Accident de muncă la mina Lonea. Miner inconștient după ce a fost lovit la cap

234

Un angajat de la mina Lonea a fost accidentat, miercuri seara, în timp ce se afla la locul de muncă. Vagonetarul Cristian Bălan a fost scos din subteran, cu puțin timp înainte de ora 24:00, după ce un lanț de la robotul de presiune (utilaj de mică mecanizare în subteran-n.r.) s-a rupt și l-a lovit la cap.

Primele informații arată că bărbatul ar fi inconștient, fiind scos din subteran de colegii de muncă.

La mina Lonea minerii au vorbit în ultimul an și jumătate cel puțin despre nesiguranța din subteran. Lipsurile din minerit sunt tot mai acute, astfel că apar și accidentele de muncă.

La începutul lunii trecute, ITM-ul a oprit abatajul 35 din cauza lipsei susținerii. La aceeași unitate minieră, tot din cauza lipsei susținerii, au fost ruperi de front.

În vară, un alt angajat al minei a fost accidentat, după ce o bucată de cărbune s-a desprins și l-a lovit tot la cap, iar la începutul acestui an un alt ortac s-a accidentat în subteran fracturându-și piciorul.

La începutul acestui an, la Lonea s-au înregistrat creșteri ale nivelului de monoxid de carbon la unul din abataje, motiv pentru care a fost folosită instalația de inertizare.

În toamna anului trecut, tot la mina Lonea, producția a fost blocată în subteran din cauza prăbușirii unor bolțari din siloz.

Și tot anul trecut la mina Lonea s-au prăbușit 8 din cele 24 de silozuri de la suprafață, fiind necesar ”un artificiu„, adică ocolirea zonei afectate cu benzi transportoare pentru continuare activității. Silozurile au căzut din cauza faptului că nimeni din conducerea minei nu a verificat care e starea clădirilor.

Ba mai mult, un alt artificiu de la Lonea s-a dovedit a fi un eșec. Conducerea CEH a decis anul trecut să bage în subteran o combină veche adusă de la mina Livezeni. În ciuda faptului că s-au făcut ”ajustări” inclusiv la instalația electrică și că minerii s-au plâns că nu sunt în siguranță și mai mult încurcați, conducerea a ținut morțiș să echipeze abatajul cu combina respectivă. După un protest al minerilor, care au amenințat că nu mai intră în subteran, șefii au decis să scoată combina.

Gazeta de dimineata

 

 

Comenteaza

Comenteaza