Afaceri cu iz penal la Primăria Petrila. Primarul a vrut să construiască o clădire nouă folosind bani de la capitolul reparații

297

Primarul, directorul economic, și secretarul orașului Petrila le-au băgat sub nas consilierilor locali un proiect de hotărâre cu iz penal. Aleșii s-au prins însă de șmecherie, iar proiectul prin care se fentau capitolele din bugetul local, dar și legea, nu a trecut.

Conducerea Primăriei Petrila a fost informată că paramedicii SMURD nu pot sta în același loc cu pompierii voluntari. Sub pretextul că dacă problema nu se rezolvă Petrila ar putea rămâne fără paramedici. Primarul de la Petrila a găsit o soluție. Una la îndemână: să repare – potrivit actelor – ”corpul de gardă SVSU Petrila”, în timp ce în realitate urma să fie construită o cameră de gardă pentru cei de la SMURD. Așa că a întocmit un proiect de hotărâre pe care l-a înaintat spre aprobare consiliului local. Este vorba de un proiect prin care consilierii locali trebuiau să aprobe indicatorii tehnico-economici pentru reparațiile de la corpul de gardă SVSU Petrila.

În timpul ședinței de consiliu local, aleșii au cerut explicații, aflând, cu stupoare, că imobilul ce urma să fie reparat contra sumei de aproape 8000 de milioane de lei vechi, nici nu exista.

”Am cerut să știu ce anume se repară, unde. Administratorul public mi-a răspuns că acea clădire de fapt nu există și urmează să fie construită”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineață, unul dintre consilierii locali de la Petrila.

Cum aleșii locali au continuat cu întrebările, adevărul a ieşit la iveală. Acesta a fost momentul ăn care consilierii au aflat de ce se dau bani pe reparații și nu pe investiții.

Orice construcție nouă are nevoie de autorizații și avize, iar primăria, cea care cere oamenilor să respecte legile și să-și achite taxele, dorea tocmai să nu mai cheltuie bani cu proiecte, taxe și avize.

”Păi noi cerem să fie respectată legea și tocmai noi să o încălcăm? Să vină DNA-ul sau mai știu eu cine și să răspundem noi pentru că la Petrila bugetul local este folosit după bunul plac al cuiva?”, spune un alt ales local.

De remarcat că proiectul de hotărâre a fost avizat de legalitate și de secretarul primăriei, Toma Vărgatu. Deși în hârtiile depuse la dosar se vorbeste clar de săparea și turnarea unei fundații, Vărgatu, atenție, secretarul primăriei, spune că el nu știe să citească devize de lucrări. El ia de bun ce spune nota de fundamentare, adică ideea primarului Ilie Păducel.

”Păi… nu știu cum. Întrebați-i pe ăștia de la tehnic. Am semnat pe proiect față de expunerea de motive care era”, a spus, joi, pentru Gazeta de Dimineață, Toma Vărgatu, întrebat fiind cum a fost posibil să se facă un proiect de hotărâre pentru reparații când de fapt e vorba de o construcție nouă.

Iar secretarul primăriei a continuat în același ton.

”Eu citesc, dumneavoastră interesați-vă cum se face un proiect de hotărâre.  Eu nu știu să citesc un deviz de lucrări. Eu nu mă uit în devizul de lucrări. Eu mă uit în expunerea de motive, nota de fundamentare și în rapoartele compartimentelor de specialitate. Mie nu îmi rezultă de nicăieri că se face construcție nouă. Dacă era construcție nouă se făcea pe investiții, pe alte probleme. Dacă spune reparații înseamnă că se pun uși, se pun ferestre, se fac tencuieli”, a completat Vărgatu.

Totuși, secretarul primăriei recunoaște că a auzit în sala de ședințe când s-a explicat că de fapt clădirea despre care se vorbea în proiectul de hotărâre nu există.

”Am auzit, de asta nici nu s-a aprobat. Dacă era spuneam: nu, domnule. Dacă a spus acolo că este, de aia nici nu s-a aprobat pentru că mi-am retras semnătura și am spus că asta presupune investiție nouă și se face pe investiții”, a mai spus Vărgatu.

Viceprimarul orașului Petrila, Vasilică Jurca, spune că proiectul este inițiat de primarul Ilie Păducel, așa că ideea folosirii banilor de reparații pentru investiții îi aparține acestuia.

Proiectul nu a trecut pentru că Jurca și ai lui nu au votat, după cum spun unii. Nu a trecut pentru că  fost un proiect contrar legii și nu ne putem asuma responsabilitatea girând fapte ilegale”, a spus Vasilică Jurca.

Potrivit sursei citate banii de la capitolul reparații ar fi urmat să fie folosiți pentru ridicarea, în curtea pompierilor, a unei camere de gardă pentru paramedicii SMURD.

”E vorba cred că de  cameră de gardă de maxim  4×4. Cele circa 800 de milioane de lei vechi reprezintă o sumă prea mare după părerea mea. Cu suma aceasta poți cumpăra în Petrila, o casă sau chiar două apartamente”, completează viceprimarul.

Jurca are și o altă alternativă pentru paramedicii SMURD.

”Din punctul meu de vedere, dacă se vrea, SMURD-ul poate fi mutat la Spitalul de Boli Cronice de la Petrila, pentru că la parter avem centru de permanență și acolo sigur există un spațiu unde ar putea să stea fără nicio problemă. Banii, cele aproape 800 de milioane de lei vechi, ar fi putut utlizați în alte scopuri”, a mai afirmat Vasilică Jurca.

Proiectul inițiat de primarul Ilie Păducel nu a fost votat de cei șase consilieri ai PSD, dar nici de cei trei consilieri independenți. Mai mult, chiar și un consilier PNL s-a abținut de la vot.

Primarul Ilie Păducel nu a putut fi contactat pentru a da explicații pe marginea proiectului pe care l-a inițiat și despre care viceprimarul, dar și viceprimarul spun că este unul care încalcă legea. În varianta actuală, respinsă ce-i drept de consilieri, proiectul primarului Ilie Păducel se poate încadra la deturnare de fonduri.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza