Când politicul ne taie răsuflarea. Trei foarfeci și o singură panglică pentru Centrul de Sănătate de la Petrila

305

Liberalii au dat startul campaniei electorale, joi, la Petrila, când la inaugurarea Centrului de sănătate din localitate a fost prezent, pe lângă primarul liberal Ilie Păducel şi președintele PNL Hunedoara, Bogdan Țîmpău, președintele CJ Hunedoara- Adrian David, consilieri și membri ai PNL. Evenimentul a semănat izbitor de mult cu o altă inaugurare, făcută în campania electorală pentru parlamentarele din 2008, la Uricani. Atunci se tăia panglica la Compartimentul de Primire Urgențe.

Investiția pe fonduri europene de la Petrila, inaugurată cu ștaif politic, a costat undeva la 6.600.000 lei, sumă care a cuprins fonduri de la Uniunea Europeană, dar şi contribuția comunității și cea a Guvernului.

”Vă rog să îmi permiteți să mulțumesc cu această ocazie, participării la acțiunea noastră, a domnului președinte al Consiliului Județean, domnul Adrian David, domnului președinte al organziației județene a Partidului Național Liberal, domnul Țîmpău și deputat de Hunedoara și nu în ultimul rând colegului meu primarul tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petroșani”, a spus primarul Ilie Păducel, la inaugurare.

Cu toate că investiția este una publică, publicul a lipsit de la Petrila. Au fost însă prezenți politicienii, de la conducerea județeană a PNL, la simpli membri de partid din Petrila. Primarul nici măcar nu s-a sinchisit să cheme toți consilierii locali la eveniment, deși proiectul, fără votul aleșilor locali, nu ar fi putut fi implementat.

Ambulatoriul de specialitate de la Centrul Multifuncțional din Petrila va funcționa în subordinea Spitalului de Urgență Petroșani. Așa că la evenimentul de joi este justificată prezența managerului SUP, Alin Vasilescu, dar și cea a primarului municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, municipalitatea condusă de acesta urmând a achita salariile medicilor care vor lucra la Petrila.

În rest, politicieni mulți pe metrul pătrat, iar unii dintre ei nu au avut nicio contribuție la acest proiect.

”La inaugurare au fost prezente persoane politice care nu au contribuit cu nimic la realizarea acestui proiect. Trebuie să renunțăm la ipocrizie, pentru că de aceea clasa politică nu mai are credibilitate în fața cetățeanului. Realizarea acestei investiţii a fost posibilă cu aportul conducerii administraţiei publice, a consilierilor locali şi a cetăţenilor oraşului Petrila din ale căror taxe şi impozite a putut fi cofinanţat acest proiect”, a spus, pentru Gazeta de Dimineață, viceprimarul orașului Petrila, Vasilică Jurca.

Cu bani europeni, de la Guvern și din bugetul local, adică din taxele și impozitele plătite de petrileni,  a fost reabilitată clădirea vechii Policlinici din Petrila,  aici fiind  amenajate 11 cabinete medicale dotate corespunzător cu mobilier și aparatură medicală de ultimă generație.  Cabinetele  vor fi deservite de medici specialiști,  unii urmează să fie angajați la Spitalul de Urgență Petroșani, alții sunt deja angajați ai unității medicale.

În ambulatoriul de la Petrila vor funcționa, când vor exista și medicii, laboratoare de Cardiologie, Medicină internă, Neurologie, Psihiatrie, Obstetrică ginecologie, Ortopedie-traumatologie, Chirurgie generală, Recuperare, Medicină fizică și balneologie, Pediatrie și Radiologie.  Tot aici a fost amenajat și un modern laborator de analize medicale,  dar și  10 paturi pentru internări de zi, necesare pentru consultații și analize medicale pentru pacienți.

Inaugurarea de la Petrila a semănat, izbitor de mult, cu cea realizată în toamna lui 2008 la Uricani. De ce? Din cauza numărului mare de politicieni prezenți, dar și a lipsei de personal. Şi mai mult, aceeaşi nuanţă politică, PNL, de unde s-ar putea uşor deduce că liberalii investesc în sănătate

De remarcat că după inaugurare, investiția de la Uricani, care a costat și ea 10 miliarde de lei vechi, dar doar bani din bugetul local, nu a prea funcționat. CPU-ul a fost inutilizabil pentru că nu a existat personal care să îl deservească. Mai mult, lucrările, realizate de omul de afaceri Alin Simota, au făcut obiectul unor cercetări penale, unele dintre ele fiind supraevaluate.

Există voci care spun că și Ambulatoriul de la Petrila va avea aceeași soartă. Asta pentru că există cabinete, există echipamente, dar nu există medici.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza