Activitatea extractivă de la Mina Petrila îngropată pe ritmuri de fanfară

328

Mina Petrila îşi cântă cântecul de lebădă pe ritmuri de fanfară. Ultimul vagonet cu cărbune va fi scos din subteranul minei Petrila, iar mai apoi se va lucra doar la închiderea de subteran. 

Dâlja, Aninoasa, Petrila Sud, Bărbăteni, Valea de Brazi. Sunt numele unor exploatări miniere devenite istorie la care, în curând, se va adăuga Petrila. De vineri, activitatea de extracţie devine istorie. Rămân doar 250 de ortaci care îşi vor închide, la propriu, locurile de muncă din subteran. În ritmuri de fanfară, care va intona probabil pentru ultima dată Imnul Minerilor, cea mai veche mină din Valea Jiului îşi încetează activitatea de extarcţie. Directorul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului, Aurel Anghel, spune că va fi un moment scurt şi discret, pentru că, până la urmă, este un eveniment trist din istoria activităţii extarctive a Văii Jiului.  Nu au fost invitaţi politicieni, a mai spus Anghel, însă unii dintre ei şi-au anunţat deja prezenţa. Nu au lipsit nici la înmormântări şi nici la comerorarea morţilor, aşa că nu ar putea lispi chiar acum, când Petrila îşi dă ultima suflare!

Exploatarea Minieră Petrila şi-a început activitatea în urmă cu 156 de ani, fiind prima mină din Valea Jiului. A intrat într-un accentuat declin după cele două explozii devastatoare din 15 noiembrie 2008, când a început să funcţioneze la doar o treime din capacitate. Nu s-a mai redresat niciodată şi a fost inclusă pe lista minelor neviabile, alături de Uricani şi Paroşeni, şi administrată de Societatea naţională de Închideri de Mine Valea  Jiului. Aceeaşi soartă o vor avea şi minele Paroşeni şi Uricani, aflate, de asemenea, pe program de închidere, după ce Executivul a decretat că sunt “neviabile”.

Victimele tragediei din 15 noiembrie 2008, comemorate de “mormântul” minei

Şi totuşi, în data de 15 noiembrie, victimele tragediei din anul 2008 vor fi comemorate la Mina Petrila. Unitatea extarctivă îşi va închide definitv porţile la 31 decembrie, aşa că, pentru ultima dată, minerii şi salvatorii ucişi de cele două deflagraţii consecutive vor fi plânşi de rude şi prieteni la mina unde şi-au dat viaţa pe altarul huilei. Reamitnim că, în acea sâmbătă neagră a mineritului, în subteran s-au produs, la interval de aproape patru ore, două explozii, în urma cărora şi-au pierdut viaţa 13 persoane, iar alte 14 au fost rănite. Prima explozie s-a soldat cu opt morţi şi nouă răniţi, iar în cea de-a doua şi-au pierdut viaţa cinci salvatori minieri şi şase oameni au fost răniţi.
Cinci persoane au fost găsite vinovate de producerea acestui accident, dar două dintre ele au decedat în acel cumplit accident.

Carmen Cosman – PREDA

 Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza