Petre Nica: Lipsa de integritate a aruncat, în ultimul an, Complexul Energetic Hunedoara în groapa falimentului

276
Petre NICA: Ani la rând am strigat disperarea minerilor și energeticienilor. Politicienii și instituții ale statului au făcut ureche surdă. Inclusiv parte dintre mineri și energeticieni au ales să creadă minciunile dulci ale celor care le întindeau o ”mână de cauciuc” în loc să încerce să afle adevărul și să lupte pentru drepturile lor și ale copiilor lor. Faptele nu mint, iar urmele nu pot fi șterse. Activitatea mea sindicală pentru apărarea membrilor pe care i-am reprezentat, dar și lupta cu instituțiile statului pentru a debloca toate piedicile a fost una continuă și susținută. Vă reamintesc doar câteva dintre demersurile pe care eu, în calitate de președinte al Sindicatului Muntele, le-am întreprins în acest scop.

 

 

Petre NICA: MAI şi MJ trebuie să spună adevărul despre CEH înainte ca activitatea de aici să fie oprită

 

07-descPreşedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, îi cere premierului Dacian Cioloş să afle de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, dar şi de la Ministerul Justiţiei, adevărul despre situaţia economică de la Complexul Energetic Hunedoara, înainte de a-i permite ministrului Energiei, Victor Grigorescu, să închidă două unităţi miniere şi Termocentrala Mintia.

 

“Întrebați-i, vă rugăm, pe domnul ministru Petre Tobă  şi pe doamna ministru Raluca Prună  dacă există vreun raport din care să reiasă traficul de influență exercitat de segmentul politic şi de cel al oamenilor de afaceri – adică acele persoane care au influenţat direct soarta CEH”- Petre Nica.

 

Liderul minerilor şi energeticienilor din judeţul Hunedoara îi cerea premierului Dacian Cioloş să nu permită Ministerului Energiei să închidă o activitate industrială înainte de a afla adevărul despre activitatea din cele patru unități miniere din Valea Jiului și din cele două termocentrale din județ.

 

“Îi solicităm  (premierului Dacian Cioloş – n.r.), ca în regim de urgenţă, înainte de a permite închiderea a altor două unităţi miniere din Valea Jiului, dar şi a Termocentralei Mintia, să solicite celor din Ministerul Administraţiei şi Internelor, dar şi celor din Ministerul Justiţiei să prezinte cauzele care au condus la actuala situaţie a societăţii. Am încercat, ani la rând, să le explicăm factorilor din Ministerul Energiei că obligaţia guvernamentală nu se rezumă doar la analiza economică a unei societăţi despre care ei spun că nu reuşeşte să reziste pe piaţa energetică. Cum responsabilitatea unui minister nu este nici strict legată de soarta celor aproximativ 6.000 de angajaţi. Prioritară pentru orice minister responsabil ar trebui să fie resursa minerală pe care o deţine această companie de stat, fiindcă ea generează protecţie socială şi siguranţă economică. De fiecare dată semnalele noastre au rămas fără ecou şi de aceea putem să afirmăm acum – fără niciun risc de a greşi – că singurul obiectiv al celor din Energie este închiderea CEH,  creând astfel drum deschis ștergerii urmelor subminării energetice a României”, susţinea Petre Nica.

Nica afirma că CEH a ajuns în insolvenţă şi din cauza pasivităţii  şi complicităţii instituţiilor statului.

“Întrebați-i, vă rugăm, pe domnul ministru Petre Tobă  şi pe doamna ministru Raluca Prună  dacă există vreun raport din care să reiasă traficul de influență exercitat de segmentul politic şi de cel al oamenilor de afaceri – adică acele persoane care au influenţat direct soarta CEH. În cazul în care cei doi miniştri nu au în posesie asemenea documente, îi rugăm să solicite rapoarte de activitate celor de la SRI şi de la IPJ Hunedoara, fiindcă firmele de casă ale politicului din județ sunt arhicunoscute, numirile pe criterii politice la fel, iar foştii miniştri pot povesti cu “mâna pe Biblie” cine le-a dictat numirile în funcţii şi în ce condiţii. Nu întrerupeţi demersul de aflare a adevărului înainte de a fi informat cum Justiţia din Hunedoara şi-a permis – prin greşeala unui judecător, greşeală dovedită de Curtea de Apel Alba – să scoată din insolvenţă o companie de stat care este un producător ce asigură securitatea SEN (Sistemului Energetic Naţional – n.r.), să o abandoneze în bătaia vântului, pentru ca mai apoi – prin decizia aceluiaşi magistrat – să decidă, pentru a doua oară, insolvenţa”, mai spunea fostul lider al minerilor şi energeticienilor din Hunedoara.

 În acea perioadă, la Complexul Energetic Hunedoara se negocia un nou Contract colectiv de muncă pentru angajaţi după ce administratorul judiciar GMC Craiova, numit de judecătorul Ioan Drăgan de la Tribunalul Hunedoara, a denunţat abuziv fostul act de muncă al angajaţilor. Caracterul abuziv al denunţării era confirmat de ITM Hunedoara printr-o adresă remisă Sindicatului Muntele.

În acele condiții sindicaliştii anunțau administraţia CEH că se conturează premisele unei greve generale.

Complexul Energetic Hunedoara se afla pentru a doua oară în insolvenţă, după ce Curtea de Apel Alba a anulat o primă sentință dată de Tribunalul Hunedoara și dosarul a fost repus pe rol şi dirijat către acelaşi judecător.

La CEH lucrează 6.000 de mineri și energetcieni, angajați la cele patru unități miniere din Valea Jiului, dar și la Termocentralele Paroșeni și Mintia.

(material publicat în 25 iulie 2016)

Petre Nica: ”Poate că greva generală va trezi în instituțiile statului nevoia de implicare”

 

În iulie, sindicaliștii și administrația CEH negociau noul contract colectiv de muncă, însă negocierile nu erau pe ”făgașul normal”, astfel că era prefigurată o posibilă o grevă generală în minerit. Petre Nica, pe atunci președintele Sindicatului Muntele, susținea că e momentul ca politicienii care au avut de câștigat de pe urma CEH să meargă la București și să se opună închiderii termocentralei Mintia și minelor Lonea și Lupeni.

bebe

Fac apel public la toți oamenii politici ai județului Hunedoara care începând cu anul 2012, an în care s-a înființat CEH, au dat cel puțin un telefon pentru a pune o pilă cuiva, au intervenit pentru numirea în funcție a vreunui șef sau a intermediat o afacere, să meargă la București și să nu fie de acord cu închidere Termocentralei Mintia și a minelor Lonea și Lupeni”, spune Petre Nica

Conducerea Sindicatului Muntele a informat, în iulie, conducerea Complexului Energetic Hunedoara, că există premisele deschiderii conflictului colectiv de muncă.

”Noi încercăm să obținem maximul pentru salariați, însă negocierea contractului colectiv de muncă se desfășoară anevoios. Am notificat angajatorul cu privire la premizele declanșării conflictului colectiv de muncă și este posibil să ajungem la grevă generală”, declara, Petre Nica, fostul președinte al Sindicatului Muntele.

Sursa citată afirma că este timpul ca oamenii politici care au avut de câștigat de pe urma Complexului Energetic Hunedoara să meargă la București și să se opună închiderii societății.

”Fac apel public la toți oamenii politici ai județului Hunedoara care începând cu anul 2012, an în care s-a înființat CEH, au dat cel puțin un telefon pentru a pune o pilă cuiva, au intervenit pentru numirea în funcție a vreunui șef sau a intermediat o afacere, să meargă la București și să nu fie de acord cu închidere Termocentralei Mintia și a minelor Lonea și Lupeni”, spunea Petre Nica.

Nica susținea că statul român este cel mai mare vinovat pentru situația în care a ajuns Complexul Energetic Hunedoara.

”Statul român este vinovatul cel mai mare pentru dezastrul economic din Hunedoara, pentru că de la început s-a văzut că CEH nu are șanse de supraviețuire fără intervenția statului, iar hoția de la nivelul societății, precum și traficul de influență s-a făcut sub directa observație a poliției și SRI, fără ca vreo autoritate competentă să intervină și să stopeze ilegalitățile. Poate că greva generală va trezi în instituțiile statului nevoia de implicare, poate că abia atunci cineva va pune întrebări și cineva va trebui să răspundă”, a completat Petre Nica.

Complexul Energetic Hunedoara a intrat pentru a doua oară în insolvență în decurs de șase luni, iar statul, unicul acționar al companiei nu avea niciun răspuns pentru situația din Hunedoara.

Sindicatul Muntele a cerut de nenumărate ori ca problema huilei din Valea Jiului să fie discutată în CSAT, a atras atenția asupra problemelor de la CEH, însă nicio autoritate nu a deschis ochii sau urechile.

Chiar și descinderile de anul trecut ale procurorilor DNA au rămas fără finalitate, nimeni nefiind găsit vinovat pentru nimic după mai bine de un an de anchetă.

Singura certitudine este faptul că statul român vrea să mai închidă două unități miniere (Lonea și Lupeni) și să mențină un singur grup la Termocentrala Mintia și grup de la Paroșeni care să funcționeze cu celelalte două mine: Vulcan și Livezeni.

Cum se va face separarea, cum se va constitui o nouă societate, rămâne un mister la care lucrează specialiștii. Aceia cărora le-au trebuit câteva luni bune să ajungă la concluzia că mai trebuie închise încă două unități miniere.

 

(material publicat în 24 iulie 2016)

 

Petre Nica: ”Există o soluție pentru Complexul Energetic Hunedoara. Mai rămâne să nu cădem în capcana vanităților locale”

08-jos-nica1

[box type=”shadow” ]Asistăm la ”o bucurie a nebunilor”, care confundă înfrângerea cu o victorie și își închipuie că ne cresc salariile dacă intră compania în faliment. Este inadmisibil ca un lider de sindicat care se află astăzi la Tribunal ca inculpat într-un proces de evaziune fiscală să contribuie la falimentarea premeditată a companiei. E nevoie de solidaritatea angajaților și de continuarea lucrărilor din Comitetul pentru mine de la Ministerul Energiei, pentru că există o soluție pentru Complexul Energetic Hunedoara. Mai rămâne să nu intrăm în capcana vanităților locale  [/box]

Ieșirea Complexului Energetic Hunedoara din insolvență, printr-o decizie a instanței de la Curtea de Apel Alba Iulia care cerea rejudecarea dosarului, lăsa compania hunedoreană la mâna creditorilor care au și cerut executarea silită a societății. Activitatea CEH a fost îngreunată, problemele financiare mari.

Există încă soluții pentru CEH, spunea, Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele, însă  era și încă este nevoie de responsabilitate.

”Angajații Complexului Energetic Hunedoara sunt îngrijorați de ieșirea din insolvență a companiei, pentru că situația financiară actuală pune în pericol plata salariilor. Ceea ce s-a întâmplat cu cererea de scoatere din insolvență și celebrarea de către niște lideri locali a acestui fapt este o dovadă de iresponsabilitate.  Asistăm la ”o bucurie a nebunilor””, care confundă înfrângerea cu o victorie și își închipuie că ne cresc salariile dacă intră compania în faliment. Este inadmisibil ca un lider de sindicat care se află astăzi la Tribunal ca inculpat într-un proces de evaziune fiscală să contribuie la falimentarea premeditată a companiei. E nevoie de solidaritatea angajaților și de continuarea lucrărilor din Comitetul pentru mine de la Ministerul Energiei, pentru că există o soluție pentru Complexul Energetic Hunedoara. Mai rămâne să nu intrăm în capcana vanităților locale”, declara, Petre Nica, care la acel moment era președintele Sindicatului Muntele.

În ciuda semnalelor de alarmă, nimeni nu a ”ridicat degetul„ să ajute compania hunedoreană, care în iunie a reintrat în insolvență.

(material publicat în 12 mai 2016)

Petre Nica: ”Cei care au condus complexul pot fi acuzați de sabotaj la independența energetică a României”

 

Fostul președinte al Sindicatului Muntele, Petre Nica, susținea, la începutul acestui an- fix în ziua în care CEH a intrat pentru prima dată în insolvență-, că directorii care au condus complexul de la înființarea acestuia pot fi acuzați de sabotaj la independența energetică a României, Nica afirma că nu s-ar fi ajuns la insolvență dacă programul de restructurare al complexului ar fi început din 2012.

”Nu trebuia să ajungem aici dacă cei care au condus destinele mineritului și energiei ar fi avut un interes față de societate și față de oameni. Eu spun că cei care au condus, cel puțin din 2012 încoace, pot să fie liniștit acuzați de sabotaj la independența energetică a României”, spunea Petre Nica, la acel moment președinte al Sindicatului Muntele.

Nica era de părere că statul român trebuia să se îndrepte împotriva celor care au adus CEH în situația economică de acum.

09-desc-nica

Petre Nica mai preciza că insolvența nu reprezintă ”o veste bună„ nici pentru mineri, nici pentru energeticieni. Firma care urma să elaboreze planul de redresare economică trebuia să gândească un program de restructurare accelerat, în condițiile în care datoriile și pierderile complexului erau de peste 1,2 miliarde de lei. Deciziile pentru CEH au întârziat însă în continuare.

 

(material publicat în 7 ianuarie 2016)

 

 

Petre Nica: ”Mafia din Valea Jiului dorește îngroparea mineritului și energiei și nu pe Remus Borza care să dezvăluie matrapazlâcurile făcute în toți acești ani”

 

”Valea Jiului, oamenii de aici, trebuie să priceapă că politicul și mafia creată în jurul CEH, mafie formată din parlamentari, directori, oameni de afaceri și lideri de sindicat, doresc îngroparea mineritului și energiei și nu pe unul ca Remus Borza care să le dezvăluie matrapazlâcurile făcute în toți acești ani.

 Petre Nica, cel care a condus Sindicatul Muntele , afirma în ianuarie că mafia din Valea Jiului preferă mai degrabă închiderea mineritului și a energiei decât să fie scoase la iveală ”matrapazlâcurile” făcute de mai bine de 10 ani.

Nica spunea că decizia instanței, prin care administrator judiciar al Complexului Energetic Hunedoara a fost numit o casă de insolvență fără experiență, ascunde închiderea mineritului și îngroparea furturilor.

”Valea Jiului, oamenii de aici, trebuie să priceapă că politicul și mafia creată în jurul CEH, mafie formată din parlamentari, directori, oameni de afaceri și lideri de sindicat, doresc îngroparea mineritului și energiei și nu pe unul ca Remus Borza care să le dezvăluie matrapazlâcurile făcute în toți acești ani. Am urmărit pe un post național de televiziune cum Remus Borza a înmânat moderatoarei o întreagă carte cu ce și cu cine a devalizat Hidroelectrica în cei zece ani dinaintea declarării stării de insolvență a Hidroelectrica. Dacă cineva în țara asta mai ține cu adevărul, și dacă ne întoarcem în anul 2006 cu răsfoitul prăduirii minelor și termocentralelor, mulți dintre șefi, politicieni, oameni de afaceri și lideri de sindicat ar trebui să dea cu subsemnatul”, susținea Petre Nica.

Liderul de sindicat nu avea încredere în casa de insolvență desemnată de instanță drept administrator judiciar provizoriu al Complexului Energetic Hunedoara. Este vorba de GMC Craiova, casă de insolvență propusă de Upsrom.

”Cum să am încredere în cineva dacă dă 6300 de locuri de muncă directe și alte câteva mii indirecte pe mâna cuiva care tergiversează raportul prin care trebuie să arate ce și cine a dus CEH la insolvență? Cum să accept vorbe blajine când în spatele lor stă doar falimentul? Sunt unul care o spun foarte deschis:  decizia instanței de a desemna un administrator judiciar fără experiență și fără dorința de dreptate, ascunde închiderea CEH și odată cu asta îngroparea tuturor furturilor din 2006 încoace”, mai spunea Nica.

Magistratul care a desemnat Casa de Insolvență GMC Craiova administrator judiciar al CEH nu a dat și termene clare până la care firma să prezinte anumite rapoarte. Astfel, în 40 de zile de la numirea administratorului judiciar ar fi trebuit prezentat un raport cu cauzele care au condus la intrarea în insolvență a CEH și, tot în acest termen, arfi trebuit făcute plângeri penale împotriva celor care au contribuit la declinul societății. Dacă termenul era depășit, atunci, vinovații scăpau basma curată. Lucru care s-a și întâmplat.

Fostul președinte al Sindicatului Muntele afirma că nu se dorește aflarea adevărului, iar angajaților CEH  și hunedorenilor le rămânea o singură variantă. Să-și strige nemulțumirea în stradă, în cadrul unui miting.

”Dreptate nu, soluții nu, ascunderea hoților da, menținerea căpușelor da, grevă nu…. Atunci haideți fraților să strigăm atentatul statului la demnitatea noastră de oameni și siguranța națională în stradă. Vom organiza un miting afară si în frig, fără bere și fără mici, fără rugăminți și fără promisiuni și vom vedea dacă Valea Jiului mai vrea să trăiască sau nu. Acum trebuie să cerem, dar să și oferim, la primăvară va fi prea târziu”, mai spunea Nica.

ITM Hunedoara le-a transmis sindicaliștilor că minerii nu pot declanșa greva generală întrucât contractul colectiv de muncă este în vigoare. Aproape 2000 de mineri au semnat că sunt de acord cu declanșarea grevei generale, scopul acesteia fiind păstrarea locurilor de muncă, salvarea CEH și a județului Hunedoara.

Greva generală a fost evitată, iar acțiunea din stradă a strâns doar câteva mii de oameni, mult prea puțin pentru a determina capetele ”încoronate” de la București să găsească soluții pentru viitorul județului Hunedoara.

 

(material publicat în 24 ianuarie 2016)

 

Petre Nica: ”Cine are datorii la groparii CEH, să plece cu ei! Noi trebuie să ne apărăm demnitatea și viitorul”

 

 

Pentru organele statului care dorm, întreb dacă au auzit cumva cum Daniel Chițoiu l-a numit pe Drăgoi Nicolae director la CEH la ,,rugămintea” deputatului Resmeriță Cristian, dacă au auzit cum directorii minelor din Valea Jiului erau numiți dacă aveau carnet PSD si treceau pragul Primăriei din Lupeni, dacă au auzit cum Drăgoi Nicolae primea ordin pe cine să destituie și pe cine să numească, dacă au auzit cum în octombrie 2013 la Restaurantul Gloria din Lupeni erau chemați liderii de sindicat ca să se asigure că la alegerile din 6 noiembrie 2013 la Sindicatul Muntele nu mai câștigă Nica Petre ca să poată subjuga și mișcarea sindicală

 

Furați, îngenunchiați și discriminați. Acesta a fost traseul din ultimii 26 de ani al hunedorenilor. Demnitatea lor a fost călcată în picioare de grupurile de interese și băieții deștepți ce au prosperat pe sudoarea hunedorenilor.  Petre Nica susținea că a venit timpul ca hunedorenii să ia atitudine.10-nica2

La începutul acestui an, Nica, atunci președinte al Sindicatului Muntele, afirma că locuitorii din Valea Jiului și din județul Hunedoara au dreptul la viitor fiind însă singurii care pot lupta pentru acest viitor, pentru că politicienilor nu le pasă. Dovada vie a acestui fapt este dată de situația în care a ajuns Complexul Energetic Hunedoara, cel mai mare angajator din județ.

”Valea Jiului are dreptul să protesteze și trebuie să fim mai uniți ca niciodată. Cine are datorii la groparii CEH (politicienii-n.r.), să plece cu ei! Noi trebuie să ne apărăm demnitatea și viitorul”, declara Petre Nica.

Potrivit acestuia, clasa politică se face vinovată de distrugerea economică a județului și a Complexului Energetic Hunedoara, societate intrată în insolvență și care riscă să ajungă în faliment.

”Miniștrii guvernelor au dat curs abuzurilor în funcție ale mafiei politice din județ. Așa au ajuns directorii politici în funcții din care au pupat mâna celor care i-au numit”, completa președintele Sindicatului Muntele.

Cu companii furate și devalizate, cu economia națională subminată, organele statului continuă să doarmă, iar hunedorenii să o ducă din ce în ce mai greu, locurile de muncă dându-se pe apartenență politică.

”Pentru organele statului care dorm, întreb dacă au auzit cumva cum Daniel Chițoiu l-a numit pe Drăgoi Nicolae director la CEH la ,,rugămintea” deputatului Resmeriță Cristian, dacă au auzit cum directorii minelor din Valea Jiului erau numiți dacă aveau carnet PSD si treceau pragul Primăriei din Lupeni, dacă au auzit cum Drăgoi Nicolae primea ordin pe cine să destituie și pe cine să numească, dacă au auzit cum în octombrie 2013 la Restaurantul Gloria din Lupeni erau chemați liderii de sindicat ca să se asigure că la alegerile din 6 noiembrie 2013 la Sindicatul Muntele nu mai câștigă Nica Petre ca să poată subjuga și mișcarea sindicală. Întreb dacă au auzit că s-au făcut angajări de personal în termocentrale pe recomandări de partid, iar in minerit în preajma alegerilor electorale, dacă au auzit că deputatul Resmeriță Cristian a chemat la raport, la sediul PSD din Lupeni, toți directorii din Vale pentru a-i sfătui să se implice în alegerile prezidențiale din 2014, dacă au auzit cum deputații trasau sarcini conducerii CEH! Sunt convins că nici SRI și nici Poliția nu au auzit decât acum despre aceste fărădelegi! În tot acest timp noi rămânem fără slujbe, țara asta se vinde la străini și copiii ne pleacă peste hotare”, declara Petre Nica.

Potrivit sursei citate, încă de la înființarea CEH, în anul 2012, România a aplicat o politică energetică și un interes politic-electoral care prevedea dezastrul economic al Complexului Energetic Hunedoara, însă nimeni nu a crezut că acest lucru se va și întâmpla. Acțiunile guvernamentale din ultimii ani nu au făcut decât să îngroape producătorii autohtoni din energie și să îngroape mișcarea sindicală și odată cu ea dreptul la protest al angajaților.

”Guvernul Boc a fost cel care a creat în România acest Eldorado al energiei regenerabile. Guvernul Boc a fost acela care prin Legea Dialogului Social, Legea 62/2011 a îngropat mișcarea sindicală în România. Guvernele Ponta au continuat însă să păstreze o lege care ține la zid activitatea sindicală, chiar dacă înainte de preluarea puterii a promis tuturor confederațiilor sindicale modificarea acesteia. Guvernele Ponta au devalizat apoi atât CEO cât și CEH prin lipsa de decizie în piața de energie și prin politizarea maximă a managementului acestora. Rezultatul este unul dezastruos: producătorii care folosesc ca materie primă cărbunele indigen au fost duși spre insolvență noi, CEH, făcând deja acest pas, colegii din Oltenia fiind și ei la un pas de insolvență”, a mai spus Nica.

În ciuda problemelor cu care s-au confruntat, CEH și CEO au fost unitățile care au asigurat siguranța sistemului energetic național (SEN).

”Stabilitatea SEN și confortul termic al populației a fost însă asigurat exact de către cei doi producători de energie: CEH și CEO. Mai bine spus, noi suntem măgarii nehrăniți ai unui sistem corupt, mafiot și antinațional”, a continuat Petre Nica.

De circa două luni, Petre Nica a renunțat la activitatea sindicală și s-a înscris în cursa pentru Parlamentul României, întrucât crede că acolo este nevoie de oameni care să lupte cu adevărat pentru Valea Jiului. Potrivit lui Nica, deciziile necesare mineritului și energiei hunedorene, dar și cele legate de viitorul județului se iau la București, motiv pentru care hunedorenii trebuie să fie reprezentați de oameni capabili și care vor să muncească pentru acest județ.

 

(material publicat în 31 ianuarie 2016)

Gazeta de dimineata

 

Comenteaza

Comenteaza