Petrila / Biblioteca publică a orașului

75
de Corneliu BRAN

Despre biblioteci și statutul bibliotecarilor n-am mai vorbit demult. Așa că am ales astăzi să stăm de vorbă cu una dintre cele mai experimentate și mai active bibliotecare din Valea Jiului, doamna Oana Bălănescu, chiar în locul unde tineri și bătrâni, pasionați de carte, vin să împrumute cărți pentru a-și lărgi orizontul de cunoaștere și pentru a-și satisface pasiunea. Credeți sau nu, în era internetului, mai există și oameni care doresc să simtă parfumul cărții, să simtă filele acesteia și s-o răsfoiască, adulmecând ca animalele de pradă literele, propozițiile și frazele scrise meșteșugit de creatorii de literatură, acești oameni minunați fără de care lumea ar fi fost cu mult mai săracă, chiar și cu toată tehnica asta ce ne înconjoară. Căci, nu-i așa, până și domnul „Google”, la care apelează azi mai ales tinerii noștri, își trage seva tot din vechile și noile înscrisuri și informații reținute din cărți și ziare, atlase vechi și documente. 

Bibliotecarul orașului, veșnicul sacrificat de serviciu
Din păcate, bibliotecile noastre azi pot fi numărate pe degete, iar munca de bibliotecar a rămas și azi mai pe la „index” pentru guvernanți, salariile bibliotecarilor având în continuare de suferit. Iar treaba asta ne-o spune chiar interlocutorul nostru.
„Persistă încă mentalitatea cum că biblioteca publică este doar locul de unde putem împrumuta cărți sau unde putem sta în liniște deplină să citim, iar treaba bibliotecarului este aceea de a forma și organiza colecția de documente și cărți, punându-le apoi la dispoziția cititorilor înscriși prin serviciul de împrumut. Într-adevăr, acestea sunt activitățile de bază în biblioteci. Însă, biblioteca are și alte atribuții importante: inițierea, organizarea si desfășurarea de proiecte și programe culturale, educaționale și de recreere; ceea ce oferă bibliotecarului un cadru de posibilități infinite – el poate crea evenimente, servicii, proiecte, în orice domeniu, totul, în funcție de pregătirea, creativitatea și râvna sa. Rolul bibliotecii, ca instituție publică, este de a se pune în slujba comunității pe care o deservește. Iar nevoile de astăzi, în această eră a informației și tehnologiei, sunt foarte diferite”, subliniază cu un aer trist bibliotecara Oana Bălănescu.
Și așa și este, fiecare bibliotecă ar trebui să fie un adevărat tezaur în fiecare comunitate, iar bibliotecarul – un om respectat și din punct de vedere al salarizării și al statutului social. Din păcate, fondurile alocate pentru biblioteci sunt foarte mici sau inexistente, salariile bibliotecarilor – umilitoare (anul trecut, îngrijitorii din primării au avut un salariu cu aproximativ 400 de lei mai mare, net, decât al unui bibliotecar; anul acesta, bibliotecarul are câteva zeci de lei în plus față de un îngrijitor!), iar personalul din biblioteci deocamdată fiind insuficient (bibliotecile orășenești și comunale funcționează cu câte un singur angajat). În aceste condiții, rămân doar pasiunea și dragostea bibliotecarului pentru această meserie.

Împrumuturi de cărți, internet, cursuri de inițiere la calculatoare, club de „coding”…
Trecând peste prima parte a discuției, am vrut să vedem care este situația mai exact la Biblioteca Orașului Petrila, situată în casa de cultură a localității, în anul de grație 2019, astfel ca toți petrilenii să știe că la biblioteca orașului lor există nu doar cărți de împrumutat, ci se desfășoară și alte acțiuni frumoase și educative. Așa am aflat chestiuni interesante de la Oana Bălănescu.
„La Petrila numărul activităților și diversitatea serviciilor pe care le oferim comunității noastre au crescut simțitor. Pe lângă serviciul de împrumut la domiciliu sau la sala de lectură, avem în derulare mai multe programe și activități. Există, în primul rând, acces gratuit la calculatoare și internet – de luni până joi, conform programului de relații cu publicul. Apoi, lunea, vorbim de Spiridușii poveștilor, un program lansat în luna martie 2018 pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani. L-am creat observând nevoia unei alternative de petrecere a timpului liber. Este, totodată, un program de educație prin metode non-formale, punând accentul pe dezvoltarea creativității și e un program de mare succes în rândul participanților. El continuă și în acest an și subliniez faptul că ne aflăm la episodul 54! Ziua de marți, între orele 11:00-13:00, avem la bibliotecă cursuri de inițiere în utilizarea calculatorului și a internetului, în prezent participă la aceste cursuri trei doamne pensionare. Tot marțea, între orele 14:00-16:00, avem cursuri de programare și întâlnire cu The Seven Faction, unul din cele două  grupuri ale clubului nostru de coding, First Line Petrila. Celălalt grup se numește ProGamersFaction și vine la bibliotecă joia”, ne transmite bibliotecarul.

Proiectul „CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice”
Facem o paranteză și vorbim puțin de înființarea Clubului de Coding „First Line Petrila”, la începutul lunii martie 2019… Înființarea acestui club se datorează proiectului „CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice”, un proiect lansat în anul 2017 de către Fundația „Progress”, care își propune „să faciliteze un program pe termen lung de formare în competențe digitale pentru copiii aflați în mediile rurale și urbane mici, mai izolate, printr-o abordare tip „action learning”. Datorită acestui proiect, există în România peste 100 de cluburi „CODE Kids”, unul dintre acestea fiind cel din Petrila!
Proiectul se derulează pe parcursul a doi ani, în acest an copiii învățând să scrie linii de cod. Cu aceste cunoștințe însușite, anul viitor vor putea să creeze programe! Pe parcursul celor doi ani, vor avea loc tot felul de concursuri, târguri de științe și ateliere pentru deprinderea de noi abilități.
„Avem 17 membri în clubul nostru, cu toții copii frumoși, isteți și dornici să învețe să se descurce cât mai bine în această lume digitală. În cadrul întâlnirilor săptămânale, copiii rezolvă sarcinile primite de la Simplon România, partenerii principali ai Fundației Progress în acest proiect; se lucrează pe o platformă online – code.org. Dar, pe lângă activitățile de codare, offline, au loc și tot felul de discuții interesante și jocuri distractive. La rezolvarea temelor pe platformă, membrii First Line Petrila sunt ajutați de doi copii, elevi de școală gimnazială, asemenea lor, care au fost instruiți, împreună cu mine la Biblioteca Județeană „Ovid Densuşianu” din Deva de către trainer-ul din partea Organizației Simplon. Ei au rolul de ambasadori CODE Kids și sunt: Alexia Maria Dragomir și Cristian Andrei Bartoc. Bibliotecarul coordonează toate activitățile clubului”, ne-a informat Oana Bălănescu.

„Pagini de poveste”, „elfi”, „spiriduși”…
Revenind la orarul prezentat vă informăm că miercurea, în fiecare săptămână, se derulează la  bibliotecă un nou program, intitulat sugestiv „Pagini de poveste”, în care participanții sunt „Micii elfi” și au vârsta cuprinsă între 4 și 7 ani.
„Am ajuns la pagina nr. 3, pe care o vom deschide săptămâna viitoare, mai exact în data de 17 aprilie. Am creat acest program dintr-o necesitate: începuseră să vină la Spiridușii poveștilor tot mai mulți copii de 5 ani. Neștiind să scrie și să citească, nu puteau participa la toate activitățile. În primele două pagini, sau întâlniri, începutul a fost cam timid: doi elfi prezenți în prima pagină, trei în cea de-a doua. Sperăm ca numărul lor să crească cu fiecare săptămână”, susține bibliotecarul petrilean.
Ziua de joi e dedicată întotdeauna întâlnirii cu grupul „ProGamers Faction”.
Vinerea nu există activități la bibliotecă, bibliotecarul Oana Bălănescu fiind prezentă la filiala bibliotecii din Cimpa. Mai trebuie subliniat că există și un concurs de lectură pentru cititorii avansați, intitulat „Fii erou cititor”, lansat pe 1 noiembrie 2017, acum ajungându-se deci la ediția a II-a și despre care în paginile ZVJ am mai scris.

Comenteaza

Comenteaza