CEH preia personal de la neviabile. Brigada de producție de la Petrila va ajunge la mina Lonea

298

60 de mineri de la brigada de producție a minei Petrila vor ajunge la mina Lonea după  ce zone de decizie din structura energetică hunedoreană a fost de acord să preia angajații. Lucrurile ar urma să se perfecteze în cursul acestei săptămâni, mai ales că, potrivit informațiilor GDD, și ministerul a fost de acord cu preluarea celor 60 de mineri de la Petrila de către CEH.

Lipsa de personal de la mina Lonea ar putea să nu mai fie la fel de acută în perioada următoare întrucât la această unitate minieră ar urma să ajungă 60 de mineri de la Petrila, unitate ce aparține de Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului și care își va închide activitatea extractivă la 30 octombrie.

Cătălin Cenușe, liderul de sindicat de la mina Petrila, a declarat, luni, pentru Gazeta de Dimineață, că a primit o confirmare verbală, în cursul zilei de luni, cum că eforturile din ultimele trei luni dau roade.

”60 de mineri de la brigada de producție vor merge la mina Lonea. Mi s-a confirmat, verbal, în cursul zilei de luni. Aștept ca miercuri să vorbesc cu directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, după care vom întocmi lista cu angajații. De circa 2-3 luni încercăm să mutăm oamenii la Lonea. E mai ușor și pentru ei, pentru că nu vor mai fi nevoiți să facă o navetă de 70 de kilometri zilnic până la Uricani, dar și pentru complex care are nevoie de personal”, a spus, luni, pentru Gazeta de Dimineață, Cătălin Cenușe.

Sursa citată a precizat că a vorbit cu oamenii, în cursul zilei de luni, aceștia fiind entuziasmați și de acord să se angajeze la CEH, fiind vorba de persoane care îndeplinesc condițiile de pensionare doar în 2020-2021.

”Sunt 50 de mineri de la brigada de producție și încă 10 care au lucrat tot la producție, dar au fost transferați la aeraj în momentul în care s-a finalizat activitatea la celălalt abataj al minei Petrila”, a mai spus Cenușe.

În 2012, în momentul în care minele din Valea Jiului s-au împărțit în viabile și neviabile, între cele două părți s-a încheiat un protocol prin care partea viabilă se angaja să preia cu prioritate, în cazul angajărilor, personal de la minele neviabile.

Până la acest moment acel protocol nu a fost respectat, la minele neviabile la finele lui 2018 rămânând undeva la 600 de angajați care nu îndeplinesc condițiile de pensionare.

Informațiile GDD arată că tot de la Petrila ar urma să fie dezechipată o galerie, iar echipamentele să fie duse la mina Lonea. Asta pentru că oricum activitatea de exploatare de la mina Petrila se va încheia la 30 octombrie, iar subteranul urmează să fie închis.

Complexul Energetic Hunedoara are nevoie de personal productiv la toate cele patru unități miniere din subordine.

Primarul orașului Petrila, Ilie Păducel, a cerut insistent și pe linie politică și administrativă ca activitatea de la mina Lonea să fie susținută cu brigada lui Cenușe de la Mina Petrila. Edilul speră ca angajații să ducă la Lonea și echipamentul ce poate fi recuperat din subteran și care ar fi altfel abandonat în mină după decembrie 2015

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza