Resmeriţă recunoaşte politizarea CEH. După ce a chemat toţi directorii la şedinţă pentru Ponta, deputatul hunedorean îl demască şi pe Nistor

285

Politizarea companiilor de stat şi căpuşarea lor – directă prin firme agreate sau indirectă prin incompetenţă – a reprezentat întotdeauna punctul vulnerabil al societăţii româneşti. Negarea politizării s-a făcut invariabil de toţi cei care au cunoscut în adâncimile lui sistemul. Regia Autonomă a Huilei, Compania Naţională a Huilei, Societatea Naţională a Huilei, Complexul Energetic Hunedoara reprezintă lanţul infracţional al politicii autonome din România, lanţ care duce la ultima zală numită Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului care are acelaşi scop, jaful organizat.

Politicienii hunedoreni nu sunt deloc străini de evoluţia – a se citi involuţia – companiilor de stat. Cu toate acestea pozează populist în binefăcători sau binevoitori. Cel puţin în faţa celor pe care i-au numit şi ulterior i-au umilit prin solicitările lipsite de raţiuni profesionale nu ar trebui să ridice capul. Şi de ruşinea miniştrilor ar trebui să aibă un pardon comportamental pentru că sprijinindu-se în carnetul de partid deschideau uşa ministerelor unde cereau favoruri pentru X sau Y, cei mai potriviţi tehnicieni pe care i-a avut vreodată zona.

Complexul Energetic Hunedoara a rămas ultima redută viabilă la îndemâna disputelor politice.  Pentru că există şi reduta neviabilă – Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului – o redută paradoxal mai viabilă decât prima, calculând în lei valoare.

Pentru că procurorii DNA au reuşit să vadă dimensiunea dezastrului din CEH a început înstrăinarea mortului. 

Un  exemplu recent este cel al deputatului  Cristian Resmeriţă, care are un parcurs  declarativ sinuos.

Deputatul PSD Cristian Resmeriţă îi cere public, citat de Ziarul Văii Jiului, preşedintelui PSD Hunedoara – Laurenţiu Nistor, să retragă sprijinul politic al echipelor din conducerea celor două redute.

Vă solicit din nou sprijinul (preşedintelui PSD Hunedoara, Laurenţiu Nistor – n.r.) pentru a face toate demersurile care se impun la ministrul de resort pentru ca în cel mai scurt timp şi veniturile încasate de cei doi directori generali, membrii Consiliilor de Administraţie ale celor două societăţi şi conducerile executive de la nivelul SNIMVJ SA să intre in normalitate, să se reducă la un nivel moral, iar economiile astfel obţinute să fie utilizate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi salarizarea performanţelor productive din cele două societăţi.

Domnule Preşedinte,

Vă solicit ca, în cazul în care cele mai sus menţionate nu sunt puse în aplicare până cel mai târziu la sfârşitul lunii august, să retragem sprijinul politic tuturor acelor factori decidenţi, mai sus mentionati, care prin poziţia lor contribuie la declinul Complexului Energetic Hunedoara şi al activităţii de minerit şi aduc astfel o gravă atingere imaginii partidului”, a solicitat Resmeriţă, citat de Ziarul Văii Jiului.

În data de 7 aprilie 2015, de la Tribuna Parlamentului, acelaşi deputat vorbea tot despre politizare. Dooar abordarea diferă.

”S-a discutat foarte mult de politizare. A zis și Bogdan (Bogdan Țîmpău, deputat PNL de Hunedoara-n.r.), au spus și alți colegi. Domnul ministru, dragi colegi de la putere și din opoziție, vă spun, vă dau dreptate. În momentul de față Complexul Energetic Hunedoara este politizat la maxim și vă și spun de ce. Știți cine este director general la Complexul Energetic Hunedoara în momentul de față, domnul Bode? Este domnul Constantin Jujan, atenție, secretar executiv PDL (din sală: înseamnă că-i bun). Nu intru într-un dialog domnul Orban (Ludovic Orban – n.r.), dumneavoastră aveți o valoare mult peste mine ca să îmi permit acest lucru și vă rog să mă ascultați, să-mi ascultați umilul cuvânt. Nu știu, dar recunosc, conducerea CEH este puternic politizată prin faptul că un secretar executiv PDL a fost numit, domnule ministru, în poziția de director general în urmă cu două luni de zile. Nu vreau să vă spun, este în funcție în momentul de față, nu mă înșel, nu vreau să vă spun că acest om a politizat de două luni de zile într-adevăr Complexul Energetic Hunedoara schimbând toți directorii, toți inginerii șefi, amenințând șefii de sector, adjuncții șefilor de sector și pe toată lumea, spunându-le că trebuie să facă parte din PDL. Orice om care întâmplător sau nu a avut un carnet de partid PSD a fost înlăturat în mod brutal. Aveți dreptate. S-a făcut politizare. Este adevărat, puteți să verificați”, a spus Cristian Resmeriță, în plenul Camerei Deputaților.

În 29 iulie 2014, acelaşi deputat a intervenit pentru blocarea deciziei manageriale potrivit căreia programul de lucru de la CEH indica nevoia unei redimensionări. Decizia aparţinea directorului general de atunci, Aurel Niculescu, care a fost de altfel şi chemat în şedinţă de partid la Deva pentru a fi instruit. Tot atunci a fost sunat de staff-ul PSD şi preşedintele CA de la acel moment, Ioan Stamin Purcaru.

”Membrii AGA care vor accepta o astfel de propunere (reducere program de lucru – n.r.), dacă va veni din partea domnului Niculescu, voi face tot ce este posibil să nu mai fie în acea AGA indiferent de cine sunt susținuți și de ce ministru. Domnul director general Niculescu din punctul meu de vedere venind cu o propunere de genul acesta și susținând-o în fața mea și-a încheiat activitatea de director general în fruntea CEH”, a spus, luni, la Petroșani, Cristian Resmeriță. (http://gazetadedimineata.ro/breaking-news/deputatul-cristian-resmerita-nu-a-participat-la-aga-de-la-ceh-nici-ioan-pisc-nu-a-fost-primit/)

În data de 21 august 2014, Resmeriţă loveşte din nou.

”Azi am solicitat din nou directorului general (Aurel Niculescu – n.r.) să își dea demisia, de față cu toți membrii sindicatelor și reprezentative și nereprezentative. Pentru că domnul director m-a acuzat că scopul meu final este ca dânsul să își dea demisia i-am spus că în momentul în care el își dă demisia din poziția de director general sunt și eu dispus să îmi dau demisia din poziția de deputat, pentru că nu consider că poziția mea de deputat este atât de importantă încât să sufere mii de oameni din cauza unui om inconștient care a ajuns pe o poziție mult superioară pregătirii lui”, a declarat, Cristian Resmeriță la ieşirea din CEH, locul unde dorea să participe la Consiliul de Administraţie. (vezi http://gazetadedimineata.ro/actualitate/bomba-zilei-loveste-doi-cristian-resmerita-este-dispus-sa-renunte-la-deputatie-daca-demisioneaza-directorul-ceh/)

Bomboana de pe coliva CEH a fost pusă politic în noiembrie 2014, imediat după vizita premierului Victor Ponta în judeţul Hunedoara. Atunci Cristian Resmeriţă a chemat toată suflarea şefilor din CEH şi SNÎMVJ la sediul PSD Lupeni pentru “instructajul de rigoare”.

Vreau să vă spun: apelez la dumneavoastră (şefii prezenţi în sediul de partid – n.r.) ca la niște prieteni. Indiferent ce au zis unii și alții, avem aici și câțiva lideri de sindicat și eu am avut o ieșire, sper să nu vă deranjeze, orice spune oricine, atâta timp cât PSD-ul a condus și conduce de vreo doi ani și jumătate, eu cel puțin nu știu să se fi făcut presiuni asupra dumneavoastră de niciun fel. Nu v-a cerut nimeni niciun leu, o spun direct și poate să ne asculte oricine și să ne facă orice, nu s-a cerut absolut nimic la nimeni, sunt cei doi directori aici (directorul general adjunct al CEH – Nicolae Drăgoi şi directorul general al SNÎMVJ – Aurel Anghel, cumnat al deputatului Cristian Resmeriţă – n.r.), sunt oamenii în sală. Rugămintea pe care aș avea-o în momentul de față este să fiți alături de un om care poate să ofere un sprijin și un viitor Văii Jiului, Victor Ponta. Mie îmi cade ingrata misiune de a transmite acest lucru, dar totodată îmi face și mare plăcere, fiindcă sunteți oameni foarte buni, avem profesioniști, oameni care lucrează în domeniu de 20 de ani, poate mai mult, și pentru mine reprezintă o plăcere să stau astăzi alături de dumneavoastră. Câțiva dintre dumneavoastră suntem și prieteni și colaboratori destul de buni. Eu vreau să vă spun un lucru și după aceea revenim și la partea minieră.
Știu că este destul de greu să-ți asumi un lucru, însă vă rog frumos de data asta să vă asumați și să veniți într-o echipă să mă ajutați și pe mine să obțin rezultate bune pentru Victor Ponta. Obținând rezultate bune, am posibilitatea să fac anumite lucruri, vorbesc pentru mine că eu sunt în fața dumneavoastră (…) Buna credință cred că ne-am dovedit-o și în momentul 2008 când domnul director general Surulescu (Daniel Surulescu – fost director general CNH; schimbat în 2008 de PSD la propunerea familiei Resmeriţă – respectiv Nicolae Drăgoi – n.r.) a fost contracandidatul meu, a pierdut, am câștigat eu la vremea respectivă și de atunci domnul director își ocupă poziția de director la Salvamin fără să aibă nimeni treabă cu el. Domnul director general Jujan (Constantin Jujan – fost director general CNH, schimbat în 2012 din funcţie cu Nicolae Drăgoi, propunerea familiei Resmeriţă – n.r.) este aici, s-a făcut schimbarea însă nu a avut nimeni niciun cuvânt împotriva dumneavoastră… (neinteligibil)… Însă eu vă rog să fiți alături de noi pentru a putea să facem niște lucruri bune, indiferent de simpatiile personale pe care le are fiecare. Eu pot să înțeleg și niciodată… (neinteligibil)… și taică-meu (Cornel Resmeriţă – primarul municipiului Lupeni –n.r) când scria că votează cu altcineva s-a ales cu dosar de colaborator după aceea (Cornel Resmeriţă – primar la Lupeni, declarat printr-o sentinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie drept colaborator al Securităţii – n.r.) .
Să fiți alături de noi, să transmiteți niște mesaje dspre lucrurile bune care se fac. Eu nu vă ascund, ne-am întâlnit astăzi pentru a vă ruga ca mâine dimineață să faceți niște întâlniri.”, declara Resmeriţă la momentul noiembrie 2014. (http://gazetadedimineata.ro/actualitate/platiti-sa-taca-dovada-ca-mineritul-si-energia-hunedoreana-sunt-conduse-cu-pistol-politic-si-cu-gloante-oarbe-directorii/).

Cristian Resmeriţă este şi preşedinte executiv al PSD Hunedoara. Directorul SNÎMVJ, Aurel Anghel, este cumnatul deputatului Cristian Resmeriţă.

Imixtiunea politică este aşadar dovedită cu vârf şi îndesat şi ea a ajuns până într-acolo încât deciziile manageriale care asigură funcţionarea companiilor de stat nu pot fi luate de managerii numiţi politic. Cu alte cuvinte, imixtiunea îmbracă forme infracţionale şi poate – lesne – reprezenta un abuz în funcţie cu urmăriri grave asupra economiei naţionale.

vezi şi:

http://gazetadedimineata.ro/breaking-news/psd-a-numit-un-nou-director-la-ceh-cristian-remerita/

Ramona ROŞULESCU

ştire în curs de actualizare

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza