Petrila – Belgia / Colocviu, documentări, expoziţie foto

274

Bernard Bay este un artist fotograf, care a avut numeroase expoziţii colective şi personale în Europa, dar şi în România. Este şi directorul Şcolii de Arte din oraşul Tournai, Belgia, o instituţie de învăţământ superior care a organizat schimburi Erasmus, cât şi o cooperare pedagogică belgiano-română cu UNARTE – Universitatea de Arte Bucureşti.
Născut într-o familie de mineri, a fost interesat, de-a lungul carierei profesionale, de a fotografia bazine europene de cărbune. După documentările foto din Germania (Ruhr, Ibbenbüren şi Saar) şi din Polonia (Silezia), va urma Valea Jiului.

O surpriză plăcută
Bernard Bay a publicat mai multe albume de artă. Expediate pe cale poştală, ieri au ajuns la Asociaţia Culturală „Les Amis de la France” un calendar şi două cărţi bogat ilustrate: Bernard Bay – „Priviri asupra universului minei” – şi Francis Groff – „În inima cărbunelui. Istorie a minelor şi minerilor din Belgia”.
Lucrările prezintă un dublu interes, adresându-se celor pasionaţi de arta fotografică, dar şi celor interesaţi de simboluri miniere şi de istoria mineritului. Mulţumim, domnule Bernard Bay!

Colocviu, documentări, expoziţie foto
În luna mai, Bernard Bay va veni în Valea Jiului pentru mai mult de o săptămână. Va fi, credem, un interesant schimb de opinii şi experienţe… europene. Cu membrii şi voluntarii asociaţiei vom organiza un colocviu asupra fotografiei artistice. Nu va fi primul colocviu de acest gen, cunoscut fiind şi cel la care au participat artiştii fotografi francezi Gilles Saussier şi Emmanuel Sapet.
Tinerii îl vor însoţi şi în raidurile foto în incintele minelor din Valea Jiului, pentru a fotografia clădiri şi instalaţii, dar şi pentru a realiza portrete de mineri.
Intenţionăm şi organizarea unei expoziţii foto colective, adică „maestrul” şi „învăţăceii”. Şi cum toate au un început, nu ar fi de mirare ca un tânăr fotograf din cadrul asociaţiei să ajungă un artist de talie internaţională.
Mai multe informaţii despre Bernard Bay, pe site-ul: http://bernardbay-photographe.com/

de Ionel Zmau
 

Comenteaza

Comenteaza