CEH și CEO, târâte într-o moțiune simplă

236

Mineritul din România este în colaps, două companii strategice pentru siguranța sistemului energetic național sunt în pericol de a fi închise, iar politicienii care ar trebui să vegheze interesele statului român și cele ale românilor care le-au acordat votul, fie că sunt la putere sau opoziție, nu găsesc, nici în ultimul ceas, un limbaj comun. S-a văzut la moțiunea PNL pe minerit, dezbătută marți, în cadrul căreia stânga s-a contrat cu dreapta, stânga a acuzat dreapta și viceversa, realitatea fiind însă aceea că nimeni nu s-a gândit, în ultimii 20 de ani, în ciuda faptului că huila e considerată resursă strategică pentru că atunci când nu bate vântul și nici nu plouă menține sistemul energetic național, că mineritul de huilă are nevoie de investiții, perspectivă și planuri de viitor. În utlimii 20 de ani, indiferent de cine a fost la guvernare, tot ei, că s-au rotit de la un partid la altul, mineritul a fost furat, jefuit și închis soluțiile de scădere a costurilor fiind neglijate ani la rând.

Complexul Energetic Hunedoara este la limita de avarie. Ca un pacient muribund conectat la aparate ce așteaptă o minune. Doctor este FMI-ul care poate, oricând, deconecta aparatele, în condițiile în care Guvernul mimează îngrijoare, iar politicienii se întrec în declarații.

Moțiunea simplă dezbătută marți în Camera Deputaților a reprezentat un nou prilej pentru contrele dintre putere și opoziție, majoritatea politicienilor ingnorând mesajul de alarmare ce se desprinde din rândurile textului.

Parlamentarii hunedoreni, care ar fi trebuit să lupte pentru păstrarea locurilor de muncă și a singurului angajator care depășește 2000 de persoane se laudă. Se laudă și atât, însă soluțiile pe care ei le dau ca salvatoare nu au condus complexul decât spre marginea prăpastiei. Înființat pe mandatul PSD, deși procesul a început pe guvernarea PDL, CEH-ul a mers din rău în mai rău, fiind condus, de la 1 noiembrie 2012 și până la începutul lunii martie anul curent, de social democrați. Partidul care se lăuda în iarna lui 2012 cu înființarea complexului dă acum vina, pe situația actuală, pe cu totul alții. Opoziția e de vină că nu vrea cu niciun chip să vadă cât de mult a muncit PSD pentru a susține CEH-ul.

”Ați uitat să spuneți despre investițiile făcute la Deva, despre noul depozit de zgură și cenușă, proiect de milioane de euro. Ați uitat să spuneți despre modernizarea grupului 3 de la Termocentrala Mintia, dar omiteți să spuneți că ați fost incapabili să modernizați grupul numărul 4 când ați fost la conducerea acestei termocentrale cu specialiști de valoare mecanici de locomotivă sau ingineri constructori ați fost în stare să țineți piesele pentru modernizarea grupului 4 și acum în termocentrala Mintia”, a spus, marți, în Camera Deputaților, Laurențiu Nistor, deputat de Hunedoara și președintele PSD Hunedoara.

Nistor a uitat însă să precizeze că investițiile la care făcea referire au început de pe vreme vechii guvernări, și că echipamentele pentru grupul 4 stau în depozite de 12 ani, perioadă în care s-au perindat mulți la guvernare.

Același deputat susține că opoziția e rău-intenționată în momentul în care afirmă că Guvernul Ponta a ridicat prețul gigacloriei de la 85 de lei la 130 de lei.

”Ar trebui să spuneți că prețul a fost de 85 de lei până în momentul în care aveam dreptul să acordăm subvenție. Din momentul în care nu s-a mai putut legal acorda subvenția, prețul a crescut la 117 lei pe gigacalorie”, a mai spus Nistor.

Și aici însă lucrurile au stat altfel. Nu de alta, dar mineritul din Vale a beneficiat de subvenție inclusiv în 2012, când conducerea a fost preluată de PSD. Creșterea prețului la gigacalorie, nu are prea multe de a face cu subvenția, ci cu creșterea costurilor, inclusiv a celor cu firmele de casă.

Mai mult, parlamentarii hunedoreni ai puterii, dispuși să-și convingă colegii despre bunele intenții ale Guvernului Ponta, nu au putut lămuri cum stă treaba cu angajările la CEH. Nu de alta, dar în intervenția sa Laurențiu Nistor a vorbit de 200 de angajări, în timp ce Cristian Resmeriță a menționat 300 de angajări. Alic/Andronache/Niculescu/Drăgoi sunt singurii care pot spune exact care e numărul angajărilor, asta pentru că, pe lângă cele din minerit scoase la concurs, au fost făcute alte zeci de angajări pentru apropiați.

Nici discursul lui Cristian Resmeriță nu a fost mai explicit. Deputatul de Valea Jiului a spus că a așteptat mai mult de la minister, și de la ministrul Andrei Gerea, ”pentru că județul Hunedoara este județul în care locuiesc” afirmând că CEH-ul a primit ajutor guvernamental. A început cu începutul, adică procedura de creare a CEH care a demarat pe mandatul PDL. Însă meritul final e al PSD.

”S-a înființat acel complex energetic însă cu totul că, deși le-am mulțumit colegilor, trebuie să recunoaștem că acest complex s-a înființat după luna mai 2012 când Guvernul Ponta a venit și a condus această țară. Eu știu că sunt multe lucruri care trebuiau să mai fie făcute. Sunt multe lucruri bune, sunt multe lucruri mai puțin bune care s-au făcut, însă vreau să vă spun doar câteva din acest lucruri. Am înființat CEH, nu știu dacă este bine sau rău, dar toți ne-am dorit la acea vreme. Au venit anumite investiții, imediat după momentul mai 2012. Încă o dată nu pot să fiu lipsit de ridicol și să spun că într-o lună, două, sau trei sau patru luni de zile cei de la PSD, Guvernul Ponta, a reușit să facă totul, însă s-a dat drumul la o lucrare de desulfurare în valoare de 65 de milioane de euro la Paroșeni (contract semnat de pe vremea PDL-n.r.), s-a făcut în așa fel încât printr-o hotărâre a noastră, a celor din Camera Deputaților, la care vă rog să mă scuzați dumneavoastră cei din opoziție ați votat contra, s-au șters datoriile celor patru exploatări miniere considerate viabile Lupeni, Vulcan, Livezeni și Lonea pentru a putea să intre în Complexul Energetic Hunedoara”, a spus Cristian Resmeriță.

Numai că și deputatul a uitat ceva important. Minele, șterse de datorii și băgate într-o societate nouă au intrat, în 2013 în CEH, după ce au fost conduse de un director PSD, cu zeci de milioane de lei datorii.

De partea cealaltă, liberalii, spun că situația actuală dezastruoasă de la CEH este cauzată de PSD.

”Lipsit de un management performant și eficient, lipsit de perspectivă, în lipsa unei viziuni corecte și sustenabile de dezvoltare, acest colos energetic se prăbușește din cauza incompetenței factorilor decizionali. Am atras atenția Guvernului Ponta și PSD-ului că ceea ce se întâmplă în Valea Jiului și prin implicațiile directe, în întreg județul Hunedoara, reprezintă un atentat la siguranța socială a zonei, având consecințe serioase asupra securității energetice naționale. În prezent, complexul hunedorean a ajuns neperformant și produce cea mai scumpă energie din întreaga țară. La Mintia se produce energie la 390 de lei pe MWh, în timp ce preţul de vânzare pe Piaţa Zilei Următoare ( PZU) este în medie 170 de lei ajungând uneori și la minime de sub 30 de lei. Un calcul simplu ne arată că pentru fiecare megawatt vândut de către termocentrala de la Mintia, folosind huila extrasă din Valea Jiului, se pierd cel puțin 200 de lei. Când numirile în funcții de conducere se fac exclusiv pe baza carnetului de partid și nu pe criterii de competență managerială, când politicul este cel care dictează deciziile strategice și nu specialiștii din sistem, atunci rezultatul este Faliment, Șomaj și Declin economic al întregii zone”, a spus Bogdan Țîmpău, deputat PNL de Hunedoara.

Deputatul a continuat arătând că la sfârşitul anului trecut Complexul Energetic Hunedoara a înregistrat datorii de peste 890 milioane lei, din care peste 600 de milioane de lei au termen de scadenţă de sub un an. De asemenea, complexul are datorii restante în valoare totală de 364 milioane de lei, din care 288 milioane lei faţă de bugetul consolidat de stat, iar 76 de milioane lei către furnizori. Acestea afectează partenerii de afaceri, mulți dintre ei din județ și îi determină să deschidă acțiuni în instanță pentru a-și recupera sumele restante.

Mai mult, Țîmpău afirmă că atât la CEH cât și la Divizia Minieră au fost numiți în funcții oameni lipsiți de experiență care nu au știut să dimensioneze corect resursa minerală și nici proiectarea de lucrări miniere în vederea formării de noi abataje.

”În ceea ce privește, lucrările de pregătire în vederea exploatării de noi zăcăminte, la mina Lonea lucrările sunt întârziate cu 2 ani de zile, iar în termeni minerești timpul trecut nu se mai poate recupera. La mina Livezeni chiar dacă rezervele minerale sunt generoase și au o putere calorificăfoarte bună, nu pot fi exploatate fără a fi achiziționate echipamente complexe și o stație de degazare de mare capacitate pentru a preîntâmpina un eveniment similat celui din 2003 când a luat foc întreg stratul și s-a inundat zona pentru a preveni o tragedie. Au existat discuții despre un program de investiții destinat celor 4 mine viabile, dar fără a se identifica resursele necesare pentru achiziția de tehnologie nouă. În lipsa acestor tehnologii productivitatea muncii este scăzută, iar securitatea locului de muncă pentru cei care coboară zilnic în subteran este amenințată. Așa se face că în prezent huila extrasă din cele 4 mine are un preț de cost de 3-4 ori mai mare decât al cărbunelui importat, ceea ce afectează în mod substanțial competitivitatea economică a Complexului Energetic Hunedoara”, a completat Țîmpău.

Deputatul a încheiat cu un apel către parlamentarii PSD, lansat vineri, la CEH de un simplu miner: “Doresc să puneţi tot atâta suflet în salvarea CEH cât aţi pus şi în campania electorală pentru a obţine cât mai multe voturi”.

Carmen Hărău, deputat PNL de Hunedoara, a întărit și ea situația extrem de gravă de la CEH, susținând că această structură are nevoie de soluții de revitalizare. Potrivit deputatului, locurile celor 6500 de salariați și a altor zeci de mii care au legătură cu mineritul și energia hunedoreană sunt în pericol, motiv pentru care ”Valea Jiului este o bombă cu ceas”, ce e pe punctul de a fi detonată de Guvern ”prin lipsa de perspectivă pe care o afișați și deznădejdea pe care o provocați angajaților din sistem”.

Ministrul Andrei Gerea, prezent la dezbaterea moțiunii, a afirmat că trebuie lăsată la o parte politica în stil politicianist, să nu se mai privească în trecut, pentru a putea păși în viitor.

”Vorbim de prețul huilei. Cum să fie prețul huilei competitiv când atunci când s-a hotărât și înființarea Complexului și când se mai puteau da bani mineritului, că ulterior la nivelul Uniunii Europene s-a luat decizia de a nu mai putea fi finanțat mineritul, când se puteau face aceste investiții nu s-au făcut. În acest moment, exploatarea se face cu tehnologii de acum 30-40 de ani, cu târnăcopul și cu plasa. Cum credeți că ar putea fi competitiv prețul huilei? Unde erați (PNL-ul, nr.), de ce nu ați propus dumneavoastră soluții la momentul respectiv, când se puteau propune”, a spus ministrul Energiei, Andrei Gerea.

Moțiunea a fost dezbătută, politicienii și-au ținut discursurile, însă Complexul Energetic Hunedoara are nevoie de sprijin rapid. Puterea e la politicieni și la Guvern. Aceiași politicieni care s-au jucat în ultimii 20 de ani cu soarta minerilor și energeticienilor.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza