140 de bătăi pe minut

218
motto:
„Toți oamenii mari au fost mai întâi copii.” Antoine de Saint-Exupéry

Obișnuim să numărăm și să măsurăm. Aproape toate subiectele de interes din viața noastră pot fi reduse la numere. Anul ăsta împlinesc 40 de ani, mașina costă 20.000 euro, mai sunt 15 zile până la vacanță, și așa mai departe. De obicei măsurăm stând pe scaun iar inima noastră bate de aproximativ 70 de ori într-un minut. Viața trece monoton, în ritmul în care ne-am obișnuit să o numărăm. Dacă însă ne vom ridica de pe scaun și o să schimbăm ritmul, noile rezultate vor fi surprinzătoare. De exemplu, atunci când alergăm, ritmul cardiac poate ajunge cu ușurință la 140 de bătăi pe minut, sângele duce mai mult oxigen în mușchi și la creier, iar numărătoarea celor 40 de ani capătă și o dimensiune calitativă. Pentru că este o mare diferență între 40 de ani cu 10 kg de țesut adipos și o stare generală de oboseală ori 40 de ani cu tonus fizic și entuziasm pentru acțiunile acestei vârste mature. Intrăm într-o zonă în care se petrec lucruri interesante, pentru că la o intensitate dublă a percepției, începem să descoperim resurse nebănuite care schimbă cu totul datele problemei. În timp ce alergăm, o să înțelegem că mișcarea nu are legătură în primul rând cu performanțele sportive ci mai ales cu performanțele personale, inclusiv profesionale. După alergare poți fi mai bun, indiferent dacă profesezi în finanțe sau în fizică atomică. Desigur, nu este nimic nou sau revolutionar aici, doar că stând permanent pe scaun, riscăm să uităm acest principiu clasic al educației din toate timpurile.

Și acum să vă spunem despre ce este vorba: ne îngrijorează obiceiul de a sta fizic nemișcat, iar pe de altă parte ne bucură să vedem că există totuși o tendință spre dezmorțire. Despre această tendință ne vorbesc evenimentele de alergare, înot, bicicletă și triatlon care au apărut în ultimii ani. Prin urmare, considerăm important ca aceste evenimente să aducă la start pe cât mai mulți dintre colegii, vecinii și prietenii noștri. Nu ni se pare deloc întamplător că evenimentele de maraton, de exemplu, din țările Europei vestice au zeci de mii de participanti. Și sunt foarte multe astfel de evenimente, ceea ce înseamnă că acolo oamenii au învățat să folosească acele resurse care-i pot face mai buni.

Prin proiectul „140 de bătăi pe minut” urmărim să îi ajutăm pe cei care actionează pentru promovarea unui stil de viață echilibrat și lansăm o invitație pentru a re-învăța să numărăm împreună. Când alergi sau pedalezi printre copaci, momentele trec altfel.

Apoi, așteptăm ca părinții și profesorii să preia la rândul lor mesajul și să-l transmită și celor mici. Pentru că a face și mișcare este un ingredient indispensabil pentru transformarea unui copil într-un adult puternic, disciplinat și, de ce nu, care are curajul de a schimba lumea. Și atunci devine esențial ca și ei să învețe să-și numere corect pașii, prioritățile și resursele.

Așadar, să ne apropiem de linia de start! Până la urmă, fiecare dintre noi aleargă pentru a-și câștiga propriul timp, pentru a da sens fiecărei secunde numărate.

www.fundatiaemag.ro

Comenteaza

Comenteaza