Administrația caută soluții de finanțare europeană pentru reabilitarea blocurilor

192

Reabilitarea blocurilor reprezintă unul din obiectivele administrației din Petrila, care așteaptă finanțarea europeană. Cetățenii sunt primii care trebuie să se mobilizeze pentru a beneficia de o reducere la costurile de anvelopare.

„Am început să avem întâlniri cu cetățenii care sunt interesați să-și reabiliteze termic locuințele. Ne pregătim pentru noua axă de finanțare 2014-2020 care va intra în următoarea perioadă în vigoare și se vor putea reabilita termic blocurile din fonduri europene. Noi o să încercăm să prindem în proiect cât mai multe blocuri, însă totul depinde de cât de bine se mobilizează oamenii. Ei trebuie să fie constituiți în asociații de proprietari, trebuie să strângă banii de cofinanțare, pentru că fiind vorba de fonduri europene va fi selecție de proiecte și cu cât avem proiectele mai bine pregătite cu atât vom avea un număr mai mare de blocuri pe care să le introducem în programul de reabilitare”, a declarat, pentru GDD, Vasilică Jurca, viceprimarul orașului Petrila.

Primăria Petrila va contribui de la bugetul local cu o cotă parte în ajutorul cetățenilor.

„Nu știm exact care este cota care le revine lor ca și locatari, dar nu va fi mai mare de 20%.  Ideea este că până la acest moment reabilitarea termică s-a făcut printr-o ordonață de la guvern, prin bani de la guvern. De data aceasta vor veni banii din fonduri europene în proporție de 70-80%,  noi din administrația locală vom pune de la bugetul local 20-30% maximum și diferența va trebui asigurată de către locatari”, mai spune Jurca.

Reprezentanții Primăriei Petrila sunt cei care întocmesc documentația în vederea obținerii fondurilor europene necesare.

„În fiecare bloc mai sunt probleme, pentru că nu toți oamenii au posibilitatea să contribuie cu o sumă de bani pentru reabilitare. Sunt cazuri în care avem în blocuri apartamente care nu sunt locuite, cetățenii fiind plecați în străinătate și este mai greu să îi facem pe toți să achite. De fiecare dată le-am recomandat petrilenilor, dacă își doresc să reabiliteze blocul să strângă din timp banii pentru că nu e ușor să dai o sumă mare dintr-o dată”, a mai declarat viceprimarul.

Potrivit sursei citate, după ce se aprobă finanțarea și cetățenii achită partea lor de contribuție se poate da drumul la licitație și vor începe lucrările.

Iulia BĂLUȘĂ

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza