7 semne ale depresiei

307

Depresia nu este doar o stare de tristețe pe care trebuie să o tratăm cu superficialitate. Este o condiție complexă, cu simptome specifice, care se manifestă diferit de la o persoană la alta.

Care sunt semnele care ar trebuii să te îngrijoreze?

Iritabilitate, stare de nervi – depresia nu înseamnă tot timpul tristețe și lacrimi. Bărbații mai ales, au simptome precum nervozitatea, stare de nervi continuă. Pacienții cu depresie iritabilă reacționează deci diferit, iar reacțiilor sunt mai intense și mai de durată.

Probleme relaționate cu somnul – de la insomnie, somn agitat, vorbit în somn, trezit dimineața înainte să sune ceasul. Sau, dimpotrivă, prea mult somn, somnolență permanentă.

Lipsa concentrării – problemele de memorie – uitatul diverselor lucruri – și lipsa de concentrare sunt alte simptome: pacienții uită de programări, întâlniri, întârzie mult, nu se pot concentra la serviciu.

Probleme cu alcoolul sau drogurile – „își îneacă problemele în băutură” este o zicală care se potrivește perfect în acest caz. De multe ori pacienții văd în alcool o modalitate de a uita de problemele lor.

Lipsa de motivare – orice sarcină pare imposibil de dus la capăt și mai ales, începutul este cel mai greu. Bolnavii nu se pot „monta” să facă nimic, nu au nici un fel de plăcere și motivare.

Schimbări în alimentație – așa cum se întâmplă cu somnul, și dieta suferă anumite tulburări. Fie pacienții nu mai au nici un fel de poftă de mâncare, fie mănâncă prea mult.

Anxietatea – anxietatea se instalează de obicei în cazul depresiilor cauzate de vești greu de suportat, precum un divorț sau pierderea locului de muncă. Ea poate fi specifică sau non specifică și poate apărea oricând.

http://www.oanacuzino.ro/

Comenteaza

Comenteaza