
Noul ministru al Energiei, Andrei Gerea, va analiza situația Complexului Energetic Hunedoara, demnitarul afirmând că va discuta atât cu administrația cât și cu sindicatele. Mai mult, încă de la începutul mandatului, Gerea și-a propus să ajungă, prioritar, în Valea Jiului.
Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat pentru Gazeta de Dimineață, că va analiza prioritar situația Complexului Energetic Hunedoara pentru a identifica, în timp real, cauzele care au generat nemulțumirile angajaților, dar și cauzele care au condus CEH-ul în actuala situație economică.
”Ar fi o mare greșeală să mă antepronunț. Voi începe o serie de discuții cu administrația și cu sindicatele și chiar voi veni în Valea Jiului în cel mai scurt timp”, a declarat, miercuri, pentru GDD, Andrei Gerea, ministrul Energiei.
Andrei Gerea spunea, luni, după ce a fost audiat de comisiile parlamentare, că structura energetică hunedoreană, CEH, este aproape de insolvență. Ministrul afirma că există interes pentru privatizarea Complexului Energetic Hunedoara, însă producătorul de cărbune şi electricitate este aproape de insolvenţă şi trebuie să fie eficientizat.
Duminică, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, afirma pentru Gazeta de Dimineață, că o mare companie americană este interesată de privatizarea CEH. Este vorba de al doilea deţinător de rezerve de cărbune din Statele Unite ale Americii, Quintana Minerals, care a trimis, zilele trecute, Departamentului pentru Energie, o scrisoare de intenţie prin care îşi manifestă interesul în privatizarea Complexului Energetic Hunedoara.
În luna septembrie, ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, s-a întâlnit, la Houston, cu reprezentanţii mai multor importante companii americane. Atunci a avut loc şi o primă discuţie cu Corbin Robertson, preşedintele Quintana Minerals Corporation. Ulterior demersurile Departamentului pentru Energie au continuat şi rezultatele au apărut acum, în luna decembrie.
”Este extrem de important interesul scris manifestat de compania Quintana în privatizarea CEH. Este o companie foarte mare, cu profil minier. Este vorba despre al doilea deţinător de rezerve de cărbune din SUA, după Guvernul Federal. Ar fi o oportunitate majoră de menţinere a locurilor de muncă din judeţul Hunedoara. Cred că e important ca CEH să devină interesant pentru o compania cu profil mai mult minier, cum e şi Quintana, decât pentru una cu profil mai mult energetic, tocmai datorită particularităţilor societăţii hunedorene. Sper ca Guvernul şi ministerul împreună cu conducerea CEH să concretizeze aceste semnale pozitive venite de peste Ocean. Am crezut în acest proiect, am muncit pentru el, şi cred că reprezintă salvarea Complexului Energetic Hunedoara”, a declarat, duminică, pentru GDD, Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei.
Astfel, primul pas mare dinspre Ocean a fost făcut. Reprezentanţii companiei americane au solicitat date despre CEH în scopul analizării unei investiţii strategice în judeţul Hunedoara.
Răzvan Nicolescu a precizat tot timpul că e nevoie de integritate, realism și profesionalism la nivelul managamentului de la Complexul Energetic Hunedoara și ceruse administrației complexului un plan de viabilizare fundamentat pe adevărul economic și tehhnic astfel încât să poată fi luate măsuri care să salveze locurile de muncă ale angajaților societății.
Ramona ROȘULESCU