300 de oameni au părăsit sectorul minier. Politica de personal la fel de deficitară ca cea economică

203

Mineritul din Valea Jiului se confruntă nu numai cu probleme economice, ci și cu probleme de personal. Numărul celor care lucrează în subteran este insuficient, astfel că și producția realizată are de suferit. Numai de la începutul acestui an, 300 de persoane au părăsit sectorul minier.

Minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara nu pot asigura cantitatea de huilă necesară pentru funcționarea termocentralelor Mintia și Paroșeni. Lipsa lucrărilor de investiții, care a condus la lipsa lucrărilor de pregătire pentru atacarea de noi fronturi, dar și lipa personalului sunt cauzele pentru care cele patru mine din componența CEH abia extrag zilnic nu mult peste 3.000 de tone de cărbune.

Conducerea interimară a CEH afirmă că producția este în continuă scădere și din cauza scăderii personalului direct productiv.

”Lucrăm deja suplimentare. Eu sunt din martie la complex si am ratat doar sâmbăta Paștelui și cea de Sfânta Maria, în rest am lucrat toate sâmbetele. Varianta să lucrăm și duminica e imposibilă pentru că trebuie să respectăm Codul Muncii. Varianta să facem o cartelă, adică să lucrăm non-stop, iar nu mai e posibilă, pentru că noi de la începutul anului am mai pierdut 300 de oameni din minerit, de la fronturile de lucru. În subteran în momentul de față avem acel dicton care era pe vremuri: omul și tona, dar personalul este în scădere așa că este în scădere și producția”, a spus, săptămâna trecută, Viorel Stancu, directorul interimar al Complexului Energetic Hunedoara.

Potrivit lui Stancu, la CEH mai sunt posibile încă 465 de pensionări, ceea ce va însemna o scădere de producție.

Tot săptămâna trecută, primarul orașului Petrila, Ilie Păducel, care a intrat în subteranul minei Lonea, a declarat că e nevoie de angajări, dar și de bani pentru a asigura cele necesare desfășurării activității extractive.

Edilul a propus ca personalul nepensionabil de la mina Petrila să fie preluat de mina Lonea. Răspunsurile sunt însă negative, deși la momentul în care au fost divizate minele din Valea Jiului în viabile și neviabile a fost semnat un protocol ce prevedea preluarea de către CEH a personalului de la minele neviabile care nu îndeplinește condițiile de pensionare sau în caz de angajări întâietate să aibă minerii de la neviabile.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza