Asocierea cu un operator privat elimină Primăria Petrila de la acordarea de scutiri financiare

383

Chiar dacă legea, teoretic, o permite, Primăria Petrila nu poate beneficia de scutiri la plată pentru proiectul din Şureanu. Şi asta pentru că este asociată cu un operator privat.

Administraţia publică din oraşul Petrila ar putea beneficia de scutiri de la plata obligaţiilor băneşti pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare a turismului „Schi în România”, s-ar putea aplica doar dacă proiectul din Şureanu ar fi implementat de primărie, iar beneficiar final al lucrării ar fi tot primăria. Acesta este răspunsul pe care ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer l-a dat la interpelarea adresată de deputatul Bogdan Ţîmpău, care a ridicat problema proiectului din Şureanu.

Veştile bune vin, însă, în ceea ce priveşte transmiterea către administraţia publică a drumului forestier Taia – Auşelu.

 „A fost promovat  un proiect de hotărâre de modificare a Ordinului Ministrului şi Pădurilor 1770/ 2010 pentru aprobarea Normelor Metodologice referitoare la criteriile şi modalităţile practice de aplicare a  prevederilor Legii 192/ 2010 privind trecerea unor drumuri forestiere din domeniul public al statului şi administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unităţii administrativ teritoriale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora, care vor asigura cadrul legal pentru transmiterea drumurilor forestiere aferente acestora pentru astfel de situaţii”, a precizat ministrul Cristiana Paşca Palmer.

Domeniul schiabil din Şureanu ar avea nevoie de implicarea autorităţilor centrale pentru ca proiectul să poată fi implementat. Este nevoie de scoaterea a 30 de hectare de teren din administrarea statului, iar problema a ajuns la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Încă din anul 2012 au fost demarate procedurile pentru demararea proiectului ce are drept scop promovarea turismului în Valea Jiului.  Consiliul Local din Petrila a aprobat încheierea unui parteneriat cu societatea Schi Şureanu SA pentru amenajarea unei pârtii de schi de interes public, prin dezvoltarea şi extinderea domeniului schiabil din Şureanu, de pe raza judeţului Alba, pe raza oraşului Petrila. Numai că, pentru realizarea unui obiectiv de investiţii administraţia publică din Petrila trebuie să asigure o suprafaţă de 30 de hectare, unde ar urma să fie amplasate elementele de infrastructură necesare, respectiv stâlpi, instalaţii de transport pe cablu, construcţii cu caracter public, etc. Suprafaţa respectivă de teren trebuie scoasă din fondul forestier al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILVA şi trecută în domeniul public al oraşului Petrila.

De precizat că Petrila figurează în Anexa Legii 526/ 2003, unde sunt cuprinse toate zonele cu potenţial de dezvoltare a turismului şi a sporturilor de iarnă.

La începutul anului 2010 s-a inaugurat cea mai nouã investiţie în domeniul sporturilor de iarnã. Domeniul Schiabil Şureanu se gãseşte la o altitudine cuprinsã între 1650 – 1900 metri, are un numãr de şapte pârtii de schi şi douã teleschiuri amenjate în zona Vârful Şureanu – Curmãtura Şureanu – Vârful Auşel. Lungimea totalã a celor şapte pârtii, care au dificultate medie spre uşoarã, este de 6,8 kilometri. Investitorul care a realizat prima investiţie de acest gen în Muntii Sebeşului intenţionează sã se asocieze şi cu Primãria Petrila, aşa cum a fãcut şi în Alba. Acolo, a concesionat de la Primãria Sãsciori zona în care a amenjat pârtiile pe parcursul a doar opt luni, dar proiectul este mult mai vast şi se deruleazã în colaborare cu Consiliul Judeţean Alba, administraţia din Sãsciori şi cu primãriile din Cugir, Pianu de Jos şi Şugag.

Carmen COSMAN – PREDA

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza