Andrei Gerea: ”Situația actuală impune necesitatea asigurării unui mix energetic echilibrat”

236

Ministerul Energiei susține că Guvernul înțelege importanța industriei și a sectorului de producere a energiei electrice pe bază de cărbune în asigurarea securității energetice.

Importanța energiei produsă pe bază de cărbune s-a văzut cel mai bine săptămâna trecută, când aceasta a ajuns să depășească 34 la sută din producția totală de energie a României devansând, pe fondul secetei, producția hidro și cea nucleară. Termocentralele din Gorj și cele din județul Hunedoara au fost soluția de rezervă pentru dispeceratul național în condițiile în care a scăzut producția din hidrocentrale din cauza secetei, dar și cea a eolienelor. Imposibilitatea hidrocentralelor și eolienelor de a produce energie a determinat dispeceratul național să ceară producție mai mare de la termocentrale. Ba mai mult, în unele cazuri a fost dispus să plătească și un preț mai mult decât avantajos pentru energia produsă pe bază de cărbune. Așa se face că la termocentralele din cadrul CEH au funcționat, săptămâna trecută, cu trei grupuri: unul la Paroșeni și două la Mintia, chiar dacă energia produsă de acestea este considerată scumpă. Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a afirmat, la finele săptămânii trecute, la Târgu Jiu, că lipsa precipitațiilor suficiente arată importanța asigurării unui mix energetic echilibrat.

“Situația actuală impune necesitatea asigurării unui mix energetic echilibrat, motiv pentru care am insistat pe găsirea unor soluții pentru menținerea activității în zonele de exploatare minieră. Producția hidro de energie electrică a scăzut semnificativ în ultima perioadă. Debitul Dunării și al râurilor din toată țara este în scădere, avem o scădere a producției și în zona de energie eoliană. Conform previziunilor ANM, această perioadă cu precipitații scăzute și fără vânt se poate prelungi. În acest context, rămânem cu energia nucleară și cea pe cărbune. Devine evident că trebuie să depunem eforturi pentru menținerea activității miniere care să ne ofere garanția unui sistem echilibrat, astfel încât securitatea energetică a României să nu fie afectată. În astfel de momente cred că toată lumea înțelege care este importanța cărbunelui nu doar pentru țara noastră, ci pentru această zonă a Europei”, a Andrei Gerea, ministrul Energiei citat de Agerpres.

Ministrul a evidențiat și rolul important pe care îl are cărbunele în asigurarea sistemului energetic național, spunând că se poartă discuții la nivelul Comisiei Europene pentru ”condiții mai bune pentru cărbune„.

”Suntem în discuții cu Comisia Europeană și încercăm să îi convingem pe cei de acolo să accepte condiții mai bune pentru cărbune. Sperăm să obținem o altă abordare, pentru că, din punctul nostru de vedere este clar vorba de securitate energetică, iar rolul cărbunelui nu poate fi pus la îndoială”, a completat ministrul.

Deși la nivel de declarații toată lumea spune că e necesar mixul energetic și că în asigurarea sistemului energetic național cărbunele joacă un rol extrem de important, statul a întârziat să ia măsuri care să conducă la asigurarea funcționării termocentralelor. Atât CEH cât și CEO se confruntă cu probleme economice grave, riscând să se închidă.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza