CEH și SNÎMVJ s-au înțeles pe piesele de schimb de la mina Petrila. Ștampila rămâne însă la minister

237

Valoarea pieselor și utilajelor care ar putea ajunge la Complexul Energetic Hunedoara de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului ar putea fi aflată în cursul zilei de joi. De la acest moment, Ministerul Energiei este cel care poate prelua activele de la minele neviabile și să le transfere la cele viabile, fără ca pe acestea Complexul Energetic Hunedoara să plătească vreun leu.

Închiderea minei Petrila dă șansa CEH de a se alege cu câteva piese de schimb și utilaje necesare desfășurării activității în subteran. Chiar dacă nu sunt noi, acestea sunt mai mult decât necesare la minele viabile, astfel că o decizie a ministerului sau Guvernului de a face aport de capital cu valoarea acestor piese și utilaje ar fi în favoarea societății hunedorene, care și așa nu are bani să cumpere piese noi.

Directorul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, Aurel Anghel, a declarat, miercuri, pentru Gazeta de Dimineață, că piesele și utilajele au fost identificate, iar în cursul zilei de joi ar trebui stabilită valoarea finală a acestora.

”Comisiile mixte au identificat piesele și utilajele care nu pot fi folosite la mina Paroșeni sau mina Uricani. E vorba de stații de compresoare mașini de extracție, pompe de evacuare ape, transformatoare de subteran și celule electrice de subteran, cofrete, cabluri. Încercăm să găsim o modalitate de a putea fi transferate către CEH fie printr-un ordin de ministru fie prin Hotărâre de Guvern, prin care să diminuăm capitalul social al SNÎMVJ și statul să vină cu aport de capital la CEH astfel încât complexul să nu fie nevoit să le plătească”, a spus Aurel Anghel.

Potrivit sursei citate, după ce joi va fi stabilită valoarea pieselor și utilajelor, CEH va putea face demersurile către minister pentru a intra în posesia acestora.

Mina Petrila este inclusă pe programul de închidere în baza căruia Uniunea Europeană permite subvenționarea mineritului și trebuie să se închidă la finele acestui an, la 156 de ani de la prima atestare a activității de extracție.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza