Ca în Valea Jiului. Primăria Petrila vrea să expertizeze niște hale private

235

Primăria Petrila vrea să cumpere niște hale de la un proprietar care nu și-a achitat taxele și impozitele la bugetul local, acumulând datorii de 80 de mii de lei, fără ca administrația locală să-l execute pentru a recupera restanțele. Este vorba de halele fostei fabrici de mobilă, pentru care primarul Ilie Păducel a inițiat un proiect de hotărâre prin care din bugetul comunității vor fi plătite serviciile de evaluare și expertiză tehnică.

Proiectul de hotărâre inițiat de primarul Ilie Păducel a fost aprobat în ședința de consiliu de la finele lunii februarie, ședință care mai întâi a fost anulată din lipsă de cvorum, pentru ca după circa jumătate de oră juriștii primăriei să-și dea seama că a existat totuși cvorum, așa că au chemat o parte dintre aleșii locali și au continuat ședința ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.

Prin acest proiect, primarul Ilie Păducel vrea să achiziționeze niște hale, despre care viceprimarul Vasilică Jurca (cel care vrea să se construiască pe raza orașului o hală nou-nouță care să atragă investitori-n.r.) spune că ar fi cam depășite din punct de vedere fizic. Cu aceste hale, primarul Ilie Păducel vrea să construiască ”un parc industrial”.

”M-am gândit că este bine, după ce efectuăm expertiza tehnică a clădirilor și vedem dacă acestea corespund din punct de vedere tehnic, să le achiziționăm în ideea creării unui parc industrial în acea zonă. Utilitățile sunt lângă fabrică, drumul este asfaltat până la poarta fabricii, rețeua de gaz e până la poarta fabricii, canalizarea e în fabrică, curentul electric e în fabrică”, a spus, marți, pentru Gazeta de Dimineață, primarul orașului Petrila, Ilie Păducel.

Primăria Petrila este cea care i-a cerut proprietarului clădirilor, Florin Badea, proprietarul Mobipet SA, cu sediul în Petroșani, să fie de acord cu evaluarea de către un expert autorizat agreat de ambele părți.

”Cât privește prețul de vânzare al fabricii suntem dispuși să-l dicutăm, negociem, cu luarea în considerație a tututor elementelor ce țin de respectarea legalității incubate în vânzarea imobilellor între o societate pe acțiuni și Primăria orașului Petrila”, se arată în răspunsul trimis administrației conduse de Ilie Păducel de adminsitratorul Mobipet SA, Florin Badea.

Primarul Ilie Păducel recunoaște că la fabrica de mobilă nu s-au mai desfășurat activități de ani buni, însă terenul are o suprafață de aproape două hectare (cam suprafața pe care dorea și viceprimarul să se construiască o hală de producție-n.r.).

”Numai o hală pe care avem sechestru întrucât au datorii de 800 milioane lei vechi la bugetul local, are o suprafață de 6000 metri pătrați”, a mai spus primarul Ilie Păducel.

Adică privatul cu datorii la bugetul local este dispus, de ce nu?, ca administrația locală să plătească studiul care să arate dacă activele sale mai valorează ceva sau nu. Și dacă sunt de valoare, e și dispus să negocieze cu primăria.

De menționat că terenul aferent fabricii de mobilă este al Primăriei Petrila, fiind concesionat proprietarului halelelor și în consecință supus impozitării. Ei, de unde? Doar pe hârtie, că în practică nici impozitul pe teren nu e plătit, iar cei de la Primăria Petrila nu au făcut demersurile necesare pentru a recupera datoriile.

”În fiecare an am avut probleme (cu plata taxelor și impozitelor-n.r.). Am luat măsurile prevăzute de Codul Fiscal. Am pus sechestru, executare silită, am scos la licitație”, spune primarul Păducel.

Edilul recunoaște însă că nu administrația locală nu a executat nimic și nici nu a vândut nimic din ”componența fabricii„.

Viceprimarul Vasilică Jurca susține că edilul i-a comunicat că de fiecare dată când se începeau procedurile de exeutare silită, proprietarul halelor de la fabrica de mobilă mai achita ceva din suma restantă și astfel se întrerupea toată procedura. Jurca nu a cerut însă nimic oficial care să și demonstreze această teorie.

Cert este că, potrivit primarului Ilie Păducel, datoria de 80 de mii de lei pe care proprietarul fabricii de mobilă o are căte bugetul local al orașului Petrila este aferentă perioadei 2015-2016 prezent.

În cazul în care, potrivit lui Ilie Păducel, raportul de evaluare arată că halele de la fabrica de mobilă corespund din punct de vedere tehnic, atunci primăria vrea să le cumpere.

”Vom scădea datoriile din suma de vânzare”, a spus primarul.

Numai că, pe lângă cele 80 de mii de lei restante către bugetul orașului Petrila, halele de la fabrica de mobilă mai sunt purtătoare de niște datorii în valoare de 1,3 miliarde de lei vechi către ANAF. Deci în total, datoriile ajung la vreo 2 miliarde de lei vechi, exact suma pe care primarul a distribuit-o în buget .

”Ținând cont că Mobipet SA are datorii, și nu în ultimul rând de fpatul că la nivelul Consiliului Local s-a discutat și aprobat investiția unei hale industriale pe raza orașului Petrila, dar încă nu s-a stabilit locația, consider oportună aprobarea demersurilor pentu achiziționarea serviciilor de evaluare și expertiza tehnică la obiectivul fostei fabrici de mobilă din orașul Petrila”, arată primarul Ilie Păducel în expunerea de motive a proiectului de hotărâre aprobat într-o ședință cu probleme.

Ședința respectivă, anulată inițial din lipsă de cvorum, dar după ce și-au revenit juriștii reluată cu alți consilieri, chemați pe sprânceană, a fost contestată. Urmează ca Prefectura Hunedoara să spună dacă a fost legală sau nu.

Până atunci însă este cert că la Petrila conducătorii urbei nu veghează la interesele cetățenilor. Un privat cu datorii de 80 de mii de lei scapă ani la rând de executări silite, în timp ce petrileanul de rând este executat pentru sume mult mai mici.

Mai mult, nimeni de la Petrila nu a avut curiozitatea să verifice cum se derulează contractele de concesiune sau parteneriatele încheiate cu diverse societăți, pentru a vedea dacă acestea se derulează sau nu în beneficiul comunității.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza