CEH are nevoie de circa 10 milioane de euro pentru certificatele CO2

237

Complexul Energetic Hunedoara trebuie să cumpere milioane de certificate CO2 pentru a putea funcționa în continuare și a nu risca amenzi de peste 100 de milioane de euro.

Până la finele lunii aprilie Complexul Energetic Hunedoara tebuie să achite certificatele CO2 necesare funcționării structurilor care poluează. Valoarea totală pe care trebuie să o achite structura energetică hunedoreană este de aproape 10 milioane de euro, directorul general adjunct al CEH susținând că se fac demersuri pentru asigurarea sumelor necesare pentru certificate.

”Până la sfârșitul lunii aprilie trebuie predate certificatele de CO2. Complexul Energetic Hunedoara a achiziționat jumătate din ele și urmează să mai achiziționeze până în 30 martie cealaltă jumătate. Aceste certificate se repartizează fiecărui stat din comunitatea europeană gratuit. Ele sunt gestionate de statul român. Poluatorii sunt obligați funcție de cantitatea de CO2 pe care o emit să cumpere aceste certificate de la statul român. Banii care se încasează pe certificate de către statul român sunt gestionați într-un fond comun. Parte din acest fond este luată de statul român ca taxă, și din restul 75 la sută se decontează cheltuielile făcute de diverse societăți comerciale pe realizarea unor proiecte prin care se eficientizează producția de energie electrică și termică din Planul Național de Investiții. CEH are în Planul Național de Investiții două lucrări (grupul pe gaz de la Mintia la care conducerea CEH a renunțat anul trecut și grupul pe cărbune de la Paroșeni la care nu au început lucrările-n.r) dare ele nu au fost nici măcar începute. Prin urmare CEH nu poate beneficia, cel puțin în momentul de față, pentru 2014 de niciun leu în planul național de investiții”, a declarat, miercuri, pentru Gazeta de Dimineață, Aurel Niculescu, directorul general adjunct al CEH.

Potrivit sursei citate, CEH-ul are nevoie de ceva mai puțin de 10 milioane de euro pentru achiziția certificatelor CO2. În caz contrar, societatea riscă o amendă usturătoare care va duce la faliment.

”Cei care nu predau aceste certificate, nu le cumpără, riscă o amendă de 100 de euro pe fiecare certificat. Banii îi ia autoritatea europeană. Sunt sigur că nu se va ajunge aici, pentru că ar fi culmea ca în loc să dai ceva mai puțin de 10 milioane să fii pus să dai peste 100 de milioane de euro. Aceasta ar însemna falimentul”, a mai spus Niculescu.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a spus la începutul acestei săptămâni, la un forum pe teme energetice, că va merge la Bruxelles pentru a vedea în ce măsură şi cum se pot acorda ajutoare pentru achiziţionarea certificatelor de CO2, în special la Complexul Energetic Hunedoara, care are cele mai mari probleme.

Certificatele de CO2 trebuie achiziţionate de termocentralele care poluează, proporţional cu cantitatea de poluanţi emisă.

Certificatele CO2 a fost unul dintre punctele pe marginea căruia Guvernul și Fondul Monetar Internațional nu s-au înțeles la ultimele discuții, mărul discordiei fiind Complexul Energetic Hunedoara și Complexul Energetic Oltenia.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza