PETRILA – acţiune cu puternic impact educativ în planul educaţiei patriotice a tinerei generaţii

593
Pentru elevii clasei a III-a de la Şcoala Gimnazială Nr.6 din Petrila, încheierea anului şcolar a inclus – în afară de activităţile festive consacrate – o frumoasă acţiune cu puternic impact educativ în planul educaţiei patriotice a tinerei generaţii.
Prin preocuparea prof. Corina Herbei şi a bibliotecarei Raluca Cocolan şi în colaborare cu Subfiliala Petrila a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” a avut loc joi, 15 iunie, acţiunea „Omagiu Eroilor neamului”.

Printre invitaţii care au răspuns „prezent” am remarcat – cu regretul de a nu avea o participare mai numeroasă – prezenţa prof. Anca Manoliu – preşedinte al Asociaţiei „Les amis de France” din Petrila, prof. Florin Ulric (preşedintele Cercului Cultul Eroilor de la Şoala Gimnazială 1-6 Petrila) şi a unui grup de ofiţeri în rezervă şi retragere din Petrila şi Petroşani.

clasaIII-altfel.jpg
clasaIII-altfel2.jpg
Acţiunea s-a desfăşurat la Mausoleul Eroilor Necunoscuţi din Lonea, o adevărată bijuterie arhitectonică ridicată prin contribuţia exclusivă şi din iniţiativa Direcţiunii Minelor Statului Lonea – director administrativ fiind inimosul Nicolae Gavrilescu – şi sfinţită în 5 iunie 1924 cu prilejul Zilei Înălţării Domnului care este în acelaşi timp şi Ziua Eroilor. Sfinţirea a avut loc în cadrul unei ample manifestări omagiale, relatată pe larg în articolul „O vrednică pomenire”, de „Gazeta Jiului” ziar fondat de către Gheorghe Tătărescu – viitor prim–ministru al României. (Să nu uităm că Marian Boboc, redactorul şef al ZVJ, a publicat pentru prima dată în presă în „Prăvălia cu istorii” documentarul cu istoricul mausoleului, povestea fiind preluată de mulţi fără a-l cita, ca şi cum ei ar fi documentat în biblioteci şi arhive; ruşine lor! – n.r.).

Elevii petrileni au adus şi ei un omagiu eroilor căzuţi pentru ţară, printr-un frumos program artistic, care a urmat alocuţiunii col.(rtr.) Adrian Ronai – preşedinte al Subfilialei Petrila a Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”. Folosind cadrul festiv creat, a fost înmânată şi Diploma pentru locul întâi obţinut de eleva Olariu Izabela, care, împreună cu eleva Roxana Moţ – ambele membre ale Cercului Cultul Eroilor de la Şcoala 1-6 Petrila – au participat la concursul interjudeţean „Un secol de la eroismul lor” desfăşurat nu cu mult timp înainte la Comarnic, jud. Prahova.

Corespondență: Adrian Ronai
Imagine: Vasile Laurențiu Sorin
info-nou-petrila.jpg

Comenteaza

Comenteaza