A început umplerea puțurilor de la mina Petrila. Molozul din curtea minei nu ajunge pentru închidere

270
Avizul primit de la Ministerul Culturii a dat dreptul celor de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului să înceapă operațiunea de umplere a puțurilor de la mina Petrila.
Rambleierea acestora a început luni, însă dacă nu se pornesc lucrările de ecologizare de la suprafață, reprezentanții SNÎMVJ spun că vor fi nevoiți să aducă steril de pe haldă.
”Am început cu rambleierea puțului de aeraj, care este situat între Puțul Centru și Puțul cu Schip. Prin acest puț se scotea aerul viciat din subteran”, au spus, luni, pentru Gazeta de Dimineață, surse din cadrul minelor neviabile.
Puțurile vor fi umplute cu molozul rezultat în urma demolărilor de la suprafață, însă cum acestea sunt oprite încă din luna decembrie, reprezentanții SNÎMVJ spun că dacă nu se reia ecologizarea nu va fi material suficient pentru închiderea puțurilor .
”Dacă nu începe și ecologizarea la suprafață nu vom avea moloz suficient pentru a închide puțurile și va trebui să aducem steril de pe haldă”, au mai spus sursele GDD.
La mina Petrila, activitatea de ecologizare a suprafeței este sistată încă de la începutul lunii decembrie, după ce conducerii SNÎMVJ i-a fost atrasă atenția că nu respectă legea monumentelor istorice. La finele lunii, a fost emis și ordinul de ministru în baza căruia mai multe clădiri ce aparțin unității miniere de la Petrila.
Ministrul Culturii a emis un ordin prin care clasează mai multe clădiri ale minei Petrila în ”categoria ansamblu, grupa valorică A”. Adică clădirile de la mina Petrila sunt considerate monumente de interes național. Asta înseamnă că aceste clădiri istorice nu pot fi dărâmate în cadrul lucrărilor de ecologizare a suprafeței de la mina Petrila. Este vorba despre Preparația Veche, Puțul Centru, atelierul mecanic, puțul cu schip și compresoarele vechi. Pe listă se mai află și vechea centrală termică, demolată însă de administrația locală până la momentul în care lista a intrat spre avizare.
 
Mihaela MIHAI
Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza