Petre Nica: Plata în regie protejează angajații CEH care nu pot fi penalizați din cauza lipsurilor materiale din cadrul complexului

245

Plata în regie prevăzută în contractul colectiv de muncă al minerilor și energeticienilor de la CEH a fost speculată drept cauză principală a situației economice în care se scaldă complexul hunedorean. Asta pentru că salariații complexului primesc salariul întreg indiferent de cât cărbune scot minerii sau câtă energie produc energeticienii. Sindicaliștii spun însă că această formulă de salarizare este cea care protejează angajații care altfel ar fi avut salariile drastic diminuate întrucât nu puteau îndeplini normele și nu din cauza lor ci a lipsurilor de materiale și echipamente.

Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, spune că plata în acord nu ar fi adus economii substanțiale la complex, afirmând că soluția prevăzută în CCM, plata în regie, este cea care protejează la acest moment salariații.

Minerii nu au cu ce munci, iar această realitate nu este de ieri, ci de luni bune. În subteran nu mai ajunge nici măcar plasa de sârmă, distanța dintre stâlpii de susținere a fost mărită până la maxim, nu sunt bani pentru retehnologizări și nici măcar pentru banalele sape. În aceste condiții, plata în acord ar fi fost în dezavantajul salariaților și nici nu ar fi creat economii substanțiale la complex.

Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, susține că toată situația a fost generată de fostele conduceri ale Complexului Energetic Hunedoara, reprezentate de directori numiți pe criterii politice din zona energiei, care nu s-au interesat și de soarta mineritului.

”Conducerea CEH a venit din zona energetică pentru că așa a impus-o politicul județului Hunedoara, fie că vorbim de Alic, Andronache sau Niculescu. Sunt trei foști directori generali care au venit puși pe aceste funcții de către cei care se află la putere la acest moment. Niciunul dintre ei nu a dorit să creeze probleme politicului și venind din zona energetică nu au avut o aplecare prea serioasă spre minerit. Minele nu au azi efectuate lucrări de investiții tocmai din cauza faptului că în anul 2014 banii care au fost alocați mineritului au fost insuficienți. Cea mai mare parte a sumelor încasate de complex s-au dus în sectorul energetic, dirijate de către directorii energetici. Astăzi, dacă noi am fi introdus salarizarea în acord, minerii, dar și energeticienii, s-ar fi dus acasă cu salarii mai mici pentru că nu reușeau să-și facă norma de muncă din cauza lipsurilor materiale, nu din cauza nemuncii lor. Acesta este adevărul pe care îl vedem noi, ca lideri de sindicat. Nu nemunca a redus producția de cărbune, ci lipsurile pe care minerii le întâmpină la locurile de muncă”, a declarat Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Iar situația dezastruoasă din minerit este recunoscută și de consilierul personal al ministrului Energiei, Andrei Gerea, pe probleme miniere, Iulian Offenberg.

”Pe partea minieră, din ce am constatat până acum, cu părere de rău față de anul 2000, nu discut de ce era înainte de Revoluție, am constatat un profund regres din punct de vedere tehnic și tehnologic. Acest regres nu permite o dezvoltare a capacităților de producție, ci din contră trebuie să reușească să mențină măcar producția pe care o dau”, a spus, miercuri, la Petroșani, Offenberg.

Acesta a precizat că dezvoltarea de noi capacități de producție se poate realiza numai dacă există bani de investiții, Complexul Energetic Hundoara neavând la dispoziție sumele necesare pentru astfel de lucrări.

Lipsa celor necesare în subteran nu numai că duce la scăderea producției, dar și pune în pericol locurile de muncă și siguranța angajaților. Mereu s-a știut că în minerit s-au folosit ”artificiile„ însă aceste peticeli s-au înmulțit cel puțin în ultimul an.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza