca activitatea minieră să nu dispară și vom încerca prin orice mijloace să conștientizăm decidenții europeni că economia europeana este dependentă încă de minerit”, a mai spus Nica.

Potrivit lui Nica, sindicalismul din România a rămas mult în urma a ceea ce înseamnă sindicalism în Europa.
Din partea FNME, la întâlnirea de la Sofia au participat președintele Dumitru Pârvulescu, președintele executiv- Petre Nica, și vicepreședinții Dumitru Popa și Mugurel Huțuleac.
Proiectului ”MINE.INF- information and consultation process in mining industry” este implementat de Federația Sindicatelor Independente ale Minerilor (KNSB)- Bulgaria. Acesta se axează pe eliminarea problemelor de comunicare dintre sindicate și principalii angajatori din sectorul minier, sector care se confruntă cu un amplu proces de restructurare. Totodată proiectul vizează găsirea de soluții pentru industria minieră, ramură care trebuie să continue și în viitor.
Pe lângă FNME, în cadrul proiectului mai sunt implicați cei de la Związek Zawodowy Górników Jastrzębskiej Spółki Węglowej S.A. “Zofiówka” – Polonia, Federacion de Industria de CCOO (FI de CCOO) – Spania și Samostoen Sindikat na Rabotnicite od Energetika, Rudarstvoto i Industrija na Republika Makedonija (SSRERIRM) – Macedonia.

(material publicat în 25 ianuarie 2016 )

bebe

Problema CEH ajunge la președintele României. Sindicatul Muntele solicită ca problemele huilei, lignitului și uraniului să fie discutate în CSAT

 

 Conducerea Sindicatului Muntele a transmis, luni, o adresă președintelui României, Klaus Iohannis, prin care solicită ca problemele resurselor minerale să fie dezbătute în CSAT (Consiliul Suprem de Apărare al Țării), iar huila, lignitul și uraniul să fie declarate resurse de siguranță energetică națională.

Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele, susține că dacă resursele României vor fi declarate de siguranță energetică națională, atunci Guvernul va fi obligat să ia măsurile necesare pentru ca huila, lignitul și uraniul să fie fructificate în alte condiții decât cele actuale, ceea ce va conduce implicit și la o stabilitate a companiilor care dețin licențele de exploatare pentru aceste resurse minerale.

”Am transmis astăzi (luni-n.r.) o adresă președintelui României, domnul Kalus Iohannis, prin care solicităm ca problema Complexului Energetic Hunedoara să fie adusă în atenția CSAT. România are resurse minerale, însă trebuie ca huila, lignitul și uraniul să devină resurse de siguranță energetică națională. Declararea acestor resurse de siguranță energetică națională ar obliga Guvernul României să adopte niște măsuri astfel încât acestea să poată fi extrase și procesate în alte condiții decât cele actuale”, a declarat, luni, pentru GDD, Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Potrivit sursei citate, la acest moment, CEH nu îi este permis să stea pe piața de energie, structura energetică hunedoreană neputând concura cu producătorii de energie pe bază de apă, vânt sau soare, care au costuri de producție mult mai mici.

”Declararea huilei ca resursă de siguranță energetică națională ar conduce la adoptarea unei legislații care să ne permită să stăm și noi pe piața energetică, pentru că în condițiile actuale noi că ardem huilă din Valea Jiului sau că trecem apă prin turbine e același lucru, important este cât este curentul. Când vor seca râurile și nu o să mai bată vântul, tot la huilă ne vom întoarce și bineînțeles că va trebui să o importăm din altă parte dacă acum nu ne asigurăm siguranța energetică națională”, a mai spus Nica.

Intervenția președintelui și discutarea problemelor societăților care extrag resursele minerale ale României rămâne singura șansă pentru CEH, după ce Guvernul Ponta a demonstrat că nu este interesat de soarta producătorului hunedorean de energie și inclusiv nici de siguranța energetică a României.

(material publicat în 4 mai 2015)

 

08-desc-bebe

 

Petre Nica: ”Statul trebuie să înțeleagă că minele din Valea Jiului și termocentralele sunt legate unele de altele”

 

Sindicaliștii din cadrul Complexului Energetic Hunedoara susțin că fără intervenția Guvernului, Complexul Energetic Hunedoara va fi închis, iar acest lucru înseamnă închiderea minelor și a celor două termocentrale din componența societății.

Reprezentanții sindicatelor care au negociat cu administrația CEH contractul colectiv de muncă al salariaților, susțin că statul și factorii de decizie trebuie să înțeleagă că minele din Valea Jiului și termocentralele Mintia și Paroșeni sunt legate unele de altele.

”Nu există o direcție de dezvoltare, de metenanță,  nu există resurse pentru finalizarea investiției de la Paroșeni, nu există resurse pentru demararea investițiilor de mediu de la Mintia. Statul și factorii de decizie trebuie să înțeleagă că suntem legați. Mintia este legată de minele din Valea Jiului, termocentrala Parșoeni este legată de minele din Valea Jiului și niciunii dintre noi nu putem trăi fără ceilalți. Chiar dacă ne vom separa pe viitor, rămânem dependenți unii de ceilalți și statul român trebuie să-și asume fie supraviețuirea CEH, fie închiderea acestuia”, a declarat Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Din modul în care s-au desfășurat evenimentele până acum rezultă că închiderea societății este cea mai plauzibilă variantă.

”Fără intervenție guvernamentală, închiderea societății”, mai spune Nica.

Liderul de sindicat susține că singura soluție pentru continuarea activității o reprezintă separarea minelor de termocentrale.

”Separarea este singura soluție. În momentul de față, Complexul Energetic Hunedoara în forma în care a ajuns astăzi cu siguranță nu mai poate continua decât pentru o foarte scurtă perioadă de timp, altfel riscă falimentul și toți cei 6000 de salariați vor rămâne șomeri. Singura soluluție într-adevăr este separarea activităților, acordarea sjutorului de stat pe parte energetică și pe parte minieră”, mai afirmă Nica.

Potrivit sursei citate, și în acest caz sacrificiile sunt imense.

Statul va menține doar grupul de la Paroșeni, un grup de la Mintia și două unități miniere, urmând ca celelate grupuri de la Mintia și minele Lupeni și Lonea să fie închise. Acesta este scenariul pregătit de statul român pentru huila românească. După îndelungi analize, oficialii de la Ministerul Energiei au ajuns la concluzia că ”în actualul context al pieţei de energie din România, huila, combustibil primar pentru cele două termocentrale – Paroşeni şi Deva – este în general necompetitivă”.

”Pentru siguranţa şi adecvanţa sistemului energetic naţional este necesară funcţionarea celor două grupuri energetice (S.E. Deva – grupul nr.3 şi S.E. Paroşeni – grupul nr.4), justificată fiind de amplasarea acestora deasupra axei mediane imaginară care împarte România în două zone: zona de sud (80 % din producţia totală de energie electrică din țară) și zona de nord (20% din producţia totală de energie electrică din ţară). (…) În condiţiile asigurării unor surse minime pentru investiţii şi mentenanţă, cele două unităţi miniere care astăzi înregistrează cele mai mici costuri de producţie (E.M. Livezeni şi E.M. Vulcan) pot atinge un nivel competitiv al costurilor de valorificare a cărbunelui, față de cărbunele de import, ţinând cont şi de influența costului de transport către cele două termocentrale”, se arată în raportul pe huilă întocmit de comisia constituită la nivelul Ministerului Energiei.

Același document arată că închiderea minelor fără epuizarea rezervelor pregătite  poate conduce la compromiterea rezervelor de cărbune rămase neexploatate şi la distrugerea pilierilor de siguranţă pentru perimetrele locuite, ca urmare a inundării necontrolate a spaţiului exploatat şi a riscului de autoaprindere a zăcământului.

Raportul nu arată însă de unde vor veni banii pentru ”minimele” investiții necesare minelor de la Livezeni și Vulcan, în condițiile în care la ora actuală Complexul Energetic Hunedoara abia poate asigura ”bruma” de piese de schimb necesară în subteran, iar producția celor patru mine din componența societății este una extrem de mică, undeva la circa 4000 de tone zilnic.

 

(material publicat în 16 august 2016)

mineri

Petre Nica: Pot fi salvate trei grupuri și trei mine. Statul are nevoie de o rezervă de capacitate pentru situații de criză

 

Președintele Sindicatului Muntele susține că acționarul unic al Complexului Energetic Hunedoara, statul român, poate salva trei grupuri energetice și trei unități miniere în cazul în care dorește ca România să aibă asigurată energia în eventuale situații de criză, opțiunea ministerului fiind însă aceea de a rămâne cu două grupuri energetice și două unități miniere.

Termocentralele Mintia și Paroșeni au fost construite și proiectate pentru a funcționa cu huilă din Valea Jiului. După restructurarea masivă a mineritului de huilă, începând de la mijlocul anilor 90, statul a ajuns acum la concluzia că mai are nevoie doar de două grupuri  pe bază de huilă, acest lucru reieșind din nota transmisă de Transelectrica potrivit căreia pentru siguranța și adecvanța sistemului energetic național mai sunt necesare  două grupuri energetice.

Statul nu ia însă în calcul eventualele situații de criză, motiv pentru care reprezentanții Sindicatului Muntele susțin că e nevoie de menținerea în funcție a trei grupuri energetice și trei unități miniere.

”Orice tehnocrat din sistem știe că este nevoie de o rezervă de capacitate pentru situații critice, deci noi considerăm că până în 2024 România trebuie să-și asume subvenționarea a trei grupuri, două în funcție și o rezervă. Minele de cărbune pot asigura cantitatea necesară de huilă în număr de minim trei, una dintre cele patru existente la ora actuală putând intra pe un program de închidere până în 2018. În acest fel se poate trasa traiectoria CEH, se poate decide fiecare salariat ce va face, se poate reașeza economic județul, se elimină tensiunile sociale, se produce o încetare controlată a activității”, spune Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Potrivit sursei citate, această soluție este cea mai pretabilă și ajută nu doar minerii și energeticienii hunedoreni, ci și România în cazul unor situații neprevăzute în sistemul energetic.

”Dacă guvernul nu înțelege că aceasta este soluția de urmat, să facă bine și să decidă încetarea activității de producție și să treacă la închiderea efectivă a activității de minerit și energie din Hunedoara”, mai spune Nica.

La acest moment, ministerul a început demersurile de separare a activității miniere de cea energetică, lucru cerut de Comisia Europeană încă de anul trecut, de la momentul acordării ”ajutorului de salvare” pentru entitatea energetică hunedoreană.

Pentru obținerea ajutorului de stat acordat minelor, trebuie însă separată activitatea minieră de cea energetică. Informațiile Gazetei de Dimineață arată că responsabilii din minister preconizează că separarea activității miniere de cea energetică ar urma să aibă loc în ianuarie-februarie anul viitor. Perioada este însă una mult prea lungă întrucât CEH nu mai poate funcționa în actuala formulă, societatea fiind la un pas de faliment.

Pentru a separa mineritul de energie, astfel încât să poată fi accesat ajutorul de stat – cu care este de acord și Comisia Europeană – pentru închiderea minelor Lonea și Lupeni, statul ar urma să înființeze o societate nouă care să înglobeze cele patru mine (două urmând a fi închise) care acum fac parte din Complexul Energetic Hunedoara. O altă societate nouă ar urma să fie formată din grupul energetic de la Termocentrala Paroșeni și grupul energetic numărul 3 de la Termocentrala Mintia. În atare condiții CEH, odată cu formarea celor două societăți, va fi lichidat.

Liderii de sindicat susțin însă că și acest plan depinde însă de stat, în principal de Ministerul Finanțelor, principalul creditor al CEH.

 ”Chiar dacă strategia Ministerului Energiei, care înseamnă două grupuri și două mine salvate din ceea ce înseamnă astăzi CEH, este una care nu ne mulțumește întru-totul, pionul principal în șansa punerii în aplicare a acestui plan îl reprezintă Ministerul de Finanțe care prin modul în care a abordat problema CEH demonstrează că nu dorește, în calitatea sa de cel mai mare creditor, să impună în condițiile legale, un administrator judiciar cu experiență și care să gestioneze problemele dificile ale societății. Ministerul Finanțelor preferă însă să păstreze firma de insolvență GMC Craiova, desemnată de către Tribunalul Hunedoara și păstrată prin neimplicarea ministerului, o casă de insolvență care întocmește rapoarte cu privire la cauzele insolvenței în funcție de ce se cere și care nu a făcut altceva decât să denunțe contractul colectiv de muncă al salariaților. Dacă la data de 31 august, în cadrul adunării creditorilor CEH,  ministerul de Finanțe nu intervine pentru înlocuirea legală a GMC Craiova, înseamnă că acest minister nu dorește altceva decât intrarea în faliment a societății”, a mai spus Petre Nica.

Potrivit lui Nica, și actualul Guvern preferă să arunce problema CEH în sarcina viitorului guvern politic ce va rezulta după alegerile parlamentare, în acest fel asigurând o supraviețuire a societății pentru perioada de iarnă, urmând ca mai apoi societatea să se închidă și să intre în faliment.

 

La CEH sunt în acest moment circa 6300 de salariați. Închiderea societății, din cauza incompetenței manageriale și guvernamentale, nu înseamnă decât crearea a mii de șomeri, celor de la CEH adăugându-li-se alte mii provenite de la societățile care depind direct sau indirect de industria miniero-energetică.

(material publicat în 28 august 2016 )

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza