Are Complexul Energetic Hunedoara probleme financiare sau nu? Protestele minerilor și energeticienilor au rezolvat diferența de 25 la sută în mai puțin de 24 de ore

210

Stop și de la capăt. Sistemul românesc funcționează dintr-un protest în altul. Au unii plămâni, inițiative de convulsii sociale, iritabilități, e perfect, se rezolvă totul. Chiar și orice problemă de factură financiară.

Ce rațiuni economice, ce principii organizatorice, hai cu hei-rup-ul.  Formula aceasta chimică este experimentată de angajații Complexului Energetic Hunedoara, societate pe care statul român o sufocă încet și sigur. Crima economică va fi în final o sinucidere accidentală, pentru că Guvernul și ale lui instituții lucrează cu mănuși. Şi mănuşile sunt purtate de responsabilii din teritoriu.

După ce a MINŢIT angajaţii CEH cu o Ordonanţă de Guvern care prevedea un ajutor de stat – cei mai mulţi spun nejustificat din punct de vedere economic – Guvernul continuă să îşi bată joc de oameni. Bătaia de joc nu se traduce printr-un exerciţiu simplu, ci unul cu operaţii complexe pe care le ascund între “paranteze mari drepte” pentru a nu observa niciun superficial de angajat sau factor decizional de paie  incompetenţa şi sabotajul pus la cale de mult timp. Pe NIMENI nu a deranjat minciuna care va avea efecte pe termen mediu şi lung şi care nu va fi simţită astăzi, fiindcă nu afectează bugetul familiilor angajaţilor. Viitorul aceloraşi familii nu contează, fiindcă – potrivit teoriei unanime – până în 2018 “ieşim la pensie”. Curat-murdar. Şi după? Nu contează, românul – hunedoreanul- angajatul CEH trăieşte clipa: mici, concedii, bere şi din când în când un HU! Aşa arată piaţa reală pe care o agreează toţi şi o ignoră palierul responsabil din această ţară.

Avansul  angajaților CEH nu a fost plătit, marți, în  întregime din cauză “lipsei resursei financiare”. Adică ioc bani.

De marţi noaptea a venit etapa HU! De ce? Nu au intrat banii. Care bani? Pentru ce bani? Cui îi pasă. Ce cotează ce producem, important este să numărăm. Pe plus dacă se poate.

Primii nemulţumiţi de plata incompletă a avansului au fost minerii din schimbul de noapte de la Lupeni care au întârziat intrarea în subteran cu circa 40 de minute. Adică după atâta timp a plecat spre colivii, “liftul” cu care ajung în mină.

Până la locul de muncă au mai făcut alte câteva zeci de minute. Adică programul lor de lucru s-a redus pe cale naturală. Şi ce dacă? Vor fi plătiţi integral. De cine? De unde? Pentru ce? Nu contează. Guvernul vrea linişte socială. Eu aş cam vrea economie reală. Se poate să îndrăznesc să cer aşa ceva? Da, sunt doar unul, una bucată element uman, deci nu 3.000. Şi, da, nu îmi prea iese cu HU!

Miercuri dimineaţa a venit rândul energeticienilor de la Mintia să spună stop joc. Oprirea în faţa porţii. Nici nu au apucat măcar să facă o plimbare pe trecerea de pietoni de pe drumul naţional că s-au mişcat fronturile atmosferice.

Minerii din schimbul al doilea de la Vulcan au avut şi ei, miercuri,  câteva porniri războinice, dar nu au apucat să intre în luptă.

La mai puțin de 24 de ore, după ce Guvernul s-a speriat de acțiunile minerilor și energeticienilor, au apărut banii. De unde? Dacă au fost de ce nu s-au dat. Dacă nu au fost de unde au apărut. Atitudinea aceasta indică un real dispreț pentru tot ceea ce înseamnă angajat CEH, principii economice, strategie energetică și respect instituțional.

În acest context, dacă angajații de la firma care asigură hrana angajaților CEH, cei de la societatea care asigură paza, cei care produc echipament minier și toți ceilalți nu întrunesc condiţiile matematice, dacă nu sunt peste 3.000, nu contează? Dacă tot se poate și există bani să aducă Guvernul banii pentru toți. Și dacă nu, să se transfere cu toții la LCC, GFR sau Telecerna că sigur acolo vor avea grijă politicienii de oameni.

Poate să accepte o minte sănătoasă că aceste manevre josnice, nedemne şi iresponsabile sunt realizate concertat pentru conturarea unor imagini publice, pentru crearea unor mase de manevră, pentru a genera o manipulare ieftină? Cam greu de crezut, dar este absolut real. În această poziţie se află adevărata strategie energetică, adevărata soluţie şi plan pentru CEH.

Nu există vreo viziune sau vreun palier pe care să poată fi direcţionată zona energetică hunedoreană, există doar oameni mici, idealuri mici. Şi din păcate un viitor… prescutat.

Ramona ROŞULESCU

Gazeta de dimineata

 

Comenteaza

Comenteaza