Petrila / Ansamblul cultural Sîrbu și Brâncuși

187
de Alina PIPAN

Petrila arată din ce în ce mai interesant, mai viu, își conturează amprenta culturală, și asta datorită faptului că administrația locală are încredere în artiști, oameni de cultură, tineri. 

Dacă aparatul administrativ modernizează o localitate prin proiecte edilitare, oamenii de cultură îi dau personalitate. Asta trebuie să fie o lecție bună pentru toți ceilalți primari din Valea Jiului, care trebuie să se folosească de oamenii de cultură, să le dea mână liberă, să investească în inițiativele lor.
Sâmbătă, 22 septembrie, a fost Ziua Sîrbului la Petrila. Artistul Darius Hulea a creat pentru Petrila un ansamblu sculptural format din reprezentațiile figu­rilor scriitorului Ion Dezideriu Sîrbu și ale sculptorului internațional Constantin Brâncuși, pornind de la semnalările lui Sîrbu, care spunea că, tânăr fiind, în practică, a fost nevoit să lucreze la mărgelele Coloanei Infinitului, turnată de Brâncuși la Atelierele Centrale din Petroșani.  Ansamblul sculptural a fost finalizat din decembrie anul trecut, dar a durat mai mult realizarea soclului, proiectul de amplasare al acestui ansamblu sculptural pe strada Minei. Sâmbătă lucrarea artistică a fost inaugurată și a fost primită cu încântare de petrileni, pentru că se detașează de imaginea monumentelor din Valea Jiului, și întărește amprenta artistică a Petrilei, care,  fără doar și poate, este acum sub semnul lui Sîrbu.
„În urmă cu câteva luni, maestrul Ion Barbu a venit cu o propunere pe care astăzi am avut onoarea de a o vedea transpusă de artistul Darius Hulea în orașul nostru, la intersecția spre strada Minei. Consiliul Local a pus în dezbatere publică și a aprobat amplasarea celor două monumente care reprezintă două genii culturale, I.D. Sîrbu și Brâncuși. Legătura dintre cele două genii este foarte bine arătată în ansamblul sculptural, scriitorul Petrilei fiind ucenic atunci când Coloana Infinitului se realiza la Petroșani. După cum bine știm, Ion Barbu a făcut multe evenimente în Petrila, pentru care doresc să-i mulțumesc și cred cu tărie că I.D. Sîrbu și Mina Petrila vor deveni o puternică exploatare culturală, la fel cum cu ani în urmă Mina Petrila era cea mai mare exploatare minieră. Le mulțumesc tuturor celor care au pus umărul pentru a vedea această importantă lucrare în orașul nostru, tuturor celor prezenți astăzi la manifestare, oameni de cultură, tineri veniți de la Bistrița și multe personalități locale și din țară. Viitorul orașului nostru va fi unul strălucit dacă nu uităm trecutul, cultura și tradiția”, a declarat primarul  Vasile Jurca.

Comenteaza

Comenteaza