
Banii alocați inițial în bugetul orașului Petrila pentru zonele verzi au stârnit discuții aprinse în consiliul local. Dacă anul trecut în buget nu a fost cuprins niciun leu la acest capitol, anul acesta primarul a vrut ca aleșii locali să aprobe suma de 200 mii lei motivând că e necesară pentru ca Edil – societate de gospodărire locală- să poată angaja 20 de persoane pe perioadă determinată. Suma li s-a părut unora mult prea mare, iar după ce a fost acuzat că își face campanie electorală în cadrul consiliului local, viceprimarul Vasilică Jurca a cerut și el ca suma pentru parcuri si zone verzi să fie diminuată de la 200 mii lei la doar 50 mii lei.
Brusc și dintr-o dată modul în care se prezintă zonele verzi din orașul Petrila a ajuns în atenția administrației locale și nu pe bani puțini. Asta după ce chiar angajații primăriei recunosc că anul trecut s-au descurcat fără niciun leu.
S-a văzut deja la nivelul țării că „panseluțele„ au costat mult prea mult, bugetele locale fiind secătuite de florile perene plantate sau nu în orașe.
Florin Țurcaș (consilier local-n.r.): Întreținere grădini publice, zone verzi avem 200 mii. Pentru ce?
Ilie Păducel (primarul orașului Petrila – n.r.) : Ca să angajăm la Edil cetățeni din oraș și să facem două echipe pentru întreținere și zone verzi, una pe Petrila și una pe Lonea. Să facem întreținere și plantări de pomi, plantări de flori, și cosit de iarbă, toaletat de pomi și așa mai departe?
Florin Țurcaș: De 2 miliarde flori?
Ilie Păducel: Nu de 2 miliarde flori. Am spus toalelat de pomi, plantat de pomi, cosit iarbă, întreținut parcuri, plantat de flori, împrejmuit parcuri. Domnul viceprimar, pe bună dreptate, a venit cu o soluție de împrejmuit parcurile, cel de la Lonea că mai vin animalele în zonă și distrug. Deci pentru tot orașul că sunt foarte multe parcuri și zone verzi în oraș și să facem două echipe: una pe Petrila și una pe Lonea. Cel puțin 20 de oameni și să facem această activitate.
Florin Țurcaș: Facem domnul primar, dar propunerea mea e ca din 200 mii să lăsăm doar 50 mii și 150 mii să rămână la investiții.
Ilie Păducel: Oameni buni, păi ce faci cu 50 mii la 20 de oameni?
Florin Țurcaș: Dar nu e necesar să punem 20 de oameni la tuns iarbă și toaletat copaci. Punem oameni mai puțini.
Doinița Bălănesc (consilier local-n.r.): Numai puțin, că nu înțeleg. Aici Edilul ar face 20 de angajări pe perioadă determinată?
Ilie Păducel: Pe perioadă de 6 luni cel puțin.
Doinița Bălănesc: Deci dacă noi aprobăm ăștia 200 mii lei, Edilul se obligă să angajeze 20 de oameni?
Ilie Păducel: Da!
Vasilică Jurca: Nu-i chiar așa. Nu se obligă Edilul să se angajeze.
Ilie Păducel: De ce să nu se oblige Edilul, că e societatea noastră și tot cu Edilul am făcut lucrările de întreținere și amenajare parcuri. Dar tot așa, luăm doi oameni de la tunel de la parc și-i duceam în parcul din Brătianu să curețe, inculsiv toamna ați văzut câte frunze pică și trebuie curățat.
Florin Țurcaș: Cât am avut anul trecut domnul primar pentru acest capitol?
Ilie Păducel: Cred că 600 de milioane.
Mihaela Lang: Nu am avut că acum doi ani ne-au furat toți trandafirii și ne-am supărat și nu am pus anul trecut nimic.
Florin Țurcaș: Bine, propunerea mea e tot 600 de milioane cât am avut anul trecut.
Ilie Păducel: Acuma ne criticați sau înainte ne criticați Executivul că nu am creat locuri de muncă? De ce să nu?
Doinița Bălănesc: Dacă Edilul a prezentat o situație că poate să facă 20 de angajări eu sunt de acord să acordăm suma asta, dar să se facă 20 de angajări.
Ilie Păducel: Da domnule dragă, 20 de angajări. De la 1 martie cel târziu până la 1 noiembrie.
Florin Țurcaș: Propunerea mea e de 50 de mii.
Ilie Păducel: Vă rog eu frumos să fiți de acord, mai ales că se creează locuri de muncă, să lăsăm suma aceasta și dacă vreți vă dau toate lucrările care trebuie făcute. Uitați-vă că numai anul trecut nu am toaletat pomii și sunt prin sârmele de curent. Trebuie achiziționați pomi, săpat, plantat flori. De cel puțin trei ori pe an se cosește…
Vasilică Jurca (viceprimarul orașului Petrila-n.r.): Dacă există interese pentru hală și ca să nu fac campanie din ăștia 2 miliarde de la zone verzi, nici eu nu sunt de acord cu banii aceștia, pentru că anul trecut nu am avut niciun leu și ne-am descurcat fără nicio problemă. Doi la mână, dacă e să creăm locuri de muncă, facem dezvoltare durabilă, nu pe perioadă determinată că urmează campania electorală, să mai angajăm 40 de oameni. Da? Părerea mea e că dacă vrem să dezvoltăm durabil, trebuie să gândim așa. Dacă vreți să rezolvăm o problemă de moment, da, alocăm niște bani, dar nu am rezolvat nimic. Asta e părerea mea și sunt și eu de acord, rămân doar 50 de mii aici și 150 de mii se duc la investiții.
Într-un final, după mai multe contre și dispute, în bugetul pentru parcuri și zone verzi au rămas doar 50.000 lei, așa cum au dorit Florin Țurcaș și Vasilică Jurca. Cei care au contestat suma de 200 mii lei alocată pentru zonele verzi au spus că lucrările se pot face și cu beneficiarii ajutorului social.
De remarcat că locurile de muncă de care vorbea primarul Ilie Păducel urmau să fie create de la 1 martie, iar durata lor să fie până la 1 noiembrie. Adică intervalul în care contractele de muncă pe perioadă determinată erau valabile acopereau inclusiv perioada campaniei electorale.
Atât Ilie Păducel (PNL fost PSD) – primarul în funcție, cât și viceprimarul Vasilică Jurca (PSD) sunt înscriși în lupta electorală pentru conducerea Primăriei Petrila.
Mihaela MIHAI