Asta da nesimţire de iniţiativă legislativă: / Funcţionarii parlamentari, şefii de consilii judeţene şi edilii locali – incluşi în categoria condiţiilor speciale de muncă alături de mineri!

262
Legea 263/ 2010 a trecut marţi prin Senat pentru a fi votate modificările propuse de parlamentarii liberali. Să trecem direct la ce ne-a deranjat la această iniţiativă. Adică la faptul că una dintre modificări viza includerea preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene, primarul general şi viceprimarii Bucureştiului, primarii şi viceprimarii de sector, dar şi primarii şi viceprimarii localităţilor în grupa condiţiilor speciale de muncă, alături de mineri, lucrătorilor în activităţi de cercetare, exploatare şi prelucrare a materiilor prime nucleare, cei care lucrează în apărarea naţională sau aviaţie. Cam cât de deviat de la realitate să fii, ca să propui şi să votezi o asemenea aberaţie? Din fericire, propunerea nu a trecut. Dar totuşi, cum de s-a ajuns la aşa o inepţie?
O lucrare nesimţită în favoarea poponeţelor edilitare
Guvernarea USL are unele derapaje greu de explicat mai ales când vine vorba de propu­neri legislative. După varianta USL, guvernarea actuală a plecat la drum cu acelaşi plan de guvernare. În plus, au rămas pe listele propunerilor legislative aceleaşi proiecte iniţiate de parlamentari USL, dar cu şanse mai mici de vot. Fiind scindată puterea USL, acum trec mai greu propunerile legislative nesimţite, care sunt faultate, în funcţie de interes, când de PSD, când de PNL, alături de alţi parlamentari din alte partide, care la un moment dat erau sau sunt în opoziţie, deci cunoşteau din timp derapajele legislative ce aşteptau cuminţi să treacă cu sprijinul fostei majorităţi.
Modificările aduse Legii 263/ 2010, cea a sistemului unitar de pensii, protejează parlamentarii dar şi edilii judeţeni sau locali. De exemplu, în sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, alături de categoriile cuprinse până acum, şi categoria angajaţilor din aparatul de specialitate al parlamentului, guvernului şi administraţiei prezidenţiale, preşe-dinţii, vicepreşedinţii de consilii judeţene, edilii locali şi judeţeni. Această modificare nu este scandaloasă. Scandalos este faptul că la categoria condiţiilor speci­ale de muncă, alături de mineri, aviatori, militari sau lucrători în industria nucleară, sunt aşezaţi şi preşedinţii de consilii judeţene, vicepreşedinţii, primarii şi viceprimarii. Or, este evident, munca de birou nu este tocmai atât de periculoasă ca cea a minerilor care lucrează într-un mediu industrial ce le alterează starea de sănătate, dar le pune şi viaţa în pericol, în orice moment. Un primar poate să rişte cel mult o cifoză, din cauza poziţiei la birou sau vreo condamnare pentru evaziune, vezi cazul Botgros, dar nu putem spune că evaziunea este o consecinţă de neevitat a sistemului administrativ, la care, inevitabil, se expun edilii.
Să iasă şi un pic mai repede la pensie…
Mai mult, pentru toate aceste categorii se propune aceeaşi vârstă standard de pensionare, de 60 de ani. Adică, fie că eşti pilot de aviaţie, balerin profesionist, miner sau funcţionar în parlament trebuie să prestezi până la 60 de ani. Nu contează că funcţionarul din parlament poate să facă rapoarte la 60 de ani, dar minerul cu siguranţă nu mai poate căra armături la aceeaşi vârstă. Or, aviatorii nu mai au aceeaşi acurateţe în pilotaj la 60 de ani, cum nici balerinul nu mai stă bine pe poante la aceeaşi vârstă.
I-auzi motivare…
Propunerea legislativă susţinută de diferiţi parlamentari PSD şi PNL, şi iniţiată de parlamentarul penelist Octavian Moţoc, are o expunere bizară de motive. Care vorbeşte de stagiile de cotizare, de vârsta standard de pensionare, incomplete. Iniţiatorii sunt de părere că aleşii administraţiilor publice locale, funcţionarii publici parlamentari trebuie să se încadreze în aceleaşi tipologii cu funcţionarii publici cu statut special, aceste categorii fiind excluse când este vorba de anumite drepturi, dar cărora li se aplică prevede­rile legale când vine vorba de cotizarea la bugetul asigurărilor sociale şi de pensii. Simplu argumentul, care omite multe dintre beneficiile de care beneficiază categoriile ce se doreau incluse în categoria specială de muncă, dar şi diferenţele dintre condiţiile de muncă ale categoriilor deja incluse şi cele nou propuse.
Atât timp pierdut pentru o inepţie…
Avizele negative ale comisiilor pentru buget, egali­tatea de şanse, pentru drepturile omului, cea a guvernului şi cea economică au atras atenţia parlamentarilor care au votat negativ. Favorabile au fost avizele comisiei legislative şi cea a administraţiilor publice. Raportul guvernului este plin de obiecţii, care arată clar că situaţiile nu sunt comparabile, iar discriminarea între categorii nu este decât una subiectivă, fără fundament.
Vochiţoiu nu înţelege de ce proiectul nu a fost retras
Cu toate că acum este în aceeaşi horă cu PSD, senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu a taxat ini­ţiatorii acestui proiect, întrebând în plen de ce iniţiatorii nu au avut bunul-simţ să retragă propu­nere de proiect, mai ales după primirea avizelor negative. Senatorul – care ştie foarte bine cum lucrează şi un miner şi un preşedinte de consiliu judeţean, dar şi un funcţionar public din parlament – a condamnat iniţiativa, care este profund nedreaptă mai ales faţă de mineri şi de lucrătorii la furnale. El consideră că, din respect măcar, dacă nu după ce a primit avize negative, ar fi trebuit ca iniţiatorul să-l şi retragă. Senatorul acuză PNL că a inten­ţionat să dirijeze bani spre oamenii lor, abţinându-se de la comentarii în privinţa avizelor comisiei legislative şi cea a administraţiilor publice, din care, dacă nu ne înşelăm, fac parte şi parlamentari ai actualei şi pestriţei guvernări…
de Alina PIPAN

Comenteaza

Comenteaza