Apometre cu telecitire la ApaServ

434

Operatorul de apă din Valea Jiului a montat, în cadrul proiectului derulat pe fonduri europene de extindere a rețelei de apă și canalizare și apometre cu telecitire care permit angajaților să vadă consumul de apă fără a mai avea nevoie de permisiunea proprietarului de a intra în curte.

Cu ajutorul unui soft, angajații ApaServ pot citi acum apometrele de pe o distanță de sute de metri, conducerea societății susținând că are de gând să achiziționeze și din fonduri proprii astfel de apometre.

”Pe lângă canalizare și extinderea rețelei de apă, s-au pus și apometre noi. Există la noi la români și există și aici în Valea Jiului un lucru pe care am încercat să-l stârpim (furtul de apă-n.r). Am reușit pe un anumit segment, dar nu în totalitate. Montarea acestor apometre noi, în total 1000 pe Valea Jiului, aduce și beneficii. Putem citi apometrele pe o rază de 500 metri, îi putem vedea pe cei care încearcă să fure apă”, a declarat, miercuri, Costel Avram, directorul ApaServ.

Potrivit sursei citate au fost locații în care, din cauza suspiciunilor privind furtul de apă, s-au montat apometre cu telecitire.

”La 10 locații la care aveam suspiciuni că fură apă am pus apometre. Lucrurile s-au îmbunătățit. Spre exemplu dacă un motel consuma 10 metri cubi de apă pe lună și intram acolo numai când vroia proprietarul, acuma nici nu trebuie să mergem să ne dea acceptul să intrăm, de la 40 de metri, din mașină, vedem dacă apometrul merge sau dacă are pus magnet. A fost o situație, la o locație pe Maleia, femeia nu ne-a lăsat să intrăm, softul ne-a arătat că există ceva. A existat un magnet. Apomterele sunt performante și softul montat arată că lucrurile încep să meargă spre bine”, a mai spus Avram.

Tocmai din acest motiv, conducerea ApaServ se gândește să investească în achiziționarea de astfel de apometre.

”La nivel de Valea Jiului, la gospodării și blocuri sunt în momentul de față 10.000 de apometre pe care ApaServ le gestionează. Odată cu realizarea investițiilor pe POS 1 și 2, acolo unde se extind rețelee de apă sau se reabilitează, apometrele fac parte integrantă din aceste proiecte finanțate de Uniunea Europeană. Ne vom propune și noi, cu pași mai mici, să înlocuim aceste apometre„ spune și Florin Donisă, de la ApaServ.

Acesta precizează că diferența dintre un apometru clasic și unul cu telecitire este de circa 50 de euro.

Cei de la ApaServ au făcut, miercuri, și o demonstrație, pe strada Maleia. În circa cinci minute au fost cititite 23 de apometre, înregistrările de pe aparat demonstrându-se că sunt indetice cu cele de pe apometre. În vechiul mod, pentru a citi toate apometrele de pe Maleia, angajații ApaServ spun că ar fi avut nevoie de trei zile. Acum, cu apometrele cu telecitire, sunt suficiente vreo 3 ore.

Ba mai mult, softul permite înregistrarea datelor și semnalarea pierderilor.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

 

Comenteaza

Comenteaza